Kalandozás a lélek bugyraiban!

Válogatás a Tudaton Magazin pszichológiai témájú írásaiból.

A pszichológia mindenkié. Írásaink gyűjteménye segít, hogy jobban tudd rendszerezni gondolataidat például a Covid–19 járványhelyzettel kapcsolatban, hogy szembenézz nehéz témákkal, de találj kiút-opciókat is.

Ha nemcsak a fizikai utazgatást kedveled, gyere, és kalandozz velünk a lélek bugyraiban!

A Covid–19 és a pszichológia

Ha téged is érdekel – a jelenlegi nyugalmi periódus ellenére –, hogy miként csökkentheted a járványhelyzet negatív hatásait, olvasd el Koday Zsuzsanna klinikai szakpszichológus gondolatait: Rámegy-e a mentális egészségünk a járványra?

Te is azok közé tartozol, aki szerencsésen, nagyobb veszteségek nélkül vészelte át a pandémiát? Közel áll a személyiségedhez a nyugalom és az otthonlét? Tudtad látni a pozitívumokat a bezárások időszakában? Nézd meg, mit veszítünk a járványhelyzet végével!

Veszteségeink a járvány végén
Kép forrása: Nita / Pexels.com

Szeretnéd felkészültebben fogadni, ha ismét szembe kell néznünk egy újabb hullámmal? Sajátíts el olyan stratégiákat, amelyek segítenek, hogy egy következő krízishelyzetben jobban tudj működni. A tudatosság egy ilyen út lehet, segítünk, hogyan élj tudatosan a pandémia idején.

Hagymássy Zsuzsa felnőtt klinikai- és mentálhigiéniai szakpszichológus, egy Covid osztályon dolgozik. Feladata a betegek és a dolgozók mentális egészségének támogatása. Most nekünk is elmondta, milyen is a koronavírus-járvány egy egészségügyi dolgozó szemével

Amikor az élet citromot ad…

Ha kíváncsi vagy, szeretnéd megérteni a függőségek kialakulásának és fennmaradásának történetét, Kivi és az aranyrög videója megmutatja neked. Szemléletes ábrázolása annak, ahogy a világ beszűkül, sötét hellyé válik, az egyetlen fénylő pont benne a függőség tárgya lesz. Katt a videóért!

Hogyan máshogy kerülhetnénk közelebb egy-egy betegséghez, mint akkor, amikor egy érintett maga mesél róla? Baumann Eszter Anna, az Ann my Guard és Light By The Sea énekesnője saját endometriózisának tapasztalatairól mesélt az interjúban.

Endometriózis
Kép forrása: Anete Lusina / Pexels.com

Kayne-t egy DIPG nevű, operálhatatlan, rákos agytumorral diagnosztizálták 2017-ben. Nyolc videón keresztül láthatjuk az ő hihetetlen lelkierejét, bölcs gondolatait és az őszinte, mély szeretet példáit. Példát mutatott, és ezzel mindenkinek a kezét nyújtotta.

…de te megtanulod hozzá a limonádé receptjét!

Stressz ellen kötőtűvel és fonallal! A kötés úgy hat a szervezetre, mint egy jó meditációs gyakorlat. Az egyszerű, repetitív minták lehetőséget adnak arra, hogy megnyugodjunk, miközben olyan produktív tevékenységet végzünk, amelynek kézzelfogható eredménye van. Rácz Bianka Ráhel, az Earthborn Designs alapítója mesélt nekünk a kötés és a horgolás terápiás hatásáról.

Gondolnátok, hogy a boldogságunk kulcsa bennünk van, egészen pontosan az agyunkban, ami megfelelő gyakorlással boldogságra hangolható? Rick Hanson Sírjak vagy nevessek? című könyvében bemutatja ennek tudományos alapjait, láthatóvá téve, hogy miként lesz boldogságunk kulcsa az elménk.

Az agyunk boldogságra hangolható
Kép forrása: Andrea Piacquadio / Pexels.com

Hogyan legyünk kreatívak? De hiszen mindenki az! A szükséges gondolkodásmód mindannyiunk sajátja, mindössze a megfelelő körülményekre és módszerekre van szükség ahhoz, hogy bekapcsoljuk, és elinduljunk a megújulás, a pozitív változások irányába. Katt a beszámolóért!

Rád melyik volt a legnagyobb hatással? Írd meg nekünk kommentben!

Zaka Dóra gyűjtése

Kiemelt kép: Deflyne / Pixabay.com