Hogyan legyünk kreatívak?

...avagy megújulásunk eszközei

Különösen hasznos és kellemes lehet az aktuális, korlátozásokkal tarkított helyzetben olyan tevékenységeket végezni, ami lázba hoz – természetesen kifejezetten a szó metaforikus, nem egészségügyi értelmében. Ha szeretnénk közérzetünkön, önértékelésünkön javítani, jó irány lehet az alkotás útja, ami lehet gondolati teremtés, ötletgenerálás is.

A kreatív, alkotó tevékenység szerepe nemcsak a munkánkban lehet meghatározó, de szabadidőnk hatékony és kellemes eltöltésében is. Mint minden más készséget az életben, ezt is érdemes viszont fejleszteni, gyakorolni.

Tételezzük fel, hogy van egy problémád, amit kreatív módon szeretnél megoldani, vagy van egy ötleted, amit eredetibbé szeretnél tenni, esetleg életed valamely területét meg szeretnéd újítani. Hogyan állj neki?

Lehet az az első lépés, hogy leírod gondolataidat, rendszerezed az ötleteidet. A továbbiakban pedig néhány jó tanácsot és konkrét módszert osztok meg, amelyek akkor is sokat segíthetnek előre lépni a megújulás és a kreativitás útján, ha egyébként nem különösebben tartod magad kreatívnak.

Forrás: Toa Heftiba (Pexels.com)

Keresd a harmóniát!

Amikor kreatív problémamegoldással vagy alkotással foglalkozol, tekintsd azt kiemelt időszaknak, értékes énidőnek, és olyan környezetben tedd, ahol jól érzed magad. Lehet ez egy nyüzsgő kávézó, a kedvenc kanapéd vagy egy napsütötte pad. Úgy tartják, hogy nagyjából a produktív időnk 2%-át érdemes kreatív gondolkodási módban tölteni. Ez kevésnek tűnhet, ezért is érdemes jól kezelni, hiszen megtermékenyítheti, inspirálhatja az időd további 98%-át.

Az alkotó gondolkodás közben, után és az alkotó időszakon kívül is, amikor szükséges, jegyzetelj! Ha például beszélgetés közben egy mondatról eszedbe jut egy kreatív ötlet, érdemes fél perc szünetet kérni, leírni egy szalvéta sarkára (és utána a szalvétát nem otthagyni), vagy egy párszavas emlékeztetőt írni róla a mobilodba. Ezeket a jegyzeteket később előveheted és továbbgondolhatod.

A kreatív (vagy divergens, laterális, „out-of-the-box”, ezek mind ugyanazt jelentik) gondolkodás szinte bármilyen életterületen képes pozitív változást elindítani.

Forrás: Pexels.com (iStock)

Jó terep lehet például a gyakorlásra az újrahasznosító szemlélet!

  • Kijelölhetünk magunknak néhány napot, amikor minden egyes dologgal kapcsolatban, amit kidobnánk a szemétbe, kreatívan végiggondoljuk, hogy mire lehetne még hasznosítani. Így születhet a kávékapszulából ékszer, a raklapból kerti bútor, de akár szerves trágyát készítő világcég is.
  • Érdekes alkotói munka lehet az is, hogyha megkéred egy családtagodat, hogy a hűtőszekrényből vegyen elő véletlenszerűen néhány már megbontott élelmiszert, és azok felhasználásával készítesz kreatívan egy – minden valószínűség szerint teljesen új – ételt.

Természetesen ezek mellett adódnak a hagyományos kreatív tevékenységek is, mint például az írás, festés, zenélés stb., amelyek megújítására lehetőséget ad a különböző formák, eszközök, stílusok kombinálása.

Forrás: Clem Onojeghuo (Pexels.com)

Kreatív módszerek, eszközök

Rengeteg olyan módszer áll rendelkezésünkre, amely segít beindítani kreativitásunkat, és nagyon hatékony segítségnek számít. Ezek közül hármat szeretnék kiemelni, amelyek bizonyos kérdések, problémafelvetések esetén különösen hasznosak lehetnek.

1. Véletlen szavak módszere[1]

A kreativitás tulajdonképpen az emlékezéshez kapcsolódó folyamat. A lényeg, hogy számunkra már ismert, de eddig gondolatban soha össze nem kapcsolt tárgyakat vagy fogalmakat összekapcsoljunk.

Erre játszik rá a véletlen szavak módszere, amely hihetetlenül egyszerű. Újságból, könyvből vagy bármilyen módszerrel véletlenszerűen válasszunk ki egy vagy több szót, és az eredeti problémafelvetéshez kapcsolódóan keressünk azok segítségével kreatív asszociációkat!

Nemrégiben egy rendezvény szervezőivel dolgoztunk ily módon azon, hogy hogyan lehetne a személyes találkozás nélküli eseménybe újszerű elemeket csempészni. A véletlen szavaink a bélyeg, a hiány és a játék lettek. Az asszociációk között szerepelt egy bélyegsorozat kiadása, ahol is bélyeggel kapnák meg postán a résztvevők a részvételi igazolásukat. A játékkal kapcsolatban a rendezvény tematikájához kapcsolódó digitális játék terve sejlett fel, a hiánnyal kapcsolatban pedig az, hogy az online rendezvény résztvevői egy külön chatablakban „szívességvásáron” vehetnek részt, ahol felajánlásokat tehetnek és fogadhatnak el egymástól attól függően, hogy kinek mire van szüksége, illetve mivel tud segíteni a pandémiás helyzetben.

Forrás: Kara Muse (Pexels.com)

2. Fordított brainstorming (ötletroham)

Ez akkor segíthet leginkább, ha egy nemkívánatos jelenség okát szeretnénk kreatívan feltárni.

Azt a kérdést kell mindig feltennünk, hogy mi segíthet abban, hogy a negatív állapotot fenntartsuk. Például mi segíthet abban, hogy továbbra is mindig mindenhonnan elkéssünk?

Mivel a kérdésfeltevés eleve szokatlan és vicces, ezért az agyunk készen fog állni arra, hogy megnyíljon, és sorolja a válaszokat, amelyekben nagyon nagy eséllyel benne rejlik majd a megoldás is arra, hogy a negatív állapotot miként lehet megszüntetni.

Forrás: Marcello Miranda (Pexels.com)

3. SCAMPER-módszer[2]

Ez a módszer az előzőekhez képest némileg összetettebb és időigényesebb módszer, amely leginkább már meglévő ötleteink, termékeink, alkotásaink, de akár élethelyzetünk kreatív továbbfejlesztésében lehet segítségünkre. Tehát ha megakadunk az ötletfejlesztésben, kihúzhat a kátyúból. A dominóhatásra épít: az új kontextusban új gondolati csapásokon fejlődhet tovább az eredeti elképzelésünk.

Lényege, hogy a centrális tárgyra vetítve (ötlet, termék, szolgáltatás stb.) hét különböző szempont szerint teszünk fel kérdéseket, és így találunk neki új létmódokat.

  • S (substitute): Mivel lehetne helyettesíteni?
  • C (combine): Miként lehetne kombinálni mással?
  • A (adjust): Hogyan tudnánk alkalmazkodni, máshoz igazítani?
  • M (modify, magnify, minify): Miként módosíthatnánk? (Akár kicsinyíthetnénk vagy nagyíthatnánk?
  • P (put to other uses): Hogyan használhatnánk másra?
  • E (eliminate): Miként eliminálhatnánk ezt vagy azt a részét? Mit vegyünk el belőle?
  • R (reverse, rearrange): Hogyan szervezzük át? Akár fonákjára fordítható-e?

Zárszó

A lényeg a végére maradt: Mindenki kreatív! A szükséges gondolkodásmód mindannyiunk sajátja, mindössze a megfelelő körülményekre és módszerekre van szükség ahhoz, hogy bekapcsoljuk, és elinduljunk a megújulás, pozitív változások irányába.

Magyar Dániel írása


[1] Edward de Bono: A kreatív elme. HVG Könyvek, 2009.

[2] https://en.wikipedia.org/wiki/S.C.A.M.P.E.R

Kiemelt kép: Shukrhat Umarov (Pexels.com)