Sokat stresszelsz? Próbáltad már a kötést?

Rácz Bianka Ráhel, az Earthborn Designs alapítója a kötés és horgolás terápiás hatásáról

Az elmúlt évek során számtalan cikk született a kézimunka, azon belül is a kötés jótékony, lelkiegészség-megőrző hatásáról. Ennek tükrében talán nem véletlen, hogy a közelmúlt szélsőséges, érzelmileg megterhelő időszakában sokan ragadtak kötőtűt a lelki nyugalmuk megőrzése érdekében.

Hogy miért lehet addiktív a kézimunka, és hogyan segíthet a mindennapi nehézségekkel való megküzdésben, erről szól az alábbi írás.

Azzal, hogy az elmúlt év tele volt kiemelten stresszes és szorongást keltő fordulatokkal, nem árulok el semmi újat. A karantén, a jól megszokott, támogató baráti és társas közösségektől való elzártság mindenkit rákényszerített arra, hogy olyan alternatív kikapcsolódási, feltöltődési lehetőségeket keressünk, amelyeket korábban nem használtunk. A közösségi média felületeket elöntötték az otthon sütött kenyerek, balkonkertek, erdei kirándulások és kötött holmik képei. De hogyan segít egy pár kötőtű és némi fonal a stresszes helyzetekkel való megküzdésben?

Rácz Bianka Ráhel, fotó: Lakos Máté

A stressz hatása a szervezetre

A stressz kis mértékben akár motiváló is lehet: mindenkinek ismerős a „teher alatt nő a pálma” kifejezés. Hosszabb távon azonban azoknál is, akik egyébként jól élik meg a szélsőséges helyzeteket, egészségügyi gondokat okozhat a krónikus stressz.

Szervezetünk egy természetes riasztórendszerrel rendelkezik, amely figyelmeztet és reagál a veszélyhelyzetekre. Az észlelt fenyegetés hatására testünkben adrenalin és kortizol szabadul fel. Az adrenalin megnöveli a pulzusszámot, a vérnyomást, a kortizol pedig emeli a cukrok szintjét a vérben, és növeli a szövetek helyreállításához szükséges anyagok mennyiségét.

Ha a feszültség állandósul, annak hosszú távú káros következményei lehetnek: az immunrendszer gyengülése, magas vérnyomás, gyomor problémák és az alvási nehézségek.

Rácz Bianka Ráhel fotója

Relaxáló hobbi

A kötés ismétlődő mozdulatai segítenek kikapcsolni. Egy, a DIYs.com által 2020-ban végzett kutatás során azt vizsgálták, hogy a legnépszerűbbnek tartott szabadidős tevékenységek közül melyik milyen hatással van a pulzusra. A 357 ember bevonásával készült felmérés eredményeit elemezve kiderült,  hogy a pulzusszám a kötés hatására átlagosan közel 20%-kal csökkent.

A kötés úgy hat a szervezetre, mint egy jó meditációs gyakorlat. Az egyszerű, repetitív minták lehetőséget adnak arra, hogy megnyugodjunk, miközben olyan produktív tevékenységet végzünk, amelynek kézzelfogható eredménye van.

Pusztán az, hogy egy gombolyag fonal és két tű segítségével képesek vagyunk egy teljesen új tárgyat létrehozni, boldogsághormonokat, dopamint szabadít fel az agyban. 

A gyakorlott kötők számára a komplex minta követése olyan mentális elfoglaltságot jelenthet, amely képes elterelni a figyelmet a hétköznapi nehézségekről. A minták adta lehetőségek, ezzel az elkészíthető darabok száma nagyjából végtelen. Hacsak nem franciaágy-takarót kötünk, könnyen mobilizálhatjuk az aktuális projektünket. Köthetünk a szabadban vagy éppen munkából hazafelé a metrón.

Kötni a természetben is jól lehet

Nem vagy egyedül

A kötés pandémián innen és túl, akár teljesen ismeretlenül is összeköti az embereket. A hazai fonalboltok csendes békeidőben gyakran szerveznek közös kötő- és horgoló eseményeket, amelyekre kortól és nemtől függetlenül várják a kézimunka szerelmeseit.

Azoknak, akik idegen nyelveket beszélnek, a YouTube számtalan kapcsolódási lehetőséget ad. Sorra jelennek meg a kötés témájával foglalkozó videó blogok, amelyek készítői gyakran saját online, nemzetközi fórumot üzemeltetnek, ahol heti rendszerességgel találkozhatnak azok, akiknek éppen kedve és igénye van egy kis lelki támogatásra, közös alkotásra.

Az általam követett blogok készítői videóikban az elmúlt egy év során számtalanszor kiemelték az ilyen fórumokon összekovácsolódó kötő közösség megtartó erejét. 

Aki pedig úgy érzi, hogy a kötés nem az ő hobbija, a The Healthy című online portál, amely a fentebb említett kutatást is feldolgozta, a kertészkedést, a főzést, a kirándulást vagy a thai chi-t ajánlja.

Rácz Bianka Ráhel írása

Képek: Lakos Máté/Zsarnai Gábor
Forrás: Freepik