Világutazók, hazai kalandozók, ide!

Homoród, Csobánc, Tadzsikisztán... Aki útnak indul, gazdagodni fog. Tudaton utazáskalauz!
tudaton utazáskalauz

A Tudaton Magazin összeválogatott nektek több utazási célpontot is. Néztük hazánkat, hazánk környékét, a világ tájait és a tudatos utazás szempontjait is. Lássuk, ki hol volt, hova menne!

1. Homoród mente

Homoród mente

Az Erdélyben található kistáj, a Homoród mente két patak völgyében alakult ki. A Kis- és Nagy Homoród patakok mellé falvak települtek, amelyek kilométereken keresztül füzért alkotva terülnek el a völgyben. Ezt nevezzük Homoród mentének.

Évekkel ezelőtt megalakult a Homoród Fotóklub, amelynek célja megörökíteni a térség értékeit, hagyományait, az ott élők mindennapjait, és nem utolsósorban a csodálatos tájat

>> Katt a galériáért!

2. Csobánc

Csobánc

Tari Endre földrajztanár és túrázó tudja, miről beszél. Jártál már a Csobáncon orgonavirágzáskor?

>> Katt a beszámolóért!

3. Kerékpárral a világ körül

Illés Adorján

Kevesen mondhatják el a biciklijükről, hogy már több, mint 46 000 km van benne. De aki igen, az valószínűleg elképesztően sokat láthatott a világból. Van, aki ábrándozik a nagy utazásról, más pedig elindul. Illés Adorjánnal beszélgettünk, aki 2015-ben indult expedíciójára, kerékpárjával 4 év alatt megkerülte a Földet, és 39 országban megfordult.

>> Katt az interjúért!

4. Mit eszik egy világutazó?

Mit eszik egy világutazó?

Illés Adorján: Na mit? 😊 Én vegetáriánusként tekertem körbe a világot. A kalóriabevitelem legnagyobb részét a déligyümölcsök tették ki, főleg Ázsia és Latin-Amerika területén, ahol felettébb kedvező áron kapunk mézédes gyümölcsöket. Ezen kívül utcai kifőzdékben is vásároltam mindenféle rizs-zöldség kombinációkat. Mindenki egyen azt, ami jólesik neki, és rendelkezésre is áll. Például Tadzsikisztán Pamír hegységében utazva nem sok mindenhez lehetett hozzájutni. Ott 3 hétig gyakorlatilag krumplin éltem.

>> Katt az interjúért!

5. Hogy nyaral a tudatos utazó?

Környezettudatos utazás

Itt a nyár, mindenki nagy bőszen tervezgeti a vakációját. A Covid okozta bezártságunk egyre lazul, és örömmel adjuk át magunkat frissen visszanyert szabadságunknak. Ám természeti kincseink és épített környezetünk megóvásáról továbbra sem feledkezhetünk meg, ezért utazásaink során az ökotudatosság szempontjait is érdemes mérlegelni.

>> Katt a cikkért!

„Másutt lenni jó, más világokat, más életeket megismerni, bennük részt venni vonzó, az ember valahogy tágasabban érzi magát, szelleme nyitottabb, lelke nyugodtabb, teste könnyebb lesz. Aztán persze hazamenni is jó (és majd újra elmenni is).”

Lángh Júlia