Kiút a karanténból

Tar Krisztina beszámolója a Bakony klassz kirándulóhelyeiről

Szeretem a Bakonyt. A sajátos, vadregényes hangulata mindig magával ragad. Amióta be vagyunk zárva, sokan keressük a szebbnél szebb kirándulóhelyeket, ahol kicsit elfeledkezhetünk a távolságtartásról, a maszkokról, a tomboló járványról, Müller Cecíliáról, az oltási sorrendről, az egy éve tartó rémálomról, amelyből semmi áron nem ébreszt fel minket senki, pedig fetrengünk és jajveszékelünk, arra várva, hogy megcsípjenek minket, és azt mondják: csak egy rossz álom volt, minden a régi.

Számomra a természet a kiút, az erdő friss illata, a madarak csicsergése, a csodás hazai tájak látványa. A mozgás öröme léleksimogató és stresszcsökkentő erővel bír, különösen így van ez a Bakonnyal. A teljesség igénye nélkül adok itt pár tippet, hogy hova érdemes ellátogatni, ha a Bakony felé vesszük az irányt.

Hubertlaki-tó – a bakonyi Gyilkos-tó

A tóban sorakozó facsonkokat látva a romániai Gyilkos-tó juthat eszünkbe, erről kapta ugyanis a másik nevét a hazánkban található tavacska. Kellemes, nem túl megterhelő sétával juthatunk el ide az erdő szélétől, ahol kocsival meg tudunk állni. Bakonybél a legközelebbi település, de a GPS is könnyen elvezet minket úticélunkhoz.

Vitéz Bertalan Árpád-kilátó, Papod-hegy

Dimbes-dombos kanyargós út vezet minket a kilátóhoz, amely a Bakony második legmagasabb pontján, 646 méter magasságban csodálatos panorámát tár elénk. A kilátóból látni a zirci apátság égbe nyúló tornyait is. Mi 6-7 km-t tettünk meg oda és vissza összesen.

Római fürdő

Kihagyhatatlan! Minden évszakban mást mutat, és garantáltan hozza az elvárásaidat, akár családi kirándulásra, szerelmes andalgásra vagy magányos fejszellőztetésre is vágysz. Bakonynána falujában található a Bakony egyik leghíresebb látványossága, a Római fürdő néven ismert sziklaszoros. Pár kilométert kell megtennünk a turistáknak kialakított parkolóhelytől a központi részig, de számos túraútvonal vár ránk ezen a vidéken.

Gaja-völgy

Több irányból megközelíthető: ha Balinka, Bodajk vagy Fehérvárcsurgó felől is érkezünk is, a Károlyi-kilátót ne hagyjuk ki. A kilátóból lélegzetelállító kép tárul elénk; ameddig a szem ellát, erdő húzódik. De a kilátón túl számos látnivalóval örvendeztet meg minket a térség: megnézhetjük a Sobri Jóska-barlangot, az erdei tavat, Ádám-Éva fáját, az Alba Régia-forrást, de akár a fehérvárcsurgói Károlyi-kastélyt is meglátogathatjuk.

Úrkúti őskarszt

Monumentális természeti csoda, amely több mint százmillió éve keletkezett. Ajkától 10 km távolságban, Úrkúton, akár hidegben, szeles időben is megcsodálható, hiszen egy kis utcából nyílik, sétálni sem kell az autótól.

A kiemelt kép forrása: Pók Andrea (Pixabay)
További fotók: Tar Krisztina

Tar Krisztina írása