Hogy nyaral a tudatos utazó?

A külföldi nyaraláshoz gyűjtöttünk össze pár segítő ötletet, tanácsot, hogy turistaként is vigyázhassunk környezetünkre.

Itt a nyár, mindenki nagy bőszen tervezgeti a vakációját. A Covid okozta bezártságunk egyre lazul, és örömmel adjuk át magunkat frissen visszanyert szabadságunknak. Ám természeti kincseink és épített környezetünk megóvásáról továbbra sem feledkezhetünk meg, ezért utazásaink során az ökotudatosság szempontjait is érdemes mérlegelni.

Túlturizmus helyett rejtett helyek


A túlturizmus jelenségével (angol nevén overtourism) küzdő desztinációk felkerülnek különböző utazási blogok és influencerek TOP 10-es listájára. Az utazni vágyó közönség pedig első látásra beleszeret a csodásan fotózott nevezetességekbe, és több százezrével megrohamozza őket. Így lesznek a gyönyörű látnivalókból megkopott, szemetes és szürke-hétköznapi helyek. Csak pár példát említenék: ilyen Izland nyáron, a francia Riviéra vagy Velence. A Földközi-tenger partjai zsúfolásig telnek, a strandolók leterített törölközői és napernyői egymást érik. Mire elvonul estére a fürdőző tömeg, a homokos vagy kavicsos partot szemét fedi. A tenger minden hullámával újabb és újabb adag műanyag hulladékot hoz partra. Az úszás is kevésbé örömteli, ha minden csapással nejlonzacskóba akadunk bele. Fontos tehát átgondolnunk, mi is legyen az úti célunk. Hogyan kezdjünk neki?

„Neked luxusnyaralás, nekem mindennapos kínszenvedés”
Fotó: loopnews.com


A világ hatalmas. Számos olyan csodára lelhetünk, ahol egy eltöltött vakáció felejthetetlen élményt adhat. Lehet, hogy nem az Instagram top helyei közül választunk, de annál exkluzívabb utazásban lehet részünk. Nagy eséllyel kevesebb emberrel kell osztoznunk a látvány örömén. Nem kell várakozni egy-egy fotó elkészítése előtt, és nem egy folyamatosan mozgó, tömött sorban kell a nevezetességeket megközelíteni.

Ha messzire mész, annak is van környezettudatosabb módja!


Ha egy távolabbi úti célra esett a választásunk, amit repülővel tudunk csak megközelíteni, érdemes hosszabb időre menni. A repülők nagy mennyiségű szén-dioxid-kibocsátása miatt úgy utazhatunk a legkörnyezettudatosabban, ha a turistaosztályt és a fapados járatokat részesítjük előnyben. Ott bizonyosabb, hogy utasokkal teli repülők indulnak, és mivel az étkezés nem része a szolgáltatásnak, nem kapunk darabonként külön csomagolt ételeket, kevesebb szemetet termelünk. Sajnos a hétvégi európai kirándulások hagynak a legnagyobb szénnyomot maguk után, ilyenkor érdemes a repülő helyett más közlekedési eszközt választani. A carbon offset program lehetőséget kínál arra, hogy az üvegházhatású gázok kibocsátását csökkentsük úgy, hogy támogatunk olyan szervezeteket, amelyek ezzel foglalkoznak, például erdőt telepítenek.

Európai úti cél eléréséhez a környezetünkhöz legkíméletesebb közlekedési eszközök a busz és a vonat. Lehet, hogy hosszabb időbe telik az utazás, de mennyivel gazdagabb élményben lesz részünk! Szemünk előtt változik a táj: a házak, a növényzet, a legelésző állatok. Ez is segít átadni magunkat az utazás, úton levés örömének. A vonaton szabadon mozoghatunk, amikor már elmacskásodott lábunkat megjáratnánk. A hosszú utat én mindig a desztinációnkról szóló útikönyvek, e-guide-ok tanulmányozásával töltöm, így biztosan rengeteg tervvel érkezek meg az úti célomhoz. Persze egy könnyed olvasmány is mindig jól jön, elütni az időt.

Ha megérkeztünk nyaralóhelyünkhöz, autóbérlés helyett tömegközlekedjünk, kölcsönözzünk kerékpárt vagy próbáljuk ki az autómegosztó utazást. Az összes nagyvárosban lehetőség van a helyi biciklibérlő rendszer használatára, így két keréken fedezhetjük fel annak látványosságait. Ha pedig úgy döntünk, hogy szívesen utaznánk helyiekkel egy autóban, az nagyon pénztárcabarát, ráadásul ily módon az ott élőket gazdagítod a nemzetközi autókölcsönzők helyett. Arról nem is beszélve, hogy útitársaiddal összebarátkozva mennyi izgalmas plusz információt lehet megtudni eldugott titkos öblökről, autentikus bárokról. Vannak applikációk, mint a Like Locals, amelyek segítségével könnyedén találhatsz magadnak helyi idegenvezetőt, aki szívesen segít megtalálni az igazán titkos helyeket.

Fedezzük fel a várost az ottaniak szemével, támogassuk a helyi kisvállakozásokat!
Fotó: Hugo Heimendinger (Pexels.com)

Kényelem és kaland pazarlás nélkül

Szállodákból érdemes a környezetbarátat választani. Vannak különböző nemzetközi minősítések, mint az eco label, amelyek a fenntartható turizmus szempontjait vizsgálják. Az EU által létrehozott független szervezet azoknak adja ki az Ecolabel zöld szálloda minősítést, akik ellenőrzött keretek között tartják a víz- és energiafogyasztásukat, a hulladék- és élelmiszergazdálkodásukat és a mérgezőanyag-használatukat. Jobban belegondolva nincs szükségünk nap mint nap új törölközőre, sőt, ha kitesszük a ’Ne zavarjanak!’ táblát, akkor a napi takarítástól, így a felesleges vegyszerhasználattól is kíméljük nyaralóhelyünk környezetét. Még jobb, ha helyi szállásadónál tudunk megszállni, aki elvisz a helyi piacra, étterembe, megismertet a hely rejtett kincseivel, és így támogatjuk az ottani közösséget.

Amit mindig magammal viszek

Mit pakolok el elsőként minden utazásomra? A vászontáskám és a kulacsom sosem maradhat itthon. A kulacsot – ahol iható a víz – bármikor újratölthetem, az éttermekben, kávézókban, szállodákban ezt szintén szívesen megteszik. Hasznos lehet az összecsukható szilikon kávéspohár és a fából készült evőeszközök is. A sokfunkciós bicska mindig jollyjoker, habár a vágó- és szúróeszközöket a repülőre nem vihetjük fel magunkkal. Ha elvitelre kérnénk kávét vagy streetfoodot, saját bögrénkbe kikérve, és villánkkal, késünkkel elfogyasztva kevesebb szemetet termelünk. A kis kiszerelésű sampon-tusfürdő páros nagyon környezetszennyező, nálam tuti befutó a samponszappan és a hagyományos szappan. A naptejet és a szúnyog- és kullancsriasztót se felejtsük otthon, de mindenképp környezetbarát termékeket használjunk! A leégés ellen találhatunk fizikai fényvédős krémeket természetes növényi összetevőkkel, míg a vérszívó rovarok ellen a citromfű, muskátli, rozmaring vagy cédrusfa olaja lehet hatékony. Ma már sok riasztó spray ezeket tartalmazza a mérgező kémiai anyagok helyett. Papír zsebkendő helyett egy-két textilzsebkendő is befér a hátizsákba. Nekem ruhák és cipők pakolásánál mindig bevált módszer az, hogy már előző nap összekészítem, amit vinni szeretnék, és a bepakolásnál szűkítem a kört. Higgyétek el, mindig rakunk be olyan ruhadarabot, amit fel sem veszünk az utazás alatt! Ha egy közepes (max. 30 literes) hátitáskát választunk, ez rákényszerít arra, hogy a fölösleges dolgokat otthon hagyjuk.

„Csak a lábnyomodat hagyd magad után!”
Fotó: Pexels.com

A környezettudatos turista ismérve, hogy minél kevesebb csomaggal indul útnak, hisz kevesebb poggyásszal kisebb közlekedési eszközzel tudunk utazni, ami kevesebb káros anyagot bocsát ki.

A lényeg úgyis az új élmények gyűjtésén, a lelassuláson és a pillanatok élvezetén van, nem igaz? Ahhoz nem kell sok „kellék”, csak legyünk jelen!

Ádám Eszter írása

Kiemelt kép: Andrew Martin (Pixabay.com)