Magyarország kincsei

Összeszedtük Magyarország rejtett ékköveit azoknak, akik idén belföldre vágynak nyaralni menni. Képes turisztikai óda hazánk újrafelfedezéséhez.

Kisiskolás koromban, az iskolakezdés napján az osztályfőnök mindig arra szólította fel az osztályt az első órán, hogy meséljük el nyári élményeinket. Így mind megtudtuk egymásról, hol nyaraltunk. Én nem számítottam menőnek, mert rendszerint a nagypapámnál töltöttem a nyarat vidéken, ezért csak tátott szájjal hallgattam, ha egy osztálytársam arról mesélt, hogy külföldre utazott: Horvátországba, Egyiptomba vagy épp Amerikába, hiszen tudtam, hogy ez nagyon drága mulatság.

Akkor ezek nekem és sok más gyereknek, aki nem tartozott tehetősebb családba, elérhetetlen vágyaknak tűntek. Ezt érezhette az is, aki kitalálta a fapados légitársaságokat. Szép gondolat, hogy mindenkinek legyen lehetősége világot látni. Mára már ez valóság. Bárki elrepülhet a világ bármely pontjára, akár csak egy hosszúhétvégére. Azt hittük, hogy ha az infrastruktúra feljődésével mind szélesebb rétegek jutnak hozzá az utazáshoz, azzal jót teszünk. De mindennek ára van. A sok utazás szén-dioxid-kibocsátással jár, ami tönkreteszi az éghajlatunkat. Lassan rá kellett ébrednünk, hogy mégsem élhetünk korlátlanul.

De mi a helyzet a világ azon részeivel, amiket nem reklámoznak az utazási irodák, és mégis karnyújtásnyira vannak? Hawaiira, Balira, Indonéziába vágyunk, de közben elfelejtjük megismerni azt a hazát, ami körülvesz minket. Pedig amíg egzotikus országok képeit nézegetjük az interneten, Magyarország lenyűgöző tájakat rejt, amikért nem kell több száz kilométert utazni. Ideje újra felfedezni szülőföldünket!

Tolna megyében bújik meg egy kis falu, a neve Szálka. A település melletti Szálkai-tó a nyugalom eldugott szigete, ahol strandolni is lehet.

Fotó: Sós Dóra Gabriella
Fotó:Varga Rózsa

Ha Veszprém megyébe, azon belül is Mindszentkállára látogatunk, érdemes megmászni a Kopasz-hegy lépcsőit…

Fotó: Szabó Anna

… hogy a tetejére érve ebben a pazar kilátásban lehessen részünk.

Fotó: Szabó Anna
Fotó: Szabó Anna

Ha egzotikus környezetre vágyunk, akkor sem kell messzire menni. A Bauxitföldtani Park Gánton egy hatalmas, vörös sivatag.

Fotó: Szabó Anna
Fotó: Szabó Anna

Hát Salgóbányán jártál már? A gyönyőrű, dimbes-dombos vidék erdeje ősszel és télen is a kirándulók Mekkája.

Fotó: Jármi Mariann
Fotó: Szax Berill

A Dél-Bakonyban, Úrkút mellett találjuk a Csárda-hegyi őskarsztot. A jura kori, több millió éves őskarszt sziklafalakat mangánérc kitermelése során fedezték fel. Regényes falépcsősoron ereszkedhetünk le a páratlan geológiai képződmény aljára.

Fotó: Szabó Anna

Dobogókő amellett, hogy síközpont, nyáron is meseszép panorámát nyújt annak, aki megmássza.

Fotó: Németh Judit 2020 / Vándorecset Önfelfedező Kreatív Közösség & Mozgó Műhely  

A Börzsönyben kirándulva a Király-patakot követhetjük nyomon:

Fotó: Turák Amadé
Fotó: Turák Amadé

Nógrádban, a szlovák határ felé található a Medves-fennsík. A tapasztalt kirándulók azt mondják, itt annyira alacsony a fényszennyezés, hogy éjjel szabad szemmel is láthatjuk a Tejutat – az augusztusi csillaghullás megfigyelésére ideális választás.

Fotó: Prakfalvi Anna

A Zempléni hegységben, a Kis-Milic tetején, a Kéktúra nyomvonalától egy kis kitérővel a Károlyi-kilátóra juthatunk fel.

Fotó: László Eszter

A klasszikus, strandolós nyaralásnak hódoló utazóközönség számára ideális alternatíva lehet a Balatonra a festői Tisza-tó. Körbebiciklizni sem rossz gondolat!

Fotó: Varga Katalin
Fotó: Sós Dóra Gabriella

Ha Heves megyébe látogatunk, mindenképpen ejtsünk meg egy kellemes sétát az Erdőtelki arborétumban.

Fotó: Sós Dóra Gabriella
Fotó: Sós Dóra Gabriella

A Paprikás-patak útját Budapesthez közel, Solymár környékén fedezhetjük fel. Folyását követve vízesésre is bukkanhatunk.

Fotó: Sós Dóra Gabriella
Fotó: Sós Dóra Gabriella

Gemenc régóta közkedvelt úti célja a természetjáróknak, de ha erre járunk, érdemes ellátogatni a közeli Bogyiszló Dunapartján található Bóni-fokra, ahol a fák között eldugott kis üdülők, stégek és csónakok várják az arra tévedőt.

Fotó: Sós Dóra Gabriella

Pest megyén belül, ha a Dunakanyar felé tartunk, érdemes megállni Göd környékén, és sétálni egyet a Duna partján. Itt a folyó zegzugos kis öblöcskéket, a közeli Homokszigeten pedig homokos partot mos.

Fotó: Sós Dóra Gabriella

Budapesttől nem messze, északkeletre, Pilosborosjenőnél találhatjuk a Tevesziklát. A különös kőképződmény és környéke mediterrán hangulatot áraszt.

Fotó: Sós Dóra Gabriella

Tapolcán a Tavasbarlang megnézése után hűsöljünk egyet a városka közepén található, színes kis házakkal körbevett, meseszerű Malom-tónál.

Fotó: Magyar Dávid

Szerkesztette: Széplaki Berta

Kiemelt kép a Szálkai-tóról: Sós Dóra Gabriella

Hozzászólások (1):

  1. Brieber Mária

    2021/06/30 at 15:46

    Köszönöm az információt a szép képekkel

Hozzászólások.