Tudatos finomságok

Gasztrokalauz a Tudaton Magazin kedvenc tartalmaiból

Az étel élet. Az egyik legkellemesebb érzékeléssel, az ízleléssel foglalkozunk most bőségesen.

A cselekvéseink és azok önmagunkra és a környezetre gyakorolt hatásai közötti kapcsolat megértéséhez az egyik legkézzelfoghatóbb és legérthetőbb terület a táplálkozás. Ez olyan része az életünknek, amelyet egyénenként befolyásolhatunk, ráadásul minden nap döntéseket hozunk vele kapcsolatban.

Gasztrotartalmú cikkeinkkel segítünk az olyan menü kialakításában, amely tápláló, ízletes és bolygóbarát is egyben. Bon appetite!

1. Az első főzős randi

Kép: Sebastian (Pexels.com)

Az ismerkedésnek sokféle formája van. Ha nem is az első randin lesz közös főzés a program, de előbb-utóbb eljön az is, és bizony sokat elárul a másikról, hogy mit főz, miért azt, és hogyan gondolkodik egyáltalán e témakörben. Gergő, Gergely és András mesél, hogy mit készítenek ők az első főzős randin. (Sós Dóra Gabriella videóinterjúja)

A teljes cikk itt olvasható.

2. Whoopie pie, avagy a dundi Oreo (vegán)

Kép: Paul-Boros Rita (Milk Free And More)

Egyik legnépszerűbb szerzőnk, Paul-Boros Rita, a Milk Free And More blog hobbicukrásza hozta ezt a szuper receptet. Rita oldalán minden recept tej- és szójamentes, és a nagyrészük vegán is. Hmmm!! (Paul-Boros Rita receptje)

A teljes recept itt olvasható.

3. Eleink ételei

Kép: R Khalil (Pexels.com)

Elfelejtett ízek korabeli nyelven. Szántó András Eleink ételei című könyvéből válogattunk, igazi kulináris időkapszulát adva olvasóinknak. 10 történelmi recept! (Sós Dóra Gabriella írása)

Itt olvashatjuk el a teljes cikket.

4. „A természet gyógyító nagykövete” – Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Kép: Szabó Gyuri bácsi (Hellovidek.hu)

A természet szeretete és tisztelete a régmúlt emberének természetes volt, a ma emberének sajnos kuriózum, pedig egész létünk függ tőle. Jelen cikkben Gyuri bácsi életét, munkásságát és tudását kívánjuk közelebb hozni azokhoz, akik kevésbé ismerik őt. Nem csak a herbateák kedvelőinek! (Lukács Nikolett írása)

A teljes cikkért ide kattintsunk.

5. A Zöld Malac és a növényi étrend

Kép: Alekszej Ivanov

Alekszej Ivanovval, a Napfényes Étterem szakácsával és a Green Pig vegán YouTube-oldal alapítójával beszélgettünk arról, hogy hogyan legyünk minél többen nyitottabbak a növényi alapú étkezés iránt, és miként vigyük be a hétköznapjainkba is a húsmentes ételeket. (Sós Dóra Gabriella interjúja)

Katt ide a teljes interjúért.

6. Kihez fordulhat a szülő, ha evési vagy etetési zavarok merülnek fel a gyermekkel?

 Kép: Sidney Troxell (pexels.com)

Az evés legtöbbünk számára magától értetődő tevékenység, a fizikai funkción túl örömet okozó, kellemes élmény, szociális esemény. Azok számára azonban, akiknek a táplálkozás biológiai vagy pszichológiai okok miatt akadályozott, az evés örömforrás helyett kellemetlen, nehézségekkel teli, bonyolult és ijesztő feladat. Ilyen esetekben speciális ismereteket igénylő segítségre van szükség. Interjú Oroszi Viktória gyógypedagógussal, az étkezési- és evési zavarok komplex terápiás megoldásairól. (Hadházy Sára interjúja)

Az interjú itt olvasható.

7. Egészséges-e a növényi tej?

Kép: Cottonbro (Pexels.com)

Szabó Gal Bence dietetikus, kutató, a GAL étrendkiegészítő-termékcsalád atyja számos tevékenysége mellett podcasteket és webináriumokat is tart követőinek. Tőle érdemes informálódni. (Mácsadi Anni írása)

Katt ide a teljes cikkért.

8. Mit eszik egy világutazó?

Kép: Illés Adorján

Egy világkörüli út két keréken energiaigényes vállalkozás. Vajon mivel töltötte fel a hátizsákját az utazó, aki 39 országot bejárt? Illés Adorján kerékpárjával 4 év alatt megkerülte a Földet, vele gasztrointerjúztunk. (Hadházy Sára interjúja)

Az interjú itt olvasható.

9. Testaurátor: Élet a tányéron túl?

Kép:Miti / Unsplash

„Testaurációs szempontból” létfontosságú, hogy az evést az elménkből újra lehozzuk a testi funkciók közé, ezt pedig csak funkcionális gondolkodásmóddal, logikával és némi anatómiai ismerettel érhetjük el. Meg persze sok-sok önfegyelemmel.

Szemlér Ákos testnevelő tanár, mozgásterapeuta és kung-fu edző életmód szemléletével foglalkozó cikksorozatunk táplálkozással foglalkozó részét ajánljuk. (K. Tengeri Dalma írása)

A teljes szöveg itt olvasható.

10. Joghurtos rizs

Kép: Vie Studio (Pexels.com)

Az evés művészet. A művészet táplál. Szépirodalmi gasztro-szövegfolyam: joghurtos rizs, ahogy még nem próbáltad! (Becz Dorottya írása)

Katt ide a teljes szövegért.

Kiemelt kép: Irina Kapustina (Pexels.com)

Mik ízlettek a legjobban? Várjuk a hozzászólásaitokat!

Hadházy Sára írása