A sámán, a világutazó és a boldog gyermek

Mi az a tudatos jelenlét? Milyen problémái vannak a férfiaknak? Merre kirándul a magyar? Válogatás legnépszerűbb júniusi cikkeinkből

A Tudaton Magazin legnépszerűbb júniusi írásaiból válogattunk nektek.

1. Az úttörő sámánasszony és az ayahuasca valódi ereje

Rivière Zsuzsi termelő és sámánasszony

A Peruban élő erdélyi magyar sámánasszonnyal, Rivière Zsuzsival készített interjút szerkesztőnk, Mácsadi Anni. Szó esett többek között a kognitív viselkedéspszichológiáról, a tudatos szerhasználatról és a dzsungel árnyoldalairól is.

Az interjú első állomása

Az interjú második állomása

2. Magyarország kincsei

Fotó: Németh Judit 2020 / Vándorecset Önfelfedező Kreatív Közösség & Mozgó Műhely

„Mi a helyzet a világ azon részeivel, amiket nem reklámoznak az utazási irodák, és mégis karnyújtásnyira vannak? Hawaiira, Balira, Indonéziába vágyunk, de közben elfelejtjük megismerni azt a hazát, ami körülvesz minket. Pedig amíg egzotikus országok képeit nézegetjük az interneten, Magyarország lenyűgöző tájakat rejt, amikért nem kell több száz kilométert utazni. Ideje újra felfedezni szülőföldünket!” (Széplaki Berta cikke és olvasóink privát képei kedvenc hazai kirándulóhelyeikről)

Magyarország kincsei

3. Empátia nélkül nem ember az ember

Életöröm. Forrás: Pexels.com

Az ember címet viselő, 2015-ös film egy panorámaképet ad a világban élő megannyi nehéz sorsról. Számos nemzetet és egyéni sorsot jelenít meg kulturális nyitottsággal és társadalmi érzékenységgel. Olyan gazdag képet ad megannyi kihívásunkról olyan mély átérzéssel, hogy aligha lehet ennél empatikusabb filmet létrehozni fajunkról.” (Sós Dóra Gabriella film- és zeneajánlója)

Az ember (dokumentumfilm és zene)

4. Málnás-pisztáciás torta (recept)

Boros Rita gyönyörű tortaremeke

Volt egyszer egy esküvői torta, ami három napig készült… Recept Boros Ritától, a Milk Free And More blog szerzőjétől.

Málnás-pisztáciás torta

5. Hogyan neveljünk boldog gyermeket?

vekerdy_tamas

Vekerdy Tamás pszichológus professzor nagy elismerésnek örvend a magyar szülők körében. „Ötévesen nem angolul kell tanulni, hanem rohangálni az udvaron, a friss levegőn, látszólag céltalanul, mert attól fejlődik az agyuk. Gilisztát fogdosni, bodobácsot gyűjteni, sarazni és koszosnak lenni, rettenetesen koszosnak. Csúszni-mászni, bunkert építeni. Világgá menni.

Nem elhinni, hogy alig tizennégy évesen eldőlt minden, hanem kipróbálni lehetőleg mindent, amire lehetőség van. A frászt hozni a szülőkre, hogy nem lesz belőlünk semmi, hogy csak úgy lézengünk. Odaállni a harmadik generációs értelmiségi családban a zongora mellé és kijelenteni, hogy az asztalos szakmát választottuk.

Mert valaki nem az lesz, akinek van érettségije, hanem az, aki dolgozik. Aki munkát fektet valamibe, amihez van kedve, tehetsége, szorgalma. Aki elhivatott és a munkájának jó szakemberévé válik, legyen ács, bádogos vagy bognár. És ha elsőre nem jó szakmát választottunk, akkor legyen bátorságunk tovább állni, mert nem befejezni kell, amit elkezdtünk, hanem bátran változtatni.” (Vekerdy Tamás)

(Sós Dóra Gabriella videóajánlója)

Vekerdy Tamás videóelőadása

6. Zöld? Szuperzöld

Kiemelt kép: Sasin Tipchai (Pixabay)

Zöldkalauz a Tudaton Magazin kedvenc tartalmaiból:

  • környezetbarát tippek a háztartáshoz
  • hobbikertészet
  • túrabeszámoló
  • fejlesztő programok a gyerekeknek a természetben
  • fényképek az űrből
  • természetfilm a Mecsek tájairól
  • világkörüli utazás kerékpáron

Tudaton zöldkalauz

7. Wawawiwa: Sosem vagy egyedül

Magyar Wawawiwa FB-rajongói csoport a Facebookon

Andrés J. Colmenares 2009 óta készít vicces képregényeket, grafikákat, amelyeket az interneten oszt meg rajongóival. Emberiesített ételek, tárgyak és állatok, amelyeket az élet és a család inspirált. (Hacskóné Bezzeg Alexandra összeállítása)

Wawawiwa-összeállítás

8. Mit eszik egy világutazó?

Illés Adorján

Illés Adorján 2015-ben kerékpárjával 4 éves expedícióra indult. Azóta 46 000 km van a biciklijében, és 39 országot bejárva körbetekerte a Földet. Minket most egy kulináris kalandra vitt el, hogy milyen is vegetáriánusként a világot járni. (Hadházy Sára interjúja)

Interjú Illés Adorjánnal

9. Tudatosan a pandémia idején

Benne lenni a pillanatban. Forrás: Kelvin Valerio (Pexels.com)

Mit jelent a tudatos jelenlét? Miben segíthet a mindfulness a mostani járványidőszakban? (Nagy-Dirle Dóra írása)

Tudatosan a pandémia idején

10. A feminizmus és a férfiak

hetkoznapi ferfi
Férfiak: nemcsak egy csoport, hanem hús-vér emberek. Forrás: Kevin Bidwell (Pexels.com)

A férfiaknak is vannak tipikus problémáik, a férfiakat is éri hátrányos megkülönböztetés, a férfiak ellen is vannak általánosító kijelentések, megvan a maguk tárgyiasítása, a maguk lehetetlen ideáljai. A különbség az, hogy mivel a férfiak problémái nem jogi természetűként indultak (ahogy például a nőknek nem volt joga választani vagy néhány helyen iskolába járni sem), ezért nem alakultak politikai mozgalmak arra, hogy kiálljanak a férfiakért. Így sosem terjedt el a köztudatban, hogy van ilyen is.” (Gyurics Gergely írása)

A feminizmus és a férfiak

Kiemelt kép: Satria Bagaskara fotója a Pexels oldaláról

Nektek mi volt eddig a kedvenc olvasmányotok a Tudatonon? Várjuk a hozzászólásaitokat!

Sós Dóra Gabriella összeállítása