„A természet gyógyító nagykövete” – Szabó Gyuri bácsi, a bükki füvesember

Amíg közünk van a gyökereinkhez, esélyünk van a szerves fejlődésre
gyógyászat

Minden országban vannak olyan emblematikus figurák, akiket mindenki tisztel és szeret. Szabó Gyuri bácsi is ilyen ember. Nagyszülei, dédszülei tudásával szól hozzánk a múltból, örökségét pedig lánya és unokája is továbbadják. A természet szeretete és tisztelete a régmúlt emberének természetes volt, a ma emberének sajnos kuriózum, pedig egész létünk függ tőle. Jelen cikkben Gyuri bácsi életét, munkásságát és tudását kívánjuk közelebb hozni azokhoz, akik kevésbé ismerik őt.

Szabó Gyuri bácsi 1928. április 15-én született Miskolcon, második gyermekként. A város szélén laktak, a határhoz közel, így sok időt töltött az erdőben. Gyuri bácsi a családból hozta ezt a tudást, felmenői között „vajákosokat”, gyógyítókat találunk. Bükkszentkereszten él, nyugdíjazása óta pedig minden idejét régi szenvedélyének szenteli: a gyógynövényeknek.

Hamar híre ment a füves bácsinak, aki a piacon árulta a gyógynövény-készítményeit, így egyre többen keresték a füveit meg a tudományát. A híres cukortea is itt született. Egy barátja kérte, adjon neki valamit a cukorbetegségére. A tea pedig bevált, a receptből megszületett a Györgytea, az OGYI-engedélyes Diabess-Györgytea keverék.

Szabó Gyuri bácsi (Forrás: Hellovidek.hu)

A nevével fémjelzett termékeket a 2014 novemberében alapított Bükki Füvesember, Gyógynövényekkel az Egészségért Egyesület, röviden Bükki Füvesember Egyesület (más forrásban Bükki Füvesember és Népgyógyászati Egyesület) forgalmazza Györgytea márkanév alatt, aminek célja a népi gyógymódok megismertetése és megtartása. Gyuri bácsi az évek alatt számtalan teafélével ismertetett meg bennünket, ezek közül azonban vannak olyan alapnövények, amelyeket minden háztartásba jó szívvel ajánl.

Az egyik a csipkebogyó, amely az immunrendszer rendben tartására, erősítésére szolgál, ezt ő naponta két csészével ajánlja fogyasztani. Ahogy mondja: „Ebben ugyanis tízszer annyi a C-vitamin, mint a citromban. És mivel a C-vitamin hőérzékeny, ezért a csipkebogyót nem szabad forrázni, csak hideg vízben áztatni 4-5 órán át, így vonható ki belőle a legkisebb veszteséggel a hatóanyag” – ismerteti az elkészítési útmutatót. A menták, mint a borsmenta, fodormenta, fürtös menta nemcsak a nátha kezelésére alkalmasak, hanem a torok fertőtlenítőiként a cseppfertőzés megelőzésére is. Naponta ihatjuk a forrázással készült mentateát, de az alkalmazásnál figyeljünk oda arra, hogy bors- és fodormentát csak 6 éven felülieknek adjunk. A fürtösmentát már csecsemők is ihatják.

A bíborkasvirág is jelentős immunerősítő hatású, de idehaza nem őshonos, ezért helyette Gyuri bácsi a szurokfüvet és az orbáncfüvet ajánlja. A szurokfű fogyasztását külön is hangsúlyozza, mert ez az egyetlen gyógynövényünk, amely a hormonháztartásra ható agyalapi mirigy működését is segíti.

Születésnapi történet (Forrás: Györgytea.hu)

Gyuri bácsi azt állítja, hogy még soha életében nem aludt rosszul: „Mindig is szerettem aludni. Figyelek arra, hogy a napi 9 óra alvás meglegyen. Este 9-kor fekszem, mert úgy tudom, hogy az éjfél előtti alvás pihentetőbb, és reggel 6 órakor kelek.” – mondta, és hozzátette, hogy régen korántsem volt ennyi probléma az alvással.

Szerinte ennek az lehet az oka, hogy őseinket kevesebb idegi hatás érte, és sokkal több fizikai munkát végeztek. Ennek biztosan nagy valóságalapja lehet, hiszen a stressz, a rohanás, a sok elektronikai szerkezet mindannyiunk szervezetére hatással van. Bár ezek elcsépelt érveknek tűnhetnek, de mégis igazak. Gyuri bácsinak erre is vannak megbízható tippjei:

A legenyhébb nyugtató-altatószer a citromfű, ezt akár kismamák is fogyaszthatják. Hatása enyhe, kíméletes. Érdemes délelőtt inni egy csészével, és ha nem súlyos alvászavarral van dolgunk, akkor este a második csészével. Ugyanilyen jó, kíméletes hatása lehet a levendulából készült teának is. A macskagyökér nagyon kellemetlen illatú és ízű növény, ám a belőle készült gyógytea meglepő módon finom.

Itt engedjék meg a kedves olvasók, hogy egy saját tapasztalatot is megosszak. Sajnos sokan szenvednek különböző gyomor- és emésztési problémákban, refluxban, ahogy a férjem is. Nekünk nagyon sokat segített a fehérakác-keverék, amely kiváló nyugtató hatással bír. Akik személyesen is szeretnék megismerni a vidék szépségét és kincseit, azoknak jó szívvel ajánlom a Gyuri bácsi munkatársai által vezetett túrákat. Ezekről bővebb információt ezen a linken olvashatnak.

2013. június 6-án, az ünnepi könyvhétre jelent meg Szabó György lánya, Lopes-Szabó Zsuzsa A bükki füvesember nyomában című könyve. Gyuri bácsi és lánya is arra tették fel az életüket, hogy apjuk, nagyapjuk örökségét továbbadják úgy, hogy a saját személyiségük és tevékenységük is jelentős maradjon, és nyomot hagyjon a világunkban, ez pedig, ha jó célért teszi bárki, becsülendő, és azt gondolom, követendő példa. Zsuzsa zárszóként idézett gondolatai akár édesapja szavai is lehetnének:

„Nem tudom megváltani a világot, de szüntelenül törekszem rá. Megteszem, ami tőlem telik. Mint a kolibri, amely csőrében hordta a vizet az erdőtűz oltáshoz.”

A magyar érdemrend lovagkeresztjét kapta meg Gyuri bácsi (Forrás: Vitaldepowebáruház.hu)

 Írta: Lukács Nikolett

Források: