Ti hol hűsöltök idén nyáron? Mi itt!

Hűsölés, kirándulás, felfedezés, utazás kis hazánkban – a szerkesztőség további kulisszatitkai
hollókő_kirándulás_KIEMELT

Mia helyei

Badacsonytomaj

Grafikusunk, Mia, első körben Badacsonytomajt ajánlotta. Badacsonytomaj Veszprém megyében található, a Badacsony hegy területén. Tudtátok, hogy a település eredetileg Szent István király korától az 1950-es megyerendezésig Zala vármegyéhez tartozott? Névadója állítólag egy besenyő vitéz, Urkund fia, Tomaj volt, aki I. István korában birtokolta a területet. A település a hozzá tartozó Badacsonyörs (korábban Kisörs) és Badacsony (valamikor Hableány) településrészekkel együtt 2004. július 1-jén kapott városi rangot. Itt található a Folly arborétum, ahol borkóstolók és vezetett túrák is vannak, nem mellesleg tekintélyes cédrus- és ciprusfák…

Balaton és vidéke

A Balatont nem kell bemutatni. Szoktatok egy-egy távoli kis vitorlásnál azon gondolkodni, ki lehet ott, és mit csinál éppen?

Tihany, Sajkod
Balatonmáriafürdő
Kilátás a Balatonra Örvényesnél

Mariann helyei

Zsámbék

Oké, ki tudja, hol van Zsámbék? Pest megyében, a Nyakas-hegy gerincének tövében található. Környező települések: Tök, Perbál, Páty, Herceghalom, Mány, Bicske, Szomor. Neve puszta személynévből keletkezett, a latin sambucus (bodza) szóra vezethető vissza, és a Sambuch személynévvel kapcsolatos. Már a pattintottkő-korszakban is lakott volt, jelentős kelta eredetű eraviszkusz, római és avar leletek is előkerültek a környékről.

Biatorbágy

Biatorbágy szintén Pest megyében található. 1966-ban Bia és Torbágy egyesítésével jött létre. A város belterülete a Zsámbéki-medencében terül el, ezt északnyugati-délkeleti irányban a Budai-hegység övezi, a keleti rész a Budaörsi-medencébe nyúlik át.

Keszthely

keszthely

Keszthely város a Dunántúlon, Zala megyében található. A Balaton partjának második legnagyobb városa, és a régió egyik legfontosabb kulturális, oktatási és gazdasági központja. Keszthely sokat köszönhet a Festetics-családnak, Magyarország egyik legnagyobb arisztokrata családjának. A horvát származású Festetics Kristóf Keszthelyt választotta birtokai központjának. Ekkor kezdődött meg a Festetics-kastély megépülése, bár mai formáját később nyerte el. 1797-ben Festetics György pedig itt alapította meg a Georgikont, Európa első felsőfokú tanintézetét, melynek célja a hazai gazdálkodás fejlesztése volt.

Dalma helyei

Hollókő

Hollókő Nógrád megyében található, palóc falu. Magyarország egyetlen olyan faluja, amely szerepel az UNESCO világörökség listáján. Hagyományőrző lakói a legtöbb épületet most is eredeti rendeltetésének megfelelően használják.

Dóra helyei

Paprika-patak

Oké, bevallom, e Pesthez közel eső helyen nem hűsöltünk. Amikor itt jártunk, még hűs volt. De így nyár vége felé közeledve az emberek (főleg a kutyások) tudják, hogy kirándulni nemcsak jó időben lehet és kell. Oké, még tovább megyek a vallomásban, itt január 2-án jártunk. Először egy mezőre értünk, ahol egy futó pár edzett éppen két kutyájukkal. Az egyik egy barna mudi volt, Csoki. Nem tudom, hogy a kutyánk, Panka lett-e először szerelmes belé, vagy mi.

Az erdei séta után ereszkedés következett. Sok ereszkedés, nagyon meredek úton, fától fáig csúszkálva, kapaszkodva (biztos vagyok benne, hogy nem a kijelölt túraösvényt követtük). Csak én estem el egyszer, másik három túratársam tartotta magát egészen addig, amíg egy bizonyos iPhone bele nem esett az ominózus Paprika-patakba. Jelentem, a készülék jól van, megszáradt, máig azt használom.

Szerintem most, hogy jön az ősz, maradjunk ugyanolyan aktívak mint eddig, és folytassuk a kirándulásokat! Ha jó helyet találunk, beszámolunk róla – és várjuk a ti beszámolóitokat is!

Érdekelnek a korábbi tippeink? Nézd meg ezt is: Ti hol hűsöltök I.

Sós Dóra Gabriella összeállítása

Forrás: Wikipédia (Badacsonytomaj, Zsámbék, Keszthely, Hollókő)

Képek: Boros Mariann, György-Réti Mia, K. Tengeri Dalma, Sós Dóra Gabriella