Ti hol hűsöltök idén nyáron?

Mi van akkor, ha idén tényleg megbecsüljük azt, hogy végre szabadon járhatunk-kelhetünk? A szerkesztőség kedvenc kirándulóhelyeit gyűjtöttük össze nektek!

A szörnyű járvány után újra megtanultuk élvezni a zöld tereket, a maszkmentes, jó időt és persze ezt a nyári időszakot. A Tudaton-szerkesztőség tagjait se kell félteni, ha arról van szó, hogyan élvezzük ki a nyarat. Körbekérdeztük egymást, ki merre jár mostanában, és gyönyörű helyekről szereztünk tudomást, úgyhogy összeállítottunk nektek egy képválogatást a kedvenc helyeinkről. (És folytatással is készülünk!)

„Kell az árnyék és kell a fény,
Hogy meglásd, miért érkeztél,
És hogyha úgy érzed, túl hosszú a tél,
A nyár majd pótol mindenért.”

Kalapács

Dóra helyei

Dóra, ha épp nem tananyagot szerkeszt vagy főszerkesztősködik látástól mikulásig, akkor leginkább a kutyájával jár-kel. És bizony Panka sose kérdezi, hogy szeretne-e tovább aludni, vagy fáradt-e. Ő mindig a „Menjünk már!” üzemmódban van. De szerencsére ez a ház mögötti zárt, hátsó kert Zuglóban, így nincs ok panaszra. Itt a legjobb frizbizni, köteleslabdázni és persze madárcsontokat keresni.

Zugló, hátsó kert

Gödön ez a kis hely a sütögetéseik színtere. Itt ünnepelték meg az irodalom doktorit, amikor kiderült, hogy a grillezett kukorica egy csoda. Persze a kutya már most azt kémleli, hol egy ág, aminek utánaugorhat.

Göd

Dóráéknak igazi Covid-esküvőjük volt májusban, még a boldogító igent lezáró csókot is maszkban tették meg véletlenül. A nászút pedig egy térerőmentes, internetmentes többnapos vadkemping volt az Ipoly mentén (a halőr engedélyével). Ez volt a reggeli kilátás a sátorból:

Ipoly

De aktív programra is szokott jutni idő. Például ha Szeged, akkor kajakozás, lehetőleg tiszavirágzás idején.

Sose sörözz kajakban!

Szandi helyei

Mosolygós óvodapedagógusunk és szerkesztőnk, Szandi ezúttal a Pest megyei agglomeráció szent helyét, Szentendrét ajánlotta figyelmünkbe. Ez itt egy aranyos, eldugott kis utca, ahol történetesen szivárványos esernyők dobják fel a hangulatot.

Ha kifáradnál a kis galériák és boltocskák felfedezésében, Szentendrén bármikor lehet jó lángosost, palacsintázót, fagyizót, kávézót találni, ahol minden adott a romantikához.

Ha megmondod, hol van ez a hely, vendégünk vagy egy kávéra!

Szentendre tényleg egy kis ékszerdoboz. Ha kedvetek támadt egy virtuális túrához, akkor itt teljes képernyős módban járhatjátok be a Szentendrei Skanzent:

Mariann helyei

Nem sok szerkesztőség mondhatja el magáról, hogy egy mindig vidám és energikus adótanácsadó segíti a működésüket civilben. Mariann se volt rest, amikor hűsölési helyszínek gyűjtéséről volt szó, és ebből is kitűnik: néha csak kérdezni kell.

Kányavári-sziget

A kirándulástippek.hu oldal így ír a Kányavári-szigetről:

„A kis szigetre egy különleges fahídon át érkezünk. A szigeten a Búbos Vöcsök tanösvényt alakította ki a Nemzeti Park Igazgatósága. A 15 állomásból álló tanösvény hossza kb. 1,5 km, egy jó óra alatt kényelmesen bejárható. Amennyiben kevés az időnk, úgy a sziget északi felének felfedezését javasoljuk.

Az információs táblák a Kis-Balaton madárvilágát mutatják be. Kis szerencsével mi is megpillanthatunk néhány a gázlóban totyogó, vagy a nyílt vízen úszkáló vízimadarat. A sziget közepén egy fából épült madármegfigyelőhelyet találunk, a többszintes kilátótornyot újjáépítették, a hídról jőve, a madármegfigyelő előtti tisztáson balra kanyarodva érjük el pár perces sétával. Egy kicsit még délebbre egy idilli réten vadonatúj játszótér is várja a kicsiket.”

Holt-Duna, Bogyiszló

Mariann 20 évig néptáncolt a Bogyiszlói Hagyományőrző Egyesületben. Szóval ha a bogyiszlói paprikán kívül más tudást is fel szeretnétek mutatni, ezt már nyugodtan mondhatjátok. A bogyiszlói Holt-Dunán törpeharcsázni is érdemes, már aki szereti ezt a fajta időtöltést.

A tatai Öreg-tó

A turistaszalámi blog így ír a tatai Öreg-tóról:

„A tatai Öreg-tó Magyarország legidősebb mesterséges tava, az Által-ér felduzzasztásával keletkezett még a honfoglalás előtt. A tó tehát tényleg idős, de az ’öreg’ arra is utal, hogy nagy, hisz ezt a jelzőt korábban nagy kiterjedésű természeti képződmények, vagy épületek leírására is használták (Öreg-hegy, Öreg-templom stb). A Tatai-tó vízfelülete kb. 200 hektár, vagyis a tó kb. kétszer akkora, mint pl. a Szelidi-tó.

Amikor a környék Esterházy birtok volt, a tavat halastóként használták, de abban az időben működtek itt vízimalmok és egy vízi vágóhíd is (ezek az épületek most is megvannak). Manapság lehet a tavon csónakázni, sétahajózni, horgászni, de könnyedén körbe is lehet sétálni (futni), a kerülete ugyanis mindössze 7,5 km.”

Mia helyei

Grafikusunk, Mia nemcsak azért felel, hogy a magazin egységes arculatot öltsön, hanem Mariannhoz hasonlóan családanya, tehát meg kell harcolnia a szabadidejéért. És ha már szabadidő, ő a Római-partot ajánlotta első körben kirándulási célpontként.

Római-part 1.

A WeLoveBudapest oldal így ír erről: „A Margit- és a Hajógyári-szigeten is túl, Buda északi csücskén terül el a Római-part. Legendás zarándokhely azoknak, akik a napjukat vízparton töltenék, hekket vagy lángost ennének, és talán meginnának mellé egy korsó sört a friss levegőn. Az egész környék fel van töltve egy adag retró életérzéssel.”

Római-part 2.

A 19. században a Római-part a budai vízi élet felkapott központja volt, egy szennyezésmentes, fürdésre alkalmas hely. A 20. században Óbuda és a főváros lakosságának egyet jelentett a Dunával és a csónakházakkal. A rendszerváltást követően a vállalati üdülőket és a hozzájuk tartozó csónakházakat a vállalatokkal együtt privatizálták. Az üdülők nagy része ezután bezárt, sokukat lebontották, az ártérnek minősülő, megüresedett telkeken a szabályozási terveket és árvízvédelmet figyelmen kívül hagyva lakóparképítések kezdődtek. (forrás: Wiki)

Római-part 3.

Mindenesetre remek helyek vannak itt, ha társasági grillezés, bográcsozás a terv, emellett „a Római népszerű kerékpáros útvonal és futópálya, de rendszeresen feltűnnek a botokat hajigáló kutyagazdik is a parton.” (WeLoveBudapest)

„Mindenhol jó, de legjobb útközben.”

Földvári András

Szóval első körben ezeket a helyeket ajánljuk nektek hűsölésre. Hamarosan újabb válogatás érkezik!

Fotók: Dóra, Szandi, Mariann és Mia

Sós Dóra Gabriella összeállítása