Szeptemberben gyűjthető gyógynövények

Öt szeptemberi gyógynövényt ismerhetünk meg Ádám cikkéből, és a gyógyteák helyes főzéséről is ír nekünk

Mint azt már lassan megszokhattátok, az öt kiválasztott növényem előtt most is készültem egy kis előzetes tudásátadással. A gyógyteák készítéséről és fogyasztásáról ejtek most pár szót.

Általános szabályként leszögezhetjük, hogy ha gyógyteát készítünk, akkor üveg vagy porcelán bögrét használjunk. Amíg a hatóanyag oldódik a növényből, addig legyen csak lefedve az előbbihez hasonlóval. Erre azért van szükség, mert akadnak olyan anyagok, melyek rendkívül illékonyak. Ne vesszenek kárba! Erre jó példák az aromásabb növények: közönséges szurokfű, borsos menta, francia levendula.

szeptemberi gyógynövények
Üvegpohár
Fotó: congerdesign (pixabay.com)

A víz, amit ilyenkor „vivőanyagként” használunk, semmiképpen se legyen ásványvíz. Minél kisebb a benne lévő összes oldott ásványianyag-tartalom, annál hatékonyabban fog kiázni az aktuális gyógynövény. Ez különösen fontos például az egy/kétbibés galagonya és a fehér fagyöngy esetében. Ha magas mésztartalmú (kemény) vízben áztatjuk ezeket, akkor abból fogják kioldani a meszet, nem pedig az ereink faláról.

Forrázást követően az áztatási idő virágnál 5 perc, levélnél 8, virágos hajtásnál 12, de gyökér esetében akár 50 perc is lehet. Ha pedig egy gyógyteát hideg vizes áztatással kell elkészíteni, akkor ez kitolódhat akár 10 órára is. Ilyenkor természetesen nem kell lehűtött vizet használni, a szobahőmérsékletű is pont ideális. A lényeg csupán annyi, hogy 40°C-nál melegebb ne legyen.

Fotó: Pexels (pixabay.com)

A szűréshez használjunk műanyag szűrőt. Nem kell tőlük félni, ezek magas hőmérsékletre lettek tervezve, nem fog belőlük kioldódni semmi. Viszont ha nem szeretnénk a szűréssel bajlódni vagy szimplán csak nagyobb mennyiségű teát készítenénk, akkor lehet már kapni natúr rost alapú teafiltert is. A dm üzletekben már régóta kapható a Profissimo márkájú teafilter, ezt bátran tudom ajánlani.

A tea fogyasztására legjobb a reggeli éhgyomori állapot, mert így szívódik fel a leghatékonyabban. Hatás szempontjából ez különösen igaz a tisztító és a vízhajtó teákra. Azonban ha torokfájás áll fenn, akkor a napközbeni kortyolgatást tudom ajánlani. Az étvágygerjesztőket étkezés előtt 30 perccel érdemes beiktatni a napi rutinba, az emésztést serkentőket pedig evés után 20 perccel. Ha pedig nyugtató teát fogyasztunk, azt egyértelműen estére célszerű.

Ezek voltak az általános szabályok, amelyeket röviden igyekeztem nektek részletezni, de ha a vásárolt gyógynövénytea csomagolásán más szerepelne, akkor nyugodtan kövessétek inkább azt. Egészségére mindenkinek! Jöhet az öt beígért gyógynövény!

Fekete áfonya termése

Gyűjtése és feldolgozása:

Sok helyen már augusztusban is gyűjthető, de szeptemberre érik be igazán. Sajnos a hazai időjárás nem a legkedvezőbb a termés érésének, közép- és magashegységekben érzi magát a legjobban. A szedését követően mielőbb lássunk neki a feldolgozásának, bármelyik lehetőséget is választjuk, mert az érett termés nyomásra elég érzékeny.

Aszalás: Aszalógépben vagy alacsony működésre is képes sütőben szárítjuk, erős légkeverés mellett, 60-65°C-on. Ezt mindaddig tesszük, míg ízében-állagában mazsolaszerűvé nem válik. Ilyenkor a termés még fényes, rugalmas és kellemesen rágható. Bármiben is tároljuk, kevés szegfűszeget szórjunk mellé, így hosszabb lesz a szavatossági ideje.

Befőtt: 1 kg egészséges szemű áfonyát alaposan megmosunk és a vizet lecsurgatjuk róla. Fazékba öntjük, adunk hozzá 50 dkg cukrot és 1 liter vizet. Ezt lassú tűzön főzni kezdjük, a keletkezett habot időnként leemeljük róla, egyébként folyamatosan kevergetjük. Megfőni akkor kezd majd a termés, ha a szemek nagyja már felrepedt. Ekkor a szirupot leszűrjük róla, a szemeket üvegekbe töltjük, majd a szirupot visszaöntjük hozzá. A tetejére befőtt tartósítót teszünk és lezárjuk. Az üvegeket ezt követően száraz dunsztolni kell. Ez azt jelenti, hogy egymás mellé helyezzük őket, majd jó hőszigetelő anyaggal (pl.: újságpapír, paplan, kabát, stb.) minden oldalról betakarjuk. Az üvegeinket 3 óra elteltével kicsomagoljuk, és készen is vagyunk.

Kivonat: Befőttes üvegbe öntsünk 250 g nyers, enyhén zúzott áfonyabogyót. Erre töltsünk 4-5 dl cseresznye- vagy meggypálinkát. Fontos, hogy a pálinka ne legyen túl erős. A 40% körüli alkoholtartalmú a legideálisabb ilyen célra. Adjunk hozzá egy nagy rúd fahéjat és 10-12 db szegfűszeget. Lefedve, szobahőmérsékleten érleljük 3-4 héten keresztül. Szűrés után a levet sötét színű üvegben tároljuk, napfénytől védve, hűvös helyen.

Alkalmazás:
Aszalványa magas antioxidáns tartalmú. Szárítása során, hő hatására, többszöröse lesz benne, mint amennyi a friss termésben eredetileg volt. Ez a különbség igaz a befőttjére is. Azonban bármelyiket is fogyasztjuk, magas cukortartalmuk miatt egyiket sem érdemes túlzásba vinni. Az aszalt áfonya terméséből napi 20-30 szem bőven elegendő, míg a befőttjéből naponta 2 evőkanálnál nem kell több. A kivonat esetében legfeljebb napi 3 teáskanálnyit tudok javasolni. Ezt kanalanként, a főétkezések után érdemes elfogyasztani. Akármelyik elkészítési módot is választjuk, a végeredményben nem lesznek óriási különbségek. A fekete áfonya közismerten hatékony vércukorszint csökkentő, használható köhögésre és lázcsillapításra. Segít tisztítani az erek falát, míg az emésztőrendszerben antibakteriális hatása érvényesül. Enyhén vérnyomáscsökkentő hatású, fogyasztása segíthet vese- és epekőbántalmak ellen. Rendszeres használata segít látásunk javításában, sőt ideális farkasvakság esetén is.

Fekete áfonya
Fotó: Méhész Ádám

Galagonya termése

Gyűjtése és feldolgozása:
Intenzíven piros termését az első fagyokat megelőzve, tehát október elejéig mindenképpen szedjük le. Kesztyűt feltétlen viseljünk a gyűjtésekor, mert a cserje elég tövises.

Kivonat: A termést mozsárban enyhén zúzzuk össze, majd nyomkodás nélkül töltsük befőttes üvegbe, de csak a kétharmadáig. Színültig kell tölteni ezt is cseresznye- vagy meggypálinkával. Lefedve 3 héten keresztül érdemes érlelni, pár naponta enyhén rázzuk is fel. Konyharuhán szűrjük át, és öntsük sötét színű üvegbe. Napfénytől védve, száraz, hűvös helyen tároljuk.

Lekvár: A könnyed mosásban részesített bogyókat enyhén nyomkodjuk szét, és öntsük lábasba. Adjunk hozzá heted mennyiségű cukrot és pár csipet sót is. Öntsünk hozzá vizet, de csak a harmadáig lepje el. Kevergetve főzzük addig, míg a bogyók meg nem puhulnak, majd szita segítségével törjük át, és állandó kevergetés mellett sűrítsük addig a tűzön, míg számunkra ideális állagú nem lesz. Üvegekbe töltjük, a tetejére befőtt tartósítót teszünk, és lezárjuk. Az üvegeket ezt követően itt is száraz dunsztolni kell. 3-4 óra elteltével üvegeinket kicsomagolhatjuk, és készen is vagyunk.

Tea: Kiváltképpen fontos, hogy a felhasznált bogyókat még az első fagyok előtt gyűjtsük. Mozsárban nagyon enyhén zúzni kell őket, majd kiterítve jól szellőző, meleg helyen addig aszalni, amíg teljesen kemény nem lesz. A tárolásra alkalmas aszalványt itt is befőttes üvegekben célszerű tárolni.

Alkalmazás:
Egy abszolút biztonságos növényhez, illetve annak terméséhez értünk. Jó hatással van a szívre és az egész érrendszer működésére. Képes oldani a már lerakódott meszet az erek faláról és javítja a hajszálerek áteresztőképességét. Segíthet fejfájás, fülzúgás, gyakoribb szédülés megszüntetésében. Enyhén vízhajtó hatású, de ugyanakkor nyugtatóként is ideális. Kivonatából napi 2-3 teáskanálnyi bőven elegendő. Ezt itt is kanalanként, a főbb étkezések után fogyasszuk. Ha lekvárjából szeretnénk majszolni, akkor napi 1-2 evőkanálnál abból sem szükséges többet. A tea esetében fontos, hogy terhes nőknek és kisgyermekeknek nem javasolt. Egyébként napi 1-2 csészével biztonsággal fogyasztható. Általában akkor szükséges ilyen gyakorisággal fogyasztani, ha a vérnyomás magas. 150-160-as érték esetén még nagyon szépen képes segíteni. Azonnali vérnyomáscsökkenést azonban ne várjunk tőle, nagyjából egy hónap folyamatos ivás után fog csak jelentkezni a hatás.

Galagonya
Fotó: Méhész Ádám

Gyújtoványfű virágos hajtás

Gyűjtése és feldolgozása:
Igazából már júliusban is vannak virágzó példányai, így nem feltétlen kell megvárni gyűjtésével a szeptembert. Sőt még októberben is találkozhatunk vele szép formában. Gyűjtendő a virágos hajtás felső 15 cm-es része. Mivel nem olyan erős a szára, így vágódeszkán egy nagyobb konyhakéssel is könnyen aprítható. Kiterítve addig szárítsuk, míg szárrésze pattanva nem törik. Amennyiben helyesen tároljuk, úgy 2 év szavatossági időt nyugodtan adhatunk neki. Természetesen azután is alkalmazható, csak a hatásfoka lesz gyengébb.

Alkalmazás:
Gyógyteáját forrázással készítjük. Ha estére isszuk, akkor reggelre fejti ki székletlazító hatását. Ha a teljes bélrendszert szeretnénk kipucolni vele, akkor akár egy litert is ihatunk belőle. Hatása ilyenkor természetesen gyorsabban fog eljönni, de általában egyszeri, így nem kell tőle tartani. Férfiak számára heti pár alkalommal javasolt, mivel karbantartja a prosztatát. Vizelettartási gondokra azonban nők számára is előnyös fogyasztani. Aranyérre ülőfürdőként érdemes használni, illetve a nyers növénnyel pépesített formában kenegetni az érintett részt. Teája segíthet epehólyag-gyulladás esetén. Terhesség alatt azonban nem javasolt fogyasztani.

Gyújtoványfű virágos hajtás
Fotó: Méhész Ádám

Csipkerózsa áltermés

Gyűjtése és feldolgozása:
Kemény és intenzíven piros áltermését az első fagyok előtt érdemes gyűjteni, ha teafűnek szeretnénk feldolgozni. Ha gyógybor, lekvár vagy szörp a végcél, akkor nyugodtan meg lehet várni az első dércsípést is.

Bor: A bogyókat meg kell mosni és le kell vágni a csészelevél (zöld rész) maradványt. Majd az egészet le kell darálni. Ekkor le kell mérni a súlyát. Ugyanennyi kristálycukrot kell kimérni és kétszeres mennyiségű vizet. A vizet fel kell forralni, közben elkeverjük benne a cukrot, majd hagyjuk langyosra hűlni. A zúzott bogyókat befőttes üvegbe szedjük és ráöntjük a langyosra hűlt cukros vizet. Az üveget tiszta konyharuhával fedjük le csupán, ehhez befőttes gumit érdemes használni. Innentől jön az erjedéses fázis, ami szobahőmérsékleten 4-5 hét, míg alacsonyabb hőmérsékleten akár 6-9 hét is lehet. A kiforrás itt is mustgáz-képződéssel jár, mint a bor esetében, erre feltétlen ügyeljünk! Ha az erjedés lement, akkor jön a szűrés. Ezt többszörösen kell elvégezni. Először nagy lyukú szűrőn, majd kicsin, végül pedig szöveten átöntve. A szöszös állomány így lesz rendesen kiszűrve a léből. A folyamat végén nagyjából annyi borunk lesz, amennyi vizet felhasználtunk. Üvegben érdemes tárolni, fénytől védett, hűvös helyen. Szavatossági ideje így nagyjából 10 hónap lesz.

Lekvár: A bogyókat itt is alaposan megmossuk, majd mindkét végét levágjuk. Fazékba tesszük, és 3-4 centivel több vizet öntünk rá, mint ameddig a csipkebogyók szintje ér, majd lassú tűzön, keverés mellett, egy órán keresztül főzzük. A bogyókat egy kicsi lyukú szűrőn kanál segítségével átpasszírozzuk. Ezt legalább kétszer elvégezzük, hogy a szöszös állománytól megszabaduljunk. Megmérjük az így nyert pép súlyát, és kimérünk fele annyi kristálycukrot. Lassú tűzön ismét elkezdjük melegíteni a pépet. Amikor felforr, akkor adjuk hozzá a cukrot. A felolvadása után még 20 percen keresztül főzzük az egészet. Immáron a lekvárunkat befőttes üvegekbe töltjük, és üvegenként egy késhegynyi nátrium-benzoátot szórunk rájuk. Az üvegeket lezárjuk, és dunsztolva hagyjuk teljesen kihűlni.

Szörp: A bogyókat megmossuk, ledaráljuk és megmérjük a súlyát. Kimérünk ezzel egyenlő mennyiségű kristálycukrot. Négyszeres mennyiségű, forrásban lévő vízbe öntjük bele a darált csipkét. Mikor ismét felforr, levesszük a lángról és 20 percet állni hagyjuk. Egy konyharuhán keresztül átszűrjük a levet. A szűrése során jól megnyomkodjuk a batyut, mert elég sok lé tud benne maradni. Most adjuk hozzá a cukrot, és alaposan elkeverjük. 3 literes mennyiséghez érdemes adni 2 evőkanál hibiszkuszt és egy egész citrom levét is. Ezt még 20 percen keresztül főznünk kell, de aztán már készen is vagyunk. Tiszta üvegbe töltve, hűvös helyen tárolva 1 év a szavatossága.

Tea: Itt már nincs szükség a bogyó mosására, mert csak veszélyeztetné a szárítás folyamatát. Azonban az áltermést egyesével ketté kell vágni és kikaparni a benne lévő szöszös állományt. Ehhez érdemes lehet gumikesztyűt húzni, mert a szöszök irritációt okozhatnak. Ezt követően jöhet a szárítás, de legfeljebb 45°C-on, nehogy a C-vitamin tartalma sérüljön. Ha már markunkban összenyomva recsegve törik, akkor ideálisan kiszáradt a légmentes tároláshoz.

Alkalmazás:
Az egyik legbiztonságosabb növényünk a vadrózsa áltermése. Teáját alaposan le kell szűrni, hogy a feldolgozása során ki nem kapart szöszös állományt is kiiktassuk belőle. Egyébként egy éves kortól adható kicsiknek, felnőttek pedig korlátozás nélkül fogyaszthatják. Magas C-vitamin tartalmáról ismert, pedig van még benne sok egyéb hasznos vitamin. Tartalmaz A-, B1-, B2-, K- és P-vitamint is. Borából napi 1,5 dl elfogyasztása elegendő, de lekvárjából és szörpjéből is igyekezzünk barátságos mennyiséget fogyasztani. Nem kell túlzásba esni. A lekvár és szörp azonban a főzés miatt már nem tartalmaz C-vitamint, ezzel jobb, ha tisztában vagyunk. Készítményei fogyasztása enyhe vízhajtó hatással járnak. Optimalizálja a hajszálerek áteresztőképességét, alkalmas érszűkület és érelmeszesedés kezelésére is. Cukorbetegek számára ajánlott, erősíti az immunrendszert, javítja az emésztésünket. Gyulladáscsökkentő hatása révén ízületi problémákra is ajánlott.

Csipkerózsa áltermése
Fotó: Méhész Ádám

Tövises iglice gyökér

Gyűjtése és feldolgozása:
Gyökerét szeptember, október, esetleg még novemberben is gyűjthetjük, amíg a föld nem túl fagyos. Általánosságban 3 kg gyökérből kapunk 1 kg száraz teafüvet, ezzel tudunk számolni a későbbiekre. Gyökerét csupán enyhe mosásban részesítjük, majd vágódeszkán felaprítjuk. 2 mm-es daraboknál nem kell apróbbra vágni. Rétegezés nélkül kiterítjük jól szellőző, meleg, napfénytől védett helyre. Ha már a darabkák belül is kiszáradtak, akkor lesz tárolásra alkalmas az egész. Befőttes üvegben célszerű tárolni.

Alkalmazás:
Teáját főzéssel készítjük, ehhez lehetőleg zománcozott edényt használjunk. Ha nem megoldható a főzés, akkor a forrázott teafű 50 percig ázzon. Torok- és mandulagyulladás, valamint szájsebek ellen nyugodtan gargalizáljunk a teájával. Ilyenkor a használata legyen egész napra elhúzva. Hólyaghurut vagy -gyulladás esetén, illetve húgykő fennállásakor napi 1 litert igyunk belőle 4 napon át. Megelőzhető általa a vesekő. Ha vízhajtó hatását szeretnénk főleg érvényesíteni, akkor a teát csupán forrázással készítsük. Viszonylag erős hatású növény, így 1 hét után mindenképpen függesszük fel a használatát. Fontos, hogy veseelégtelenség vagy szívműködési zavarok által kiváltott ödémánál ellenjavallt a használata.

Tövises iglice
Fotó: Méhész Ádám

Méhész Ádám írása

Kiemelt kép: Konevi (pixabay.com)