Segítség, ma is tanultam valamit!

Tudj meg többet a kacsacsőrű emlősről, ismerd meg a kétezer zsidó gyereket megmentő hölgy történetét, és tudd meg, miként is történik a valódi méregtelenítés! (TED-Ed animációk)
kids with books

A TED-Ed edukációs felületén olyan ismeretterjesztő előadásokat találhatsz, amelyek bármelyik korosztálynak érdekesek, informatívak, szórakoztatók. Ráadásul művészileg is érdekfeszítő, hogy profi előadók, narrátorok és animátorok kooperációja révén milyen izgalmas tudásanyagok hozhatók össze.

Fel tudsz sorolni három dolgot a kacsacsőrű emlősről? Hogyan lehet egy befőttes üveggel megmenteni kétezer zsidó gyermeket? Mi a méregtelenítés valódi folyamata? A TED-Ed angol nyelvű, magyar feliratos videóiból most megtudhatod!

„Ausztrália szikkadt földjén totyogva egy nőstény kacsacsőrű épp friss vizet keres. Az elmúlt évek súlyos aszályai vékony erecskékké apasztották a folyókat és a patakokat. Alig élte túl, és utódokat sem tudott világra hozni. Vajon a következő évben megfordul a szerencséje? Gilad Bino egy évig követi nyomon a kacsacsőrű emlős életét, és bemutatja, milyen különleges alkalmazkodási technikáknak köszönhetően maradt fenn mindmáig is ez az ősi faj.”

Rendezte: Petya Zlateva, Compote Collective
Narrátor: Jack Cutmore-Scott
Zene: BigBanda SoundScapers

„1943-ban Irena Sendler és Janina Grabowska mozdulni sem mertek, mikor meghallották, hogy a Gestapo dörömböl az ajtón. Tudván, hogy percekre van a letartóztatástól, Irena Janinának adta legveszélyesebb tulajdonát: egy befőttesüveget, melyben több mint 2000 zsidó gyermek nevét őrizte, akiket a varsói gettóból mentett ki és helyezett biztonságba. Ki volt ez a bátor ember? Iseult Gillespie Irena Sendler életét és örökségét mutatja be.”

Rendezte: Chloé Gérard
Narrátor: Bethany Cutmore-Scott
Zene: Salil Bhayani

„Tedd le a citromos, Cayenne-borsos vizet és a gyógyteát. Dr. Jen Gunter szerint az ilyen méregtelenítő termékek nem fogják eltávolítani a méreganyagokat, és néhány közülük még ártalmas is lehet az egészségedre. Tudd meg, hogy a tested hogyan szabadul meg a káros anyagoktól, és mit tehetsz annak érdekében, hogy hatékonyan működjön.”

Dr. Gunter Body Stuff (Testünk titkai) c. podcastje meghallgatható angol nyelven a TED hangtárában!

Kiemelt kép: Sasin Tipchai képe a Pixabay -en.

Sós Dóra Gabriella