Helló, mi vagyunk a zsűri!

Bemutatkoznak a „Belső iránytű – külső úti cél” Tudaton-pályázat zsűritagjai
szitakötő

Várjuk az írásaitokat, alkotásaitokat országos cikkíró- és alkotópályázatunkra október 15-ig, önismeret, környezet és egészség témakörökben! Négytagú zsűrink négy szempont szerint értékeli majd a pályaműveket:

  • Mennyire hiteles tartalmailag?
  • Mennyire informatív, ismeretterjesztő?
  • Mennyire kifejező, hatásos (szórakoztató/elgondolkodtató/inspiráló)?
  • Milyen esztétikai értékkel bír?

Ismerjük meg őket jobban!

Mányoki Endre

Mányoki Endre

Régésznek készültem kamaszkoromban, mert a népvándorlás érdekelt nagyon. Ám maga László Gyula, A honfoglaló magyar nép élete szerzője beszélt le róla; nem volt mód az akkori Szovjetunió területén kutatni. Tanári diplomát szereztem magyar-orosz szakon, de gimnáziumban nem tanítottam soha, sajnos.

Egyetem után azonnal a Mozgó Világ szerkesztőségébe kerültem munkatársnak, s kisvártatva itt lettem a versrovat vezetője – egészen 1983-ig, amikor is az akkori szerkesztőség közös akarattal felmondott.

Utána a hányattatás évei következtek, majd újabb folyóiratok, napilapok, újabb művészeti ágak, rovatok… Alapítottam könyvkiadót, kutattam a kelet-európai avantgárd vizuális költészetét, forgalmaztam filmeket, szerveztem és rendeztem képzőművészeti kiállításokat, akciókat – magam is meglepődöm, mit nem műveltem életem során.

Három éve mentem nyugdíjba, s ez idő tájt a legfontosabbnak mégis az a harminc év mutatkozik, amíg a Képzőn (MKE) művészetfilozófiát – pontosabb, ha így fogalmazok: művészetről gondolkodást – tanítottam. Itt minden addig szerzett ismeretemet hasznosítani tudtam. De fontosabb volt a szüntelen párbeszéd a művészhallgatókkal, akiktől minden jel szerint többet tanultam, mint ők éntőlem.

Jakobovits Kitti

Jakobovits Kitti

Jakobovits Kitti pszichológus és irodalomterapeuta tanulmányait az Eötvös Loránd Tudományegyetem pszichológia szakán és a Pécsi Tudományegyetem Biblioterapeuta szakirányú továbbképzésén végezte. A Magyar Irodalomterápiás Társaság tagja. Első könyve idén nyáron jelent meg Irodalomterápia: A könyvespolcod pszichológusszemmel címmel, emellett rendszeresen ír könyvajánlókat a Könyves Magazinnak.

Dr. Mezővári Gyula

Mezővári Gyula (a kép forrása: https://kultura.hu/irodalom-archivum-uj-irodalmi-lap-piacon/)

Tanár, újságíró, irodalmi szerkesztő: „Szeret írni, olvasni, tanítani… írni, olvasni, tanítani…” Tanított irodalmat egyetemen (ELTE), alapított folyóiratokat és honlapokat, több napilap, print és online magazin főszerkesztőjeként, vezető szerkesztőjeként dolgozott és dolgozik ma is. Az iromuhely.com keretében 2006 óta foglalkozik kezdő és haladó írókkal, valamint újságírókkal.

Kesjár Erika

Kesjár Erika

Amikor 21 évvel ezelőtt az első szakdolgozatomat írtam, a konzulensem azt mondta: „Ön sosem lesz igazán elégedett a munkájával, mert ha tanítani fog, újságot szeretne majd írni, de ha újságíró lesz, a tanítást fogja hiányolni.” Akkor mosolyogtam, de hamarosan beláttam, hogy igaza volt. A szerencse azonban rám mosolygott, mert azóta a tanítás mellett a legnagyobb kihívás számomra a diákújságírás fellendítése, igényes szintre emelése, a tehetséges írók mentorálása, tanítása. Egyrészt hiszek abban, hogy az ifjúságban óriási potenciál rejlik, amelynek felszínre hozása a tapasztaltabb öregek feladata, másrészt abban, hogy a világmegváltó gondolatok bármikor, bárhol és bárkitől ránk találhatnak.

pályázat

A részletes pályázati kiírás itt található:

Összeállította: Sós Dóra Gabriella

Kiemelt kép: Dragonfly by Pexels/Pixabay