Miben találod meg a léted értelmét? – Az ikigai

Bemutatjuk a japánok módszerét arra, hogyan találd meg a boldogságodat a munkában.
ikigai_kiemelt

Létezik egy módszer, az ikigai, ami már életfelfogássá nőtte ki magát. Ha magyarra akarnánk lefordítani, akkor a szó leegyszerűsítve létértelmet jelent, vagy a boldogság titkát, de meghatározhatjuk a hosszú élet kulcsaként is. Az ikigai egy japán elmélet arról, hogy akik megtalálják létezésük hajtóerejét a szakmájukban, azok összességében sokkal hosszabb és boldogabb életet élhetnek. Az elméletet igazolja, hogy az ikigai Japán déli részéről származik, az Okinava szigetcsoport lakóitól, ahol az átlag életkor meghaladja a 100 évet, és az ott élő emberek saját elmondásuk szerint a lehető legboldogabb és legteljesebb életet élik. Az ottani kultúra nem a mai modern társadalom mintáját követi, hanem sokkal családcentrikusabb és hagyománytisztelőbb, mint amilyen az európai kultúra lett mostanra, azért az ikigait a mi világunk nyelvére is le lehet fordítani.

Fotó: Teona Swift (Pexels.com)

Ha az ikigait mi is alkalmazni akarjuk, akkor érdemes arra összpontosítanunk, amivel átlagban életünk legnagyobb részét töltjük az alvás mellett, ez pedig a munka. Ezen módszer szerint ha részekre bontjuk a munkát, akkor négy nagyobb halmaz középmetszetében – az ikigai állapotában – megtaláljuk önnön magunkat, és képessé válunk elérni a boldogságot.

Ezek a halmazok a következők:

  • Munka, amit szeretsz csinálni,
  • munka, amiben jó vagy,
  • munka, amit megfizetnek,
  • és munka, amire szüksége van a világnak.

Ezek kombinációja kimerülhet abban is, ha csak két terület találkozik egymással:

  • amit szeretsz csinálni + amiben jó vagy = passzió
  • amiben jó vagy + amit megfizetnek = szakma
  • amit megfizetnek + amire szüksége van a világnak = hivatás
  • amire szüksége van a világnak + amit szeretsz csinálni = küldetés

Tehát: passzió + szakma + hivatás + küldetés = ikigai

Ha még csak a felénél is tartunk, már kivételes a helyzetünk

Ha ezekben a részhalmazokban találjuk magunkat, akkor már nem kell elkeseredni, mert valamelyest már jó úton haladunk, illetve előrébb járunk számos más embertársunknál. Ugyanis az emberek többsége, (Magyarországon pedig a lakosság igen nagy hányada) olyan munkát végez, amit utál, és nem találja megfelelőnek a fizetséget cserébe. Aztán ott vannak azok is, akik utálják, amit csinálnak, de jól keresnek vele; vagy akik szeretik a munkájukat, de nem keresnek vele eleget. Az első állapothoz viszonyítva az ikigai kezdetleges beteljesedése is már nagyon jó eredménynek számít, és láthatjuk azt is, hogy néha nagyon finom határvonalakról van szó ezek között az állapotok között. Viszont az igazi ikigai (vagyis létértelem) ott kezdődik, ha ennek a négy területnek a legbelsőbb közös halmazába képesek vagyunk belépni a választott képesítésünkkel.

Fotó: Amy Chandra (Pexels.com)

Az ikigai bizonyítottan a hosszú élet titka

Készült néhány kutatás, amely kifejezetten arra koncentrált, hogy az ikigait ismerő és követő emberek életük során milyen jellegű boldogságot képesek átélni, és mekkora a korai mortalitási (halálozási) kockázat náluk. Az ikigait megélő embereknél sokkal kevesebb szorongásos és depressziós esetet regisztráltak, és hangulatuk egész életük során sokkal stabilabbnak mutatkozott az átlagnál. Az egészségi állapotukra is jelentősen kihatott az ikigai, ugyanis a szimpatikus idegrendszer, ami stresszállapotban végzi a dolgát, sokkal kevésbé volt túlaktivizálva, ezért a stressz okozta egészségtelen hatásoktól is javarészt mentesültek a vizsgálatban résztvevők. Emiatt a szívük, az idegrendszerük és más belső szerveik sokkal megkíméltebbek maradtak időskorukra is. A kutatók ennek a több mint 40 ezer vizsgált személynek az életútját hét éven keresztül követték, hogy pontos eredményeket láthassanak. Az ezek után végzett hasonló témájú orvosi kutatások is szintén igazolták azt, hogy akik boldogok az általuk választott munkaterületen, azoknak élettartama is hosszabbodik.

ikigai
Fotó: Engin Akyurt (Pexels.com)

Ne félj elhagyni a tévutadat!

Személyiségünk részét képezik a velünk született tulajdonságaink közül azok a képességek is, amelyekkel eredményes munkát végezhetünk majd életünk során. Ha képessé válunk a saját erősségeink feltérképezésére, akkor ezeket sikeresen hasznosíthatjuk a munkaválasztás után is. Ha úgy érzed, nincs semmilyen hasznosítható képességed a jelenlegi állásodban, utálod a munkahelyedet, akkor az azért van, mert túl messzire keveredtél a saját életutadtól. Ez az elsodródás vezethet ahhoz, hogy már nagyon hosszú ideje tévuton jársz, és a sok befektetett időre gondolva nem mersz visszafordulni onnan. Hiszen már oly régóta elsodródtál, hogy ha kilépnél a rossz, de mégis megszokott környezetedből, úgy éreznéd, éveket, esetleg évtizedeket dobtál ki a kukába. Sokszor már nem is emlékszünk arra, milyen az, amikor egy tevékenység végzése közben csillog a szemünk. Az ikigai segít, hogy tisztábban lássuk önmagunkat, és hogy a képességeinket úgy használjuk, hogy az valóban boldoggá tegyen minket nap mint nap.

Fotó: Satoshi Hirayama (Pexels.com)

Szerencsére hivatásunk megtalálásában számos segítséget kaphatunk különféle karrierorientációs tanfolyamokon, nyílt napokon, honlapokon, de mi magunk is tájékozódhatunk a lehetséges foglalkozásokról, melyek megmozgatják a fantáziánkat. Ezért bátorítok mindenkit, hogy lépjen az önfejlesztés útjára, és segítsen önmagának, hogy teljesebb életet élhessen szívben, lélekben, testben egyaránt.

Szerző: Felföldi Lilla

Kiemelt kép: Content Pixie (Pexels.com)


Felhasznált források: