Belső iránytű – külső úti cél

A Tudaton Magazin országos cikkíró- és alkotópályázatot hirdet!
iránytű

A Tudaton Magazin országos cikkíró- és alkotópályázata

Krédó

A tudatosság ott kezdődik, hogy reflektálni tudunk saját gondolatainkra, érzéseinkre és tetteinkre, azaz tudjuk, mit miért teszünk. Értékszemléletünk – az, hogy mit tartunk fontosnak – meghatározza minden cselekedetünket. Ez a belső iránytűnk segít céljaink kitűzésében, megvalósításában. Aki tudatos, az képes akaraterejét tetterőbe fordítani a számára fontos értékek védelmére, megőrzésére, fejlesztésére, és képes az ábrándokat egy jobb valósággá alakítani – legyen bár ennek tárgya saját maga, mikro- vagy makroközössége, környezete vagy egy eszme. Ezt jelenti a pályázat címe: Belső iránytű – külső úti cél.

Részletes kiírás

A Tudaton Magazin pályázatot hirdet cikkírók, szépírók és alkotók számára önismeret, környezet és egészség témakörökben.

A pályázat időtartama: 2021. szeptember 1. – október 15.

A pályázat három hívószava a magazin három rovatát fedi le. Az alábbi kulcsszavakat kínáljuk tematikus segédletként:

ÖNISMERET
 1. Önismeret: önfejlesztés, útkeresés, karrier, család, alternatív életmód, alkotás/kreativitás, pszichológia.
KÖRNYEZET
 1. Környezet: hazai tájak, nemzetközi utazás, vidéki vagy városi élet, mesterséges/természetes környezet, digitalizáció, társadalom, környezetvédelem/környezettudatosság, öko/bio/zöld.
EGÉSZSÉG
 1. Egészség: egészségtudatosság, gyógyászat, alternatív gyógyászat, holisztikus szemlélet, táplálkozáskultúra, gasztronómia, sport.

A pályaművek tartalmi, műfaji és formai követelményeiről

Egy alkotó maximum 3 pályaművel pályázhat.

A beküldött mű lehet még nem megjelent vagy már közzétett/megjelent alkotás (utóbbiak esetében viszont a másodközléshez szükséges jogilag/gazdaságilag tisztázott felhasználás előfeltétel).

A művek illeszkedjenek a három hívószó legalább valamelyikébe.

Céljuk legyen az információközlés, tudásmegosztás, inspiráció vagy szórakoztatás. 

Írásos alkotásoknál az alábbiakat kérjük:

 • Zsurnalisztikai műfajoknál az alábbiakat várjuk: cikk, esszé, beszámoló, ajánló, kritika, interjú. Terjedelmük 3000–8000 leütés (karakterszám szóközökkel) közé essen. (A pályaművekhez tartozó felhasznált irodalom a terjedelmi korlátnak nem képezi részét.)
 • Folytatásos műveknél kérjük jelezni az írások közötti kapcsolatot.
 • Szépirodalmi művek esetén: próza, költészet, prózavers, intermediális munka (itt a karakterszám rugalmas).

Művészeti alkotásoknál:

 • Fotók/grafikák: művészi vagy dokumentáló célzatú digitális képek
 • Videók: szórakoztató, ismeretterjesztő vagy művészi célú videók, animációk, kisfilmek, dokumentumfilmek (szöveg nélkül, magyar nyelven vagy idegen nyelven, magyar felirattal (1-120 perc között)
 • Egyéb műalkotások: igényesen befotózva (pl. szobrok, kézműves termékek)

A képalkotásokat lehetőleg 2480 pixel szélességben (300 dpi) kérjük. (A rossz minőségű, gyenge felbontású vagy jogi okokból problémás alkotásokat kizárjuk.) Amennyiben a küldött pályamű nagyobb fájlméretű, úgy WeTransfer vagy más fájlküldő használata javasolt.

Díjazás

Nyereménycsomaggal jutalmazzuk

 • a legjobb cikk íróját,
 • a legjobb szépírót,
 • a legjobb alkotót.

Különdíjak „önismeret”, „környezet”, „egészség” témakörökben (Tudaton-ajándékkal). Továbbá a nyertes, illetve kiemelkedő pályaműveket megjelentetjük a Tudaton Magazin oldalán és az első Tudaton-kiadványban (várható megjelenés: 2022. első félév).

A pályázat beküldése

A munkákat szeptember elsejétől október 15. éjfélig várjuk. Kérjük, hogy a küldött anyag tartalmazza:

 • a pályamunká(ka)t: írásos műveknél docx, művészeti alkotásoknál png/jpg vagy mp4 formátumban,
 • a pályázó szöveges bemutatkozását max. 1 oldal terjedelemben, docx formátumban (elérhetőségeivel és népszerűsítendő felületeivel együtt),
 • egy mottót a küldött pályamű(vek)ről (max. 250 karakterben),
 • a pályázó kedvenc idézetét (opcionális),
 • egy fényképet a pályázóról (opcionális).

A pályázatokat ide várjuk: palyazat@tudaton.hu

A levél tárgya: Tudaton-pályázat

A pályaművek zsűrizése

Az elbírálás során a szakmai zsűri az alábbi szempontok mentén értékeli majd a pályaműveket:

 • Mennyire hiteles tartalmailag?
 • Mennyire informatív, ismeretterjesztő?
 • Mennyire kifejező, hatásos (szórakoztató/elgondolkodtató/inspiráló)?
 • Milyen esztétikai értékkel bír?

Eredményhirdetés

2021. november 15.

Minden beérkezett pályaműre válaszolunk, kérés esetén visszajelzést adunk. Hivatalos eredményhirdetés: e-mailben és egy Tudaton-est keretében november folyamán. (A nyerteseknek papíralapú oklevelet is küldünk.)

A magazinról

A Tudaton Magazin egy nonprofit, önkéntes műhely, ahol a közös tudás megosztására törekszünk egy értékorientált szemléletben. Így kívánjuk inspirálni olvasóinkat egy tudatosabb életre. Azt képviseljük, hogy az önismeret fejlesztése, a környezet- és egészségtudatosság út a jobb minőségű lét felé. Hisszük, hogy a folyamatos elvárások, nehézségek és kihívások ellenére is megéri nyitni a világra, tenni másokért és változtatni mindennapi berögződéseken. Reméljük, hogy a magazin egy közösségi műhellyé válik, ahol a tenni akaró emberek teret kapnak a cselekvésre, a tanulni vágyók művelődhetnek, a szépet és a jót kereső olvasók pedig épülésükre szolgáló tartalmakat olvashatnak.

További információ:

A Tudatonról

Tudaton Team

logó

Megjegyzés

A minimum korhatár: 16 év. Ha egy pályázati anyag hiányos, hiánypótlásra van lehetőség a beküldési határidő lezárulta után is. Az öncélú, félretájékoztató, szakmailag hiteltelen vagy csak negatív kritikát tartalmazó írásokat nem fogadjuk el. Szintén kizárásra kerül az a pályamű, amely erőszakot szít, aktuálpolitikai célzásokat tartalmaz, másokat kirekeszt vagy megbélyegez. 

Támogatóink

Intambo
Biotech USA
Csomókból csodát
Manufa
Csimota Kiadó
Nekünk Bevált
Julka
Schmidt Szamanta (Milimanart)

(Kiemelt kép: Valentin Antonucci fotója a Pexels oldaláról)