Vegetáriánus böjti nyammok: palettán a gyökérzöldség

Böjti receptek: cékla, répa, sütőtök, édesburgi minden mennyiségben! (Nem csak vegetáriánusoknak)
töltött paprika

A szakácsképzésem előtt és annak elején gyakran töltöttem azzal az estéket, hogy kísérleteztem, próbáltam szélesíteni az ízpalettámat. Nem vagyok vegetáriánus, mégis zöldségekkel, magvakkal és tejtermékekkel dolgoztam, mert hozzám ezek állnak közel. Nem tudtam, hogy ez böjtnek, diétának is beillik. Most, hogy idén első böjtömet tartom (nem vallási, hanem detoxikálási okokból), felidéztem, milyen korábbi ételek férnek bele az idei szabályok mellett. Ezek:

  • Nincs kenyér, nincs tészta.
  • Nincs hús (max. hal).
  • Nincs esti arctömés a tévé előtt.

Mit lehet akkor enni? A széndhidrátbevitelre elég sok opció maradt, például itt vannak a szezonjukat élő gyökérzöldségek. Míg megérkeznek a friss zöldségek, nagyon változatos fogások állíthatók össze ezekből is. Ráadásul ezek még nincsenek aranyáron a boltokban.

A gyökérzöldségek közé tartoznak a valódi gyökerek (karó- és gumós gyökerek). A gyökérzöldségek általában tárolószervek a növényben, és azért vastagodnak meg, hogy energiát tároljanak szénhidrátok formájában.

1. Sütőtök- és céklapiramisok

A gyors savanyúságban répa, cékla, hagyma és paprika van. Ízesítése köménnyel, borssal, mustármaggal, koriandermaggal, szegfűborssal, sóval, cukorral és ecettel történt. A tököt és a céklát megpucoltam, megformáztam és megsütöttem. A tökmagot olajjal és mexikói grillfűszerrel megpirítottam. A borsót megpároltam, sóval és vajjal kevertem össze. A kéksajtos mártás pedig vajjal, mézzel, citromlével és egyéb sajtokkal készült.

Sütőtök- és céklapiramisok

A spenótban fokhagyma, só, bors és tejszín van. A friss kukoricahajat félretettem, a főtt kukoricát római köménnyel megszórt, üvegesre sütött hagymakarikákkal és friss kaporral kevertem össze. Ezek mentek bele az elősütött kaliforniai paprikába. Alá gyömbéres, fokhagymás répaspagetti került.

2. Rántott sajt + 3 meglepetés-összetevő

Annak idején csináltunk a volt munkahelyemen egy 3 összetevős ételkihívást. A lényege az volt, hogy 3 kolléga javasolt 1-1 random összetevőt, amit nekem egy fogásba kellett sűrítenem. Az adott körben ez volt a spenót, a mangó és a kecskesajt. Az eredmény: rántott sajt spenót-retek salival és mangós-mustáros mártogatóssal.

Rántott sajt

Nézd meg, hogy sikerült

  • a római köményes, sült batáta kínai zöldségkörettel,
  • az édesburgipüré kapros-fokhagymás sajttal és cukkinisztrádával
  • a töltött burgi kétféle házi pesztóval és salival
  • a sütőtök jalapenós fűszervajjal, hajdinakörettel

3. Spenóttal és kapros kukoricával töltött paprika kukoricahajjal és répaspagettivel

Töltött paprika répaspagettivel

Ha pedig te is salátarajongó vagy, nézd meg, miket készítettünk a salátakihívásra:

Zárásul hadd dobjam fel a napotokat! Minden alkalommal, amikor répával és céklával dolgozok, az alábbi dalt dúdulom:

Sós Dóra Gabriella írása