Három random hozzávaló

Még a legmélyebb lelki bugyrokból is van kiút, csak meg kell találnunk a módját

2018 egy sötét év volt számomra. Egy igazi magánéleti mélyrepülés. Egyedül éltem a nagyvárosban, gondterhelten, szomorúan. Viszont átlendített a magányos estéken az, hogy a kollégáimmal közösen egy kreatív projektet indítottunk. Ez volt a „három random hozzávaló” kihívás.

A kihívás lényege az volt, hogy hétről hétre három kollégám mondott egy-egy hozzávalót, egymástól függetlenül, és nekem e három random alap-összetevőből kellett összehozni egy fogást.

Az, hogy a hozzávalók után futkostam, a recepteken agyaltam, a kész ételek befotózásán munkálkodtam, lehozott a kéz, a száj, a szív azon szintjére, ahol ki tudtam végre kapcsolni fejben, és biztonságban érezhettem magam (grounding). Ez annyira jól sikerült, hogy beiratkoztam szakácsképzésre, és a főnökeim voltak olyan kedvesek, hogy segítettek abban, hogy e képzést elvégezhessem. Heti 5 nap 8 órában korrektúráztam, emellett esti szakácssuliba jártam, és 100 óra munkahelyi gyakorlatot is elvégeztem. Magánéletem nem maradt, de akkoriban nem is akartam, hogy maradjon.

A kajakihívás-sorozat 8 hetes volt, ezalatt 24 kollégám mondott nekem hozzávalókat. Alapkövetelmény volt, hogy minden ételnek ehetőnek kellett lenni. Ez nagyjából sikerült is… És láss csodát, a végére átlendültem a válságomon, és az 5. kajakihívást már azzal a csodálatos emberrel együtt csináltam, aki épp egy hete a férjem. Akkor még (2,5 évvel ezelőtt) nem tudtam, hogy abból a főzős randiból (a félig nyers kacsával) egy nap házasság lesz. Akkor csak azt tudtam, hogy a főzés gyógyít, jót tesz nekem. Ez a kihívássorozat is közelebb hozott minket egymáshoz.

Kajakihívás 1. mák + szilva + padlizsán

Eredmény: kínai holdújéves gombóc mákkal, padlizsános töltelékkel, szilvás-chillis szósszal

Kajakihívás 2. kapor + cukkini + házi sajt

Eredmény: édesburgipüré kapros-fokhagymás sajttal és cukkinisztrádával

Kajakihívás 3. hal + avokádó + fahéj

Eredmény: sült halfilé ázsiai tésztával, avokádóval és kaliforniai paprikával

Kajakihívás 4. torma + pesztó + kurkuma

Eredmény: töltött burgi kétféle házi pesztóval és salival

Kajakihívás 5. kacsa + szőlő + lestyán

Eredmény: szőlős-hagymás sült kacsacomb lestyános rizottóval

Kajakihívás 6. jalapeno + sütőtök + hajdina

Eredmény: sütőtök jalapenós fűszervajjal, hajdinakörettel

Kajakihívás 7. spenót + mangó + kecskesajt

Eredmény: rántott sajt spenót-retek salival és mangós-mustáros mártogatóssal

Kajakihívás 8. édesburgonya + római kömény + gomba

Eredmény: római köményes, sült batáta kínai zöldségkörettel

Bátorítanék arra mindenkit, aki nehéz időszakba kerül, hogy merjen segítséget kérni. Figyeljen befelé, legyen türelmes önmagával, egyúttal teremtsen kereteket az életében. Nem biztos, hogy másnak a főzés lesz a megoldás, de van kiút. Hétről hétre újraálmodhatjuk magunkat. Egyszerre csak egyet kell lépni. És mielőtt észrevennénk, talán már új szakaszba is értünk.

Kiemelt kép: Marefee (Pexels.com), további fotók: S. D. G.

Sós Dóra Gabriella írása