Azt hiszem, ösztönösen érezzük, ha nem tesz jót nekünk az, amit eszünk. Bármennyire is kényelmes és megszokott, megfontolandó, hogy a reggel-este kínai, a „húst hússal” és a „dinnyét is kenyérrel” stratégia helyett jobban odafigyeljünk arra, hogy több friss zöldséget és gyümölcsöt, illetve minél kevesebb feldolgozott élelmiszert fogyasszunk. Az alábbi táblázat bemutatja az utóbbi időben egyre népszerűbb étrendek közötti különbséget:

Egyáltalán nem szükséges, hogy valaki kizárólagosan elköteleződjön valamilyen étrend mellett, ha egy kicsit jobban oda akar figyelni az egészségére. A kiegyensúlyozott táplálkozás és a rendszeres testmozgás is már rengeteg javulást hozhat. Külön üdvös dolog, ha még arra is sikerül odafigyelni, hogy honnan szerezzük be az élelmiszert (előnyben részesítve a minél természetesebb hazait), illetve ha sikerül minél több szezonális alapanyagot felhasználnunk. És kiváltképp dicséretes az, ha szem előtt tartjuk, mi van már a hűtőnkben, spájzunkban, így a felhalmozás helyett az észszerű hasznosításra törekedhetünk.

3 vegán saláta
Szerkesztőtársammal és régi barátnőmmel, Sárával nem először gondolkodunk közös főzésben. Nagyjából egyszerre végeztük a kulináris felnőttképzésünket: ő cukrász-, én pedig szakácsiskolában tanultam. (Egyik közös főzésünk eredménye a cikk elején és végén látható „Instagram-saláta” is.)
Egy rövid kísérlet erejéig szerettük volna megmutatni, hogy egy jó kis minimál, vegán saláta bármelyik étkezéshez passzol. Behívtuk a salátakalandba Szilvi barátnőmet is, hogy hárman le tudjuk fedni a skálát:
- saláta előételként
- saláta főételként/köretként
- saláta desszertként
A Cook-Eat-Share oldalon szabad felhasználású recepteket gyűjtöttek össze. A receptekben az a jó, hogy elindítják a gondolkodást, de végül bármilyen irányba el lehet indulni velük, saját preferenciáink szerint alakítva az adott ételt. Lássuk, ki mire jutott!
Előétel: szezonális répasaláta (Dóra receptje)

A Cook-Eat-Share répasalátája rém egyszerű:
- Hámozd meg és reszeld le a répát!
- Sózd meg!
- Locsold meg citromlével!
Elkészítési idő: kb. 15 perc
Két közepes sárgarépát, kb. 10 medvehagymaszálat és egy csokor retket használtam, ami 2-4 fő számára is elegendő (attól függően, hogy hozzáteszünk-e még valamit az előételnek szánt salátánkhoz). Amivel kiegészítettem:
- Apróra vágott gyömbért, frissen őrölt tarkaborsot és friss medvehagymát adtam hozzá.
- Megmostam és felszeleteltem a retket, a leveleit durván felaprítottam, és ezeket is hozzákevertem.
- A só+citrom helyett a saját készítésű marokkói citromunkat használtam (sóban konzervált citrom, amelyben csodásan keveredik a keserű, a savanyú és a sós íz).
- Olívaolajon spárgát pirítottam mellé, hogy kissé telítőbb legyen, és hideg-meleg ízélményt is kapjunk.
Tipp: tehetünk bele mogyorót a ropogós hatásért, vagy fetasajtot, ha fogyasztunk tejterméket.
Turbó burgonyasaláta (Szilvi receptje)

Az eredeti recept számos zöldséget javasol a turbós burgonyasalátához:
- 8 db burgonya (megfőzve, meghámozva, felkockázva)
- 1 csésze újhagyma
- 1 csésze piros kaliforniai paprika felkockázva
- 1 csésze zeller (kb. 4 szár)
- 1 csésze nyers brokkoli finomra vágva
- 1 csésze petrezselyem durvára aprítva
- fél csésze vöröshagyma finomra vágva
- negyed ek őrölt bors (ízlés szerint)
- negyed ek tengeri só
- nyers vegán majonéz
- 1 csésze nyers kesudió (2 órára beáztatva)
- negyed csésze extraszűz olívaolaj
- negyed csésze nyers karfiol
- fél csésze víz
- 3 tk citromlé (ízlés szerint)
- 2,25 ek dijoni mustár
- 1 ek agáve nektár
- 1,5 ek almaecet
- fél csipet tengeri só (ízlés szerint)
A sok hozzávalót tekintsétek javaslatnak, de kezeljétek szabadon. Ennek a krémes salátának az elkészítését például akkor ajánlom, ha van otthon egy kis maradék zelleretek, kaliforniai paprikátok, vagy már épp kidobnátok a brokkoli szárát (ne tegyétek!), ezekkel ugyanis remekül felturbózható a hagyományos krumplisaláta.
Az intenzív ízek kedvelőjeként azt mondom, ez a recept elbír még több hagymát, alapos fűszerezést, és az igazán krémes állagért ne sajnáljátok a dresszinget sem.
Én először készítettem vegán majonézt kesudióból és karfiolból, és talán csínján bántam a vízzel és az olajjal. Ha véletlenül ti is így jártok, a kész saláta remekül javítható veganézzel. Főételhez méltóan az összeállítása több időt vesz igénybe a sok összetevő pucolása és aprítása miatt, viszont ha egyszer elkészül, négyen-öten bőven jóllakhattok belőle, annyira kiadós. Húsevő barátoknak első osztályú köret; nálunk BBQ-oldalas mellett került az asztalra.
Tipp: almát is érdemes belekockázni a még összetettebb ízélményért.
Gyümölcsös kockasaláta (Sára receptje)

A gyümölcssaláta készítésekor elsőre jelentős kihívást jelentett, hogy márciusban viszonylag kevés gyümölcsnek van szezonja. A Cook-Eat-Share receptajánlatai között pedig mindössze három opció volt: olívás-narancsos; guávás; vérnarancsos. Úgy döntöttem, inkább a saját orrom után megyek.
Az Európai Élelmiszer-információs Tanács (EUFIC) által kiadott, gyümölcsök és zöldségek szezonalitásáról készült, Európa-szintű térkép alapján Magyarországon csak az alma, Belgiumban az alma, a körte és az eper az a gyümölcs, amit anélkül szerezhetünk be, hogy a távoli országból való utaztatással jelentősen növelnénk a szénlábnyomunkat. (Itt most éltem a külhoni magyarság adta előnyökkel.)
Ezek azonban olyan korlátok, amelyek jót tesznek a kreativitásnak. Ha alapanyagokban nem is bővelkedünk, a formai kivitelezés során nyugodtan elrugaszkodhatunk, erre példa az alábbi Rubik-kocka inspirálta gyümölcssaláta.
Elkészítési idő: kb. 8 perc
Hozzávalók 1 3×3-as kocka elkészítéséhez:
- 1 db alma
- 1 db körte
- 4 db eper
A gyümölcsöket 1,5-2 cm élhosszúságú kockákra szeleteljük. Ez eltarthat egy pár percig, de nem a tökéletes kockaforma a cél, szépen mutatnak a görbe felületek is kívül. Majd 3×3-as emeletekbe rendezve felépítjük a kockát.
Tipp: a végén D-vitamin-olajat csöpögtettem a gyümölcsökre, ami adott egy kis plusz citrusízt.
Zárszó:
JÖN A JÓ IDŐ, SALÁTÁKRA FEL!

Dóra Szilvia, Hadházy Sára, Sós Dóra Gabriella írása