Trigger warning, avagy vigyázat, felkavaró tartalom!

Az online tartalomgyártók és tartalomfogyasztók felelőssége
Felkavaró tartalom

Traumával, mentális betegséggel élő egyének esetében az online közösségi média folyamatos jelenléte ellentmondásokat hordoz magában, legyenek a felhasználók aktív tartalomgyártók és rendszeres hozzászólók, vagy csendes, passzív megfigyelők. A különböző közösségi internetes felületek szinte bárkinek lehetőséget kínálnak, hogy egy támogató közegre találva megossza az őt ért trauma körülményeit, esetleg nyíltan beszéljen olyan nehézségekről, mint például egy, a hétköznapokat súlyosan megnehezítő mentális betegség. Az elmúlt években viszont az tapasztalható, hogy az egyén felelőssége kiszélesedett, amennyiben a közösségi média berkein belül az említett érzékeny témakörökről készül megnyílni. A felkavaró tartalmak előtti figyelmeztetés, amelynek angol nyelvű megfelelője a „trigger warning” (rövidítve: TW) lassan eléri azt a szintet, hogy kommunikációs protokollként tekintsünk rá.

„érzékeny tartalom"
Példa: „Érzékeny tartalom – néhány ember ezt a videót felkavarónak találhatja.” Forrás: PCWorld

Trigger warning

Ha ezzel a figyelmeztetéssel találkozol bizonyos vizuális, audiovizuális tartalmak előtt (legyen az bejegyzés vagy tovább kattintható fotók Facebookon, Instagramon, esetleg egy videó YouTube-on), és előzetesen úgy érzed, a téma érzékenyen érinthet téged, ne tekintsd meg, ne olvasd el, ne kattints tovább.
Erre a jelenségre egyszerű példa egy olyan hírösszefoglaló közlése, amelyben erőszakos cselekmények (bántalmazás, gyilkosság) részletei kerülnek kivesézésre. A nyugalom megzavarására alkalmas felvételeket is tartalmazó hírösszefoglalót megelőzően a tartalomkészítő figyelmeztetést ad a nézőknek arról, hogy felkavaró tartalom várható, lehetőséget kínálva, hogy a néző ennek tudatában felhagyjon a további megtekintéssel.

A „trigger” jelentéstartalma traumákra, mentális betegségekre vetítve

Angol nyelvű közösségimédia-tartalmaknál figyelhető meg a „trigger” kifejezés sajátos jelentéstartalma traumák, mentális betegségek és rengeteg egyéb, az emberi testet és pszichét befolyásoló egészségügyi állapotok vonatkozásában. E témakörök ugyanis olyan intenzív, főként negatív érzelmi reakciósorozatot generálhatnak a közönségben, amelyek akár veszélyt is jelenthetnek rövidebb vagy hosszabb távon a fizikai és mentális állapotukra.

A „trigger” tehát az ilyen és ehhez hasonló érzékeny témák, felkavaró tartalmak összességét, valamint az általuk kiváltott, általában negatív hatásokat jelenti.

Ha régebbre szeretnénk visszanyúlni, ezeket a hatásokat különösen a háborúból hazatérő katonáknál vizsgálták, akik súlyos megrázkódtatásoktól gyötörve poszttraumás stresszt szenvedtek el. Az ő esetükben „trigger”-nek minősülhetett a szűkebb vagy tágabb környezetükben tapasztalt bármilyen látványelem vagy hanghatás, amely a háborús szörnyűségeket felidéző emlékbetöréseket okozhatott.

katonák
Mi várja őket, miután hazatérnek? Ha egyáltalán hazatérnek? Forrás: Pexels.com (Pixabay)

Mi számít felkavaró tartalomnak?

Ami az interneten az egyik felhasználónak csupán egy érdeklődést felkeltő, gondolatokat ébresztő eszmefuttatás/fotó/videó, a másik szemében óriási „trigger”. Mindez az adott egyén múltbéli tapasztalataitól, aktuális fizikai és lelkiállapotától, családi helyzetétől és számtalan egyéb tényezőtől függ, éppen ezért rendkívül nehéz megragadni a felkavaró tartalmak általános definícióját. Tegyük fel, hogy két ember olvassa ugyanazt a cikket egy nőről, akit szexuálisan bántalmaztak. Az egyik olvasó soha nem élt át hasonlót, neki a cikk egy megrázó, legjobb esetben empátiát serkentő tartalom, de korántsem rendíti meg annyira, mint a másik olvasót, aki korábban ugyancsak szexuális bántalmazást szenvedett el. Ennek az olvasónak az említett cikk „trigger”-ként jelentkezhet, visszarángathatja őt az egyénileg átélt trauma eseményeinek sűrűjébe.

trauma
A trauma és annak újbóli lejátszódása az agyban. Forrás: Pexels.com (RODNAE Productions)

Vagy ejtsünk szót az online közösségi médiát átszövő fogyókúrás tippekről, diétás trendekről, „előtte-utána” fotókról. Mennyi embert inspirálnak arra, hogy belekezdjenek a régóta halogatott életmódváltásba az egészségük érdekében! Igen ám, de mi van akkor, ha egy evészavarban szenvedő egyén ütközik ilyen tartalmakba? Valaki, aki például önsanyargatással összekötve éhezteti magát? Őrá hogyan hatnak ezek az eleinte ártalmatlannak, jószándékúnak feltüntetett tartalmak?

A „trigger warning” a 18-as karika testvére?

Az online tartalomgyártó felelőssége a jelenlegi világ összetett, sokszor zavaros körülményei között tehát hatalmas. Egy érzékeny, empatikus, felelősségteljes tartalomgyártó alaposan átgondolja, mit és milyen módon tár a közönsége elé, és az adott tartalom igényli-e az előzetes figyelmeztetést, a „trigger warning”-ot. Személyes tapasztalataim a traumákról és mentális betegségekről szóló internetes tartalmakra terjednek ki, amelyeknél úgy vélem, egyre kevésbé fordul elő, hogy a tartalomkészítő ne jelezné, amennyiben nyugalom megzavarására alkalmas, negatív érzelmi reakciókat és hatásokat, azaz „trigger”-eket kiváltó bejegyzés/fotó/videó következik. Felmerül azonban a kérdés, hogy itt véget ér-e a tartalomkészítő felelőssége? Ha igen, akkor innentől a közönség, a tartalomfogyasztó egyének saját felelőssége, hogy kiteszik-e magukat a potenciális „trigger”-eknek: tovább olvassák-e a bejegyzést, tovább kattintanak-e a következő fotóra, tovább nézik-e a videót? Olyan ez, akár a felnőtt tartalmak előtti „Elmúltál tizennyolc éves?” felirat: a tizennyolc év alatti illető az „igen” opcióra kattintva bármihez könnyen hozzáférhet.

csak pár kattintás...
Elég pár kattintás, és bármihez hozzájuthatsz. Forrás: Pexels.com (Cottonbro)

Létezik gyógyulás a traumából „trigger”-ek nélkül?

Miután megállapítottuk, hogy a „trigger warning” jellegű figyelmeztetés elsősorban a tartalomgyártó felelőssége, azon túl viszont a tartalomfogyasztó döntésén múlik, vállalja-e a számára potenciálisan felkavaró tartalom megtekintését, elérkeztünk a következő kérdéshez:

azok az emberek, akik traumát éltek át, és/vagy mentális betegséggel küzdenek, végigjárhatják-e a gyógyulás buktatókkal teli útját anélkül, hogy ne néznének szembe a saját, egyéni „trigger”-jeikkel?

Jelen cikk ugyan az online közösségi médiára szűkítette a „trigger” jelenségét, de ne feledjük: életünk egy részét nem a képernyőhöz ragadva töltjük. A háborúból hazatért katonák vagy a koncentrációs táborokat túlélő emberek egy olyan világban éltek, ahol nem létezett az online közösségi média, nem volt Facebook, Twitter, YouTube, Instagram és társaik. Őket senki sem figyelmeztette az esetleges „trigger”-ekre: egyes ártalmatlan hangok és látottak a hétköznapi tevékenységek eredményeiként (pl. otthon a főzés közbeni sistergés akár a fegyverropogásra is emlékeztethetett egy háborús túlélőt) traumatikus emlékeket robbanthattak be.

trigger-forrás
Napjaink népszerű online közösségi oldalai mind potenciális „trigger”-források lehetnek. Forrás: Pexels.com (Pixabay)

Napjainkban sem menekülhetünk hosszú távon mindentől, amely azzal jár, hogy szembenézzünk a saját nehézségeinkkel, és elinduljunk a gyógyulás útján. Érdemes azonban megemlíteni: különbözőek vagyunk, nincs két teljesen egyforma trauma és/vagy mentális betegség. Mindannyian mást éltünk át, másképp éltük át, mások a határaink. Bizonyos mentális zavarok esetében elengedhetetlen meghúzni bizonyos határokat, és azok figyelembevételével haladni egy kiegyensúlyozottabb életvitel felé, míg másoknál az segít, ha átlendülnek a komfortzónájukon, és szembesülnek a „trigger”-jeikkel.

támogatás és empátia
Támogatás és empátia. Forrás: Pexels.com (SHVETS production)

Következtetésként azt tanácsolom mindenkinek, hogy türelemmel, megértéssel viszonyuljunk egymáshoz, mert nem tudhatjuk, hogy a minket körülvevő világ kivel milyen típusú küzdelmet vívott. Ami egyikünknek semmit sem jelent, valaki másnak komoly „trigger”. Ha az illető úgy dönt, készen áll annak feldolgozására, igyekezzünk lehetőségeink szerint támogatni őt, de ne siettessük. A gyógyulás időnként olyan tevékenység, amit egész életünkben gyakorolnunk kell.

Kiemelt kép: The Bottom Line

A „trigger” szó jelentése és etimológiája (angol nyelven): Online Etymology Dictionary

Szentgyörgyi Flóra írása