Spirituális éhség és kundalini

Interjú Koncz Krisztián spirituális tanítóval eddigi életútjáról és kundalini-élményéről.
Istár istennő

Koncz Krisztiánt egy podcastcsatornán keresztül ismertem meg. Ezen a csatornán Jeff Mara számos témában készít interjúkat hétköznapi emberekkel, tanítókkal, gyógyítókkal, médiumokkal, tudósokkal és szakemberekkel. A vezértémák általában a halálközeli élmények, spirituális tapasztalatok és paranormális jelenségek.

Mivel a nap huszonnégy órából áll, és ebből a podcastból egy adást sem hagyok ki, fülhallgatóval, házimunka közben szoktam hallgatni. Azon az estén épp rántott cukkinit készítettem, amikor megütötte a fülem, hogy egy magyar interjúalany mesél majd halálközeli élményéről és kundalini-tapasztalatáról.

Koncz Krisztián (vagy Christian Koncz, angol írásmód szerint) egy spirituális tanító, aki gyerekkorától a megvilágosodást keresi, mint titokban mindenki, aki őszinte saját magával. A hétköznapokon szokványos munkahelyen dolgozik, mint mindenki más, szabadidejét azonban teljes mértékben a tanulásnak, tanításnak és a spirituális keresésnek szenteli.

Krisztián elbeszélése annyira lebilincselt, hogy még aznap éjjel írtam neki egy e-mailt, és legnagyobb meglepetésemre hamar és készségesen válaszolt. A vele készített írásos interjúsorozat első részében a spirituális útjáról beszélgettünk.


S. D. G.: Hogyan lett Koncz Krisztiánból Christian Koncz, mi volt az eddigi életutad?

K. K.: Magyarországon születtem, gyerekkoromban a családom Indiába költözött két évre. Ott tanultam meg angolul, illetve ismerkedtem meg az indiai filozófiák és vallások alapjaival. Ez az érdeklődésem egész életemben fennmaradt, így tizenhárom évesen elkezdtem meditálni, és tanulmányoztam a klasszikus hindu szentírásokat, valamint a spirituális irodalmat.

Diploma után Írországba, majd Szingapúrba és Londonba költöztem, néhány éve pedig haza, Sopronba. Spirituális ébredésem Londonban teljesedett ki, ami nem is annyira meglepő, ha figyelembe vesszük London globális jelentőségét a föld energiamezőjében. Nem véletlen, hogy a 0-dik hosszúsági fok éppen Greenwichen keresztül fut, ezt a szerepet korábban az egyiptomi Gíza töltötte be.

a londoni Szent Pál-katedrális kertje
A londoni Szent Pál-katedrális kertje. Forrás: VisitLondon.com

Egyre több időt töltöttem a British Museum, illetve a Szent Pál-katedrális környékén, és rendszeresen meditáltam a katedrális kertjében és a folyóparton is, mivel az irodám a City-ben volt. A British Museumban már az elejétől vonzottak az ott kiállított sumér-asszír műemlékek, és elkezdtem ebben az irányban (is) kutakodni.

Spirituális ébredésemben végül komoly szerepet játszott ez a kultúra, illetve a mezopotámiai politeizmus. Ennek tanításai alapjait képezték a ma elterjedt világvallásoknak, és azok jelentős részben átvették annak mítoszait és istenségeit, számos esetben pedig rituáléit és szimbolikáját is. Klasszikus példa erre a pápa halfejes sipkája, tobozvégű botja, maga a szenteltvíz, illetve a felkenés, felszentelés rituáléja, amelyek mind sumér eredetűek. De említhetném például a bibliai Elohim/Allah, illetve a sumér Anunnaki közötti történelmi és etimológiai kapcsolatot, vagy éppen a hindu Durga, valamint a görög Afrodité istennő eredeztetését a sumér Inannából.

sumér istenek
Sumér istenek. Forrás: Quora

S. D. G.: Kultúrák határán átívelő tapasztalataid vannak. Mesélnél ezekről bővebben?

K. K.: Utazásaim és külföldi életem fő tanulsága az volt, hogy a britek nem szeretnek a saját szigetükön maradni, és bármilyen veszélyt, kellemetlenséget hajlandók felvállalni azért, hogy melegebb, egzotikusabb helyre költözhessenek, még ha erővel is kell megszerezniük azt. Amikor viszont már megtelepedtek egy helyen, igyekeznek az otthoni körülményeket újrateremteni, mintha nem pont emiatt hagyták volna el egykor a szigetüket. Szingapúr tipikus példája annak, amikor egy város sok szempontból London trópusi változata.

A másik tanulság, hogy az írek nem szeretik az angolokat (de a skótok sem), és a brexit kapcsán most végre mi, európaiak is megtapasztalhatjuk, hogy miért is van ez így. Összességében azért elmondható, hogy az emberek mindenhol emberek, és nagyon hasonló motivációk hajtják őket.

A közös szál mindenhol a spirituális éhség.

Az emberek ki vannak éhezve a csodára, magasabb valóságok magasztos üzenetére, de ezt csak a legritkább esetben kapják meg, így életük boldogtalan és üres, különösen ha bővelkednek az anyagi javakban. Úgy tűnik, a gazdagság fordítottan arányos a spirituális elégedettséggel és örömmel.

S. D. G.: Van az embernek egy „hivatalos” énje és egy sokkal komplexebb „civil”, sőt „privát” énje. Beszélnél arról, hogy ezek nálad miképp rétegződnek, vagy miképp hangolod ezeket össze?

K. K.: Én teljesen különválasztom őket. A spiritualitás különösképpen egy olyan téma, amit csak hasonszőrű emberekkel tárgyalok meg. Materialista-ateista világunkban valóságos bűncselekménynek számít a spirituális beállítottság vagy az ilyen irányú érdeklődés, főleg ha az embernek valódi, autentikus tapasztalatai vannak ezen a területen. Én úgy érzem, ez egy kollektív elmebaj, és csak úgy tudja az ember kivonni magát a hatása alól, ha a saját útját járja, és a témáról csak hozzá hasonló beállítottságú emberekkel értekezik.

spirituális gyakorlatok
Spirituális gyakorlatok. Forrás: Artem Beliaikin (Pexels.com)

S. D. G.: Mi az a kundalini?

K. K.: A kundalini, vagy teljes nevén a kundalini sakti, az istennői princípium lokális megnyilvánulása. Hagyományosan egy maga körül három és félszer összetekeredett kígyóként ábrázolják, és a több mint hetvenezer évre visszavezethető kígyóimádat alapját képezi, amely minden ősi kultúrában megtalálható.

Legismertebb ábrázolása a caduceus, Hermész botja, amely minden gyógyszertáron megtalálható, és nemcsak a gyógyászat, hanem a hermetika és az alkímia jelképe is. Őseink tudták, hogy mily fontos szerepet tölt be nemcsak a testi-lelki egészségben, hanem a lelki alkímiában is, amelynek során

az ólomból aranyat, tehát az esendő halandóból isteni képességekkel és bölcsességgel rendelkező istenembert lehet faragni.

Ennek a filozófiája rendkívül komplex, de megértése alapvető fontosságú a spirituális ébredés, végsősoron a megvilágosodás felé vezető úton.

>> Elolvasnád Krisztián különleges kundalini-történetét? >> Tantrikus unió: egy különleges kundalini-élmény

caduceus
Caduceus, más néven Hermész botja, a gyógyászat és alkímia jelképe. Forrás: Eliot Lash (Wikipédia)

S. D. G.: Milyen mérföldkövei voltak a spirituális fejlődésednek?

K. K.: Római katolikusként nevelkedtem, és mint említettem, Indiában megismerhettem a politeizmus, különösen a hinduizmus és buddhizmus alapjait. Bár volt egy ateista időszakom – ez is okozta a szívemben képződött blokkot, amely kis híján megölt –, de aztán misztikus élményeim hatására fokozatosan eltávolodtam az ateista, illetve materialista nézőponttól, és most már szinkretikus politeistának vallom magam.

Minden vallás istenségei mögött meglátom a közös gyökeret és az őket összekötő univerzális intelligenciát –

legyen szó a hindu/buddhista/dzsáin dévákról, a sumér Anunnakikról, a kánaáni/izraelita Elohimról, az arab Allahról, a keresztény Szentháromságról vagy bármely más általunk ismert isteni megnyilvánulásról.

buddhizmus
Buddhizmus. Forrás: Sasint (Pixabay)

S. D. G.: Milyen kérdések foglalkoztatnak manapság? Milyen üzenetet igyekszel közvetíteni?

K. K.: Fontosnak tartom az isteni szeretet, illetve ennek az istennői megnyilvánulását képviselő Sakti/Sekína/Szentlélek közvetítését és az erre nyitott emberek számára ennek az erőnek az átadását. Talán ez meglepő, de nem vagyok a kundalini jóga híve. Úgy vélem, ez akár veszélyes is lehet, amennyiben felkészületlenül, nem autentikus tanító „segítségével”, idejekorán vagy erőltetve ébresztjük fel ezt az erőt.

Azt vallom, hogy aki készen áll rá, és nyitott a sakti befogadására, az így is, úgy is megtapasztalja ezt az erőt és az ezzel járó spirituális ébredést magában. A magam részéről igyekszem tanácsokkal, illetve a kundalini-erő megfelelő közvetítésével segíteni azokat, akik elakadtak ezen az úton. A sakti közvetítése számos előnnyel jár az ez iránt nyitottak számára. Testi, lelki, spirituális és energetikai betegségeiket gyógyítja, segít visszaállítani testi-lelki egészségüket, és még a traumákra, lelki sérülésekre is gyógyírt jelent. Nem véletlen, hogy Krisztus, illetve az esszénusok is a Szentlélekkel gyógyítottak. Ugyanezt az erőt használja a reiki is, és pont ezért van, hogy a caduceus ma is a gyógyászat és alkímia szimbóluma.

Jelenleg egy könyvön dolgozom, amiben a spirituális ébredésemet, az odavezető utat és a számomra átadott isteni, mennyei tudást próbálom továbbadni. Ezenfelül indítottam egy angol nyelvű YouTube-csatornát, ahol különböző spirituális témákról tájékoztatom a nagyérdeműt, jelenleg éppen egy kundalini-sorozattal.


>> Elolvasnád Krisztián különleges kundalini-történetét? >>

>> Látogasd meg Koncz Krisztián YouTube-csatornáját!

E-mail: christian pont koncz kukac gmail pont com

Az interjút készítette: Sós Dóra Gabriella

Kiemelt kép forrása: Inanna-Istár istennő (Heritage Images/Getty)