A Kétszív lakás szülő és gyermeke számára nyújt menedéket

Egy átmeneti otthon, mely az első lépés a krízishelyzetből egy új élet felé szülő és gyermeke számára.
Kétszív lakás

Törteli Eszter, az Anyahotel című krimi szerzője, Terézanyu-díjas író, 2021 márciusában a Hónap Embere Vácon, és két kislány anyja. Az írás mellett pedig nem mellékesen bűnügyi helyszínelő, százados, amiből nagymértékben táplálkoznak az írásai is.
Több társadalmi projekt megálmodója és működtetője, például az Anya Hoteltáboré, ahol önismereti előadásokkal, rajzelemzéssel, színes programokkal várja a kikapcsolódni vágyó, hétköznapokban túlterhelt anyákat egy könnyed, nyugodt hétvégére. Új kezdeményezése a Kétszív lakás, amit Eszter maga mutat be.

Kétszív lakás – egy krízisotthon a Dunakanyar szívében

„Jót tenni jó!” – ahogy jóbarátom, Fónagy István szokta mondani – és bizony ezzel maximálisan egyetértek.
Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl, és nem tudhatjuk, mit hoz a jövő. A pandémia mindannyiunk életét megváltoztatta.

Az elmúlt egy évben rengeteg ember szorult segítségre, olyanok is, akik a vírushelyzet miatt elveszítették a munkájukat, otthonukat. Ezeknek az embereknek, és mindenki másnak is igyekszünk segíteni a hétköznapokban gyűjtéssel, adományozással. És bár, ha nem is lehet mindenkit megmenteni, mégis az apró jótettek viszik előre a világot.

Kétszív lakás nappalija (Törteli Eszter)
Fotó: Törteli Eszter

A Kétszív lakás Fónagy István elképzelése szerint jött létre, aki a Vendégvárók Váci Egyesületének elnökeként aktívan vesz részt Vác város programjainak megvalósításában, valamint rendszeresen jótékonykodik. A megvalósításhoz az utolsó löketet éppen az Anyahotel című könyvem adta, melynek egyik központi témája a női sorsok, nehéz, megoldandó élethelyzetek.

A Kétszív lakás kapcsán a koncepció az, hogy nagyon sokan kerülhetnek krízisbe, olyan élethelyzetbe, amiből nem látnak kiutat. A krízis mindenkinek mást jelent, lehet az a megélhetés, a munka elveszítése, lehet az egy bántalmazó kapcsolat, vagy lehet az egy olyan pillanat, amikor egyszerűen levegővételre van szüksége valakinek ahhoz, hogy jól tudjon dönteni.

Kiknek segíthet a Kétszív lakás?

A lakás egy szülő és gyermeke számára tud átmeneti, leginkább néhány napos megoldást biztosítani. A jelentkezőket nagyon komolyan szűrjük, és csak olyan személyeknek segítünk, akik élni, és nem visszaélni szeretnének a lehetőséggel. Nem csupán meghallgatjuk és segítünk, hanem tanácsot adunk, összekapcsoljuk a megfelelő szervezetekkel, esetleg a közösség erejét felhasználva keresünk megoldást.

Ma mi segítünk neki, lehet, hogy holnap ő fog nekünk segíteni. Könnyű abban bízni, hogy mindig minden jól alakul az életünkben. Hiszek abban, hogy ha magunk is adunk, azzal nemcsak mi, de az egész közösség is csak több lehet.

Kétszív lakás konyhája
Fotó: Törteli Eszter

Nagyon jó látni azt, hogy mire képes az összefogás ereje. A lakásfelszerelés egy részét jószándékú, segítőkész emberek adták. Az ingatlant egy kisebb örökségből vásárolta meg a tulajdonos, Fónagy István. Így az ő állandó segíteni akarása és jó szíve indította útjára ezt a kezdeményezést. Ehhez kapcsolódok én a sokéves szakmai tapasztalatommal és az Anyahotel-jelenséggel, melyről a könyvem szól.

Jelenleg tartósélelmiszer-adományra van szükség, amit a házba érkezők fogyaszthatnak, valamint a fenntartási költségekhez való hozzájárulásra. Leginkább önkormányzatokkal működünk együtt, tehát a lakhatásban igyekszünk megoldást keresni, valamint a problémának megfelelő szervhez irányítjuk.
Hálás vagyok emellett a családomnak és a környezetemben élő embereknek is, akiktől maximális segítséget kapok ahhoz, hogy ezért a jó ügyért dolgozhassak.

A Kétszív lakás egy lépcsőfok egy új élet felé.

Hétköznapi krízisek megoldásai

Vannak olyan anyák is, akik csupán elfáradnak a hétköznapokban. Az elmúlt év különösen nagy megterhelést jelentett az anyák számára, mind a munkában, mind a magánéletben. Egyszerre váltak az anyaság mellett tanárokká, óvónőkké, mellette természetesen a házimunka és a saját munkájuk is terheli őket, ahogy mindannyiunkat. Az Anyahotel című könyvem nyomán erre is biztosítok lehetőséget. A szerzői oldalamon meghirdetett időpontokban lehetőség van csatlakozni az Anya Hoteltáborokhoz, ahol kis létszámú csoportokkal, közös programokkal, önismereti előadásokkal, grafológiai tanácsadással, kirándulással, erdőfürdővel várom a pihenni vágyó anyákat egy hétvégére, Királyréten. Az Anya Hoteltáborok nem csupán kikapcsolódást biztosítanak, de sorsközösséget is jelentenek a későbbiekben, a mindennapokban.

Emellett lehetőség van a fentieken kívül most már hozzám is fordulni személyesen, mivel gyermek- és ifjúsági coachként, valamint life coachként is dolgozom, hogy minél szélesebb rétegnek tudjak segíteni a problémáik megoldásában.

Tégy jót, mindhalálig!

Szerző: Törteli Eszter

A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonát képezik.

Kétszív lakás Facebook-oldala
Törteli Eszter honlapja