A csend megtörői (#metoo)

Várjuk a #metoo beszámolóitokat!

Me too = én is

A szexuális (és azt súroló) visszaéléseknek számtalan formája van, áldozatai száma megdöbbentő a világ minden táján. Az erre figyelmet felhívó kampány eredetileg 2017 októberében indult az Amerikai Egyesült Államokból. Ott olyan híres médiaszemélyiségek nyilvános leleplezése indította el, mint Harvey Weinstein, Bill Cosby, és olyan sztárok is megbuktak általa, mint az amúgy csodás színész, Kevin Spacey. 2017. december 6-án az amerikai TIME magazin a #metoo mozgalmat választotta az év emberének, „a csend megtörői” elnevezéssel.

Mára a #metoo a szexuális zaklatás elleni mozgalom világszintű szlogenje lett.

Hazai példákból is sokat említhetné(n)k, és egy időben nekem is elborította a Facebook-hírfolyamomat a #metoo. Akkoriban bizony szégyenkezve maradtam csendben, holott én is érintett vagyok. De persze az ember nem akar belekeverni, kellemetlen helyzetbe hozni másokat, nem akarja megkockáztatni, hogy a végén még ő kerüljön bajba, netán károsítsa a karrierlehetőségeit. Ha most írnám le a sztorijaimat, a düh vezérelne, és én nem akarok dühből cselekedni.

Van azonban olyasmi, amivel támogathatom a hazai #metoo mozgalmat: a magazin főszerkesztőjeként teret adhatok az őszinte, autentikus, mély beszámolóknak. Már két ilyen releváns írást tettünk közzé:

Várjuk a beszámolóitokat!

A visszaélések online és offline térben is gyakoribbak, mint gondolná az ember. Egyetlen korosztályt sem kímél, és ártó kihatásai életre szóló töréseket hozhatnak létre az emberben. Fontos, hogy támogassuk az áldozatokat, egymást. Merjük megtörni a csöndet, fogadjuk mások történeteit együttérzéssel, és próbáljuk őket úgy támogatni, ahogy az nekik jó. Bízzunk abban, hogy idővel jobban tudunk majd kommunikálni róla, és társadalmi rendszereink is hatékonyabban tudnak majd megbirkózni ezzel a jelenséggel.

A Tudaton Magazin szerkesztősége szeretné, ha méltó felülete lehetne a visszaélésekről szóló társadalmi párbeszédnek, és ha ezt a felületet a károsultak egy biztonságos zónának tekintenék. 

Ha neked is van egy történeted, amit megosztanál másokkal, küldd el e-mailben a szerkesztőségnek #metoo tárggyal az info@tudaton.hu e-címre. 

A megkeresésekre a legnagyobb diszkrécióval jelzünk majd vissza, nevet vagy írást engedély nélkül nem fedünk fel, nem teszünk közzé.

Sós Dóra Gabriella

Van segítség! Ha Ön vagy ismerőse családon belüli erőszak vagy bántalmazás áldozata, keresse az Országos Kríziskezelő és Információs Telefonszolgálatot (OKIT) a +36-80-20-5520-es vagy a NANE szervezetét a +36-80-505-101-es telefonszámon.