Káosz helyett önfeledt szórakozás – így éld túl az esküvőszezont kisgyerekkel

Meghívást kaptál egy esküvőre, de aggódsz, hogyan viseli majd a gyermeked? B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu ad ehhez pár tippet!

Egy esküvőn való részvétel rendkívül megterhelő egy kisgyermek számára, hiszen felborul a napirendje, számos kötelező programon kell részt vennie, és szabálykövető magatartást várnak el tőle a szülei. Ez nemcsak felborítja a napirendjét, de még az egyes életkori sajátosságok miatt is hatalmas kihívás. B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu szerint azonban, ha egy gyermek a hétköznapokban is jól van, feltöltődött testileg, lelkileg és szellemileg is, az esküvőn néhány egyszerű praktikával jól tudja magát érezni. 

Megélni az élményt

Legyen szó három év alatti vagy óvodás korú gyermekről, a legfontosabb az, hogy összehasonlítsuk a délutáni napirendjét az esküvő menetrendjével. A kulcs ugyanis abban van, hogy biztosítsuk számára az alvási lehetőséget akár otthon, a kötelező programok előtt, akár a babakocsiban, akár hordozókendőben. Ha ugyanis a pihenést nem tudjuk számára garantálni, egész nap nyűgös, fáradt lesz – magyarázza a Montessori pedagógus. 

A szakértő szerint a gyermek alapszükségleteit ki kell elégíteni ahhoz, hogy együttműködő legyen az esküvői forgatagban is.

Így fontos, hogy mindig legyen nálunk egy kis harapnivaló, egy kulacs víz, meg kell tudnunk oldani a mosdóhasználat kérdését is, és lehetőséget kell teremtenünk a mozgásra is, hogy két kötelező, nyugalmat és figyelmet elváró program között megmozgathassuk a gyereket. 

Alapvetően egy esküvőre nem viszünk magunkkal játékot, hiszen a cél az, hogy a gyermek ott érezze jól magát, ráhangolódjon az eseményekre, és foglalja el magát. Ehhez pedig arra van szükség, hogy folyamatosan előrevetítsük számára azt, hogy mi fog történni. Ezt pedig már az esküvő előtt napokkal megkezdhetjük. 

Kép forrása: Rene Asmussen/pexels

Tíz tipp a kisgyermekek esküvőre hangolásához

  1. Meséljünk arról, hogyan zajlott a saját esküvőnk.
  2. Engedjük, hogy maga válassza ki az ünnepi ruháját, és hagyjuk, hogy döntsön a frizurájáról is. 
  3. Tegyünk el váltásruhát, készüljünk fel minden eshetőségre. 
  4. Beszéljük meg előre a programot, tudja a gyermek, mikor mi fog történni, és erre rendszeresen emlékeztessük is. 
  5. Ne támasszunk irreális elvárásokat a gyermek elé, ne keltsünk benne feszültséget feleslegesen!
  6. Mi magunk is öltözzünk úgy, hogy a gyermeknek lehetősége legyen a szokásos bújásra, ölelésre, puszira. 
  7. A sok, számára ismeretlen embernek mi mutassuk be őt, ha nem akar válaszolni a kérdésekre, tegyük meg mi helyette, majd tereljük el a beszélgetést más irányba. Így a gyermek nem érzi majd azt, hogy kényszerűen produkálnia kell magát. 
  8. Adjuk meg neki a szabad mozgás lehetőségét minden kötött program közötti időszakban!
  9. Ha folyamatosan jönni-menni szeretne a vacsora ideje alatt is, adjunk erre neki lehetőséget, de úgy, hogy ne zavarja vele az esküvőt. Menjünk ki vele, sétáljunk egyet, majd folytassuk a vacsorát!
  10. Szabjunk határt a szórakozásnak, ne várjuk meg, míg a gyermek teljesen kimerül, hanem időben induljunk haza. 
Kép forrása: Oliver Li/pexels

Ahhoz, hogy a fenti praktikák a gyakorlatban is működhessenek, nélkülözhetetlen egyrészről, hogy a hétköznapokban is tudatosan gondolkodjunk a gyermeknevelésről, másrészről pedig, hogy szülőként előre lefektessük a szabályokat – mutat rá B. Szirtes Dóra. Úgy véli, érdemes felhívni a gyermek figyelmét arra, hogy a menyasszonyhoz és a vőlegényhez nem mehet oda folyamatosan, és az esküvői ruhát is érdemes inkább a szemével megcsodálnia.  

A kulcs azonban a gyermek igényeinek folyamatos figyelembevételében és az állandó kommunikációban van, így ők is nyugodtan, önfeledten tudják megélni az esküvő legszebb pillanatait.

Szerző: B. Szirtes Dóra, Ösztönanyu

Kiemelt kép forrása: pixabay