Zöld esküvő – ötletek a megvalósításhoz

Fenntartható esküvőt tervezel? Adunk pár ötletet a megvalósításhoz!

Sokféle szempontot vesz figyelembe az ember esküvőszervezés közben, azonban az utóbbi időben elkezdett kiemelt fontosságúvá válni a zöld szempont is, vagyis, hogy mennyire tudunk fenntartható esküvőt összerakni. 

Ha tudatosan szeretnénk csökkenteni ökológiai lábnyomunkat, nézzük meg, mit tehetünk ezért!

Kép forrása: Hiwa Talaei/pexels.com

Szertartás és lagzi

Ha megoldható, hogy a szertartás és a vacsora/lagzi ugyanazon a helyszínen legyen, azzal csökkenteni tudjuk a vendégek utazása következtében kibocsátott szén-dioxid mennyiségét, hisz így csak akkor kell a volán mögé ülniük, amikor a helyszínre jönnek. Még ideálisabb, ha a szálláshely is a szertartás helyszínén található, vagy egy kellemes sétatávolságra. 

Megkérhetjük továbbá vendégeinket, hogy szerveződjenek telekocsikba – már ez is rengeteget számít!

Kép forrása: Dmitry Zvolskiy/pexels.com

Díszítés, meghívók

A legtöbb esküvő végén a dekoráció nagy része a kukában végzi, amellyel rettentő mód megterheljük a Földünket, főleg, ha egyszer használatos, műanyag díszítőelemekről, lufikról van szó. Érdemes lebomló (pl. papír) dekort használni.

Mivel sok virágot is használnak ezeken az alkalmakon, érdemes ezeket is vagy papírból készíttetni, vagy kisebb cserepes növényeket választani, melyeket az esküvő végeztével odaajándékozhatunk a násznépnek, így nem kell őket kidobni. A dekorációt is kiválaszthatjuk oly módon, hogy szintén működhessen vendégajándékként.

Ha már a dekorációnál tartunk, érdemes a szertartás végén a konfetti helyett is mást választani, például van, ahol fűzfaleveleket szórnak az ifjú párra.

Egyre több pár készít saját honlapot, amelyen minden információt feltüntetnek az eseménnyel kapcsolatban. Ezzel együtt a meghívókat is lehet online formában továbbítani, sőt, messzebb mennék: nem tartom ördögtől valónak a Facebook (zárt) esemény létrehozását sem. Ha azonban nagyon ragaszkodunk a hagyományos meghívókhoz, többet tudunk tenni a környezetünkért, ha ebből is lebomlót választunk, készítünk.

Kép forrása: Tara Winstead/pexels.com

Esküvői ruha

Menyasszonyok életében kritikus pont az esküvői ruha. Természetes, hogy az ember élete nagy napján szeretne hercegnőként tündökölni. Nem kell azonban lemondani erről a fenntarthatóság jegyében sem. Számos lehetőség adódik ugyanis a zöld menyegzői ruha kiválasztására. Az egyik legegyszerűbb mód a ruhakölcsönzés. Olcsóbb és fenntarthatóbb is, emellett gyönyörű ruhákat tudunk a már használt ruhák között is találni. További lépés lehet az újrahasznosított anyagokból készült ruha vagy egy generációkon át öröklődő régi esküvői ruha átalakítása – ezzel a hagyományt is tovább éltetjük a családban, emellett a ruhát sem kell egyetlen használat után kidobni. Újrahasznosított ruhákkal tervezők is foglalkoznak már, egyikük például magyar oldalon Halmi Fanni, aki kimondottan a környezettudatosság mentén alkot, külföldön pedig Vivienne Westwood.

Esküvői ruhákat hulladékmentes szabási technikákkal is készítenek (pl. 3D nyomtatással), de organikus szövetekből, növényi alapú festékeket használva is.

Kép forrása: Edward Eyer/pexels.com

Esküvői menü

Az étkezés szintén kardinális a nagy napon. Igyekezzünk úgy megtervezni a menüsort, hogy vagy vegán, vagy helyi, környékbeli termelői alapanyagokból készüljön. Érdemes továbbá arra is odafigyelni, hogy annyi mennyiséget tegyünk a vendégek elé, amelynél van esély arra, hogy csak kevés marad meg, hisz hatalmas pazarlás, amikor tányérszámra kerül a kukába az étel. Ha minden igyekezetünk ellenére mégsem sikerül mindent elfogyasztani, ajánljuk fel a maradékokat rászorulóknak, helyi segítő szervezeteknek.

És persze a tálalás sem mindegy: műanyag helyett üvegedényekben, üvegtálakban szolgáljuk fel az ételt, italnak pedig inkább szörpöt, limonádét adjunk, ezeket ugyanis üvegkancsóban is lehet szervírozni (az alkohol mellett).

A vendégek ültetésénél továbbá érdekes és zöld megoldás lehet, ha kövekre írjuk a neveket – ez a természetben tartott szertartásoknál és vacsoráknál különösen széppé és meghitté varázsolja a jeles alkalmat.

Kép forrása: Lukas/pexels.com

Nászajándék, vendégajándék

Érdemes átgondolni, mire van valójában szükségünk, ami az életünkhöz feltétlenül hozzáad. Egy újabb edény? Dísztárgy? Pénz?

Jó, ha ezeket előre leírjuk és megosztjuk a násznéppel, hogy valóban az kerüljön a kezünkbe, ami szükséges. Semmi értelme, ha utána a legtöbb ajándékot kidobjuk, amivel nemcsak pazarlunk, de a környezetet is terheljük.

Ugyanez igaz a vendégajándékokra is: válasszunk ehető, fogyasztható ajándékot, vagy adjunk kis pozsgás növényeket cserépben, melyeket könnyedén haza lehet szállítani.

Megjött a kedved a zöld esküvőhöz? Az alábbi honlapokon tájékozódhatsz a szervezést illetően:

A Bara Wedding alapítója, Varga Barbara esküvőszervezőként arra törekszik, hogy a párokat a környezettudatos és pazarlásmentes esküvők felé terelgesse. Honlapján a Zöld Esküvő menüpont alatt olvashattok arról, miben tud a segítségetekre lenni, ha ezt az esküvőformát választjátok.

Dankó Réka a hagyományos menyegzők mellett természetközeli esküvőket is szervez, amelynek csak a képzeletünk szab határt.

A Teleki-Tisza-Kastély a honlapján green wedding címen hirdeti ökoszervezését. Náluk a fókuszt a természetközelség, az etikus és minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyó szervezés jelenti. A kastély Nagykovácsiban található, ahol minden helyszín adott a szertartástól a vacsorán át a szállásig. Így a vendégeknek nem kell autóba ülniük, ezáltal nem terhelik a környezetet. A helyszín mellett a teljes szervezést is segítenek lebonyolítani.

Eco Wedding esetén a Le Til Kúria is tud segíteni. Olyan párokat várnak, akiknek fontos a környezettudatosság. Vasárnap és csütörtök közötti dátum esetén megtervezik a teljes ceremóniát, amelyben a szezonalitás, regionalitás, fenntarthatóság és zero waste fogalmak mentén készül minden. Náluk is igénybe vehető a szertartás, vacsora és szállás helyszíne egyszerre. Környezetbarát szálláshelyről van szó, a szertartáson például kölest szórnak, hogy ezzel a madarakat védjék.

Magyarként elsőként végezte el New Yorkban a green wedding tanfolyamot Madarász Zsuzsi. Az ő fogalomtárában a zöld esküvő környezettudatos és szociálisan érzékeny esküvőt takar. Számára fontos a szervezésben, hogy az ifjú pár a pénzét is tudatosan fektesse bele az eseménybe, úgy, hogy azzal másoknak is örömet okozzon. Tippeket is ad a minél fenntarthatóbb esküvők megszervezéséhez, és sok példát hoz fel eddigi szervezéseiből (nála is megjelenik a kölesszórás például, ami a rizs és a virágszirmok alternatívája).

Szerző: Magasházi Virág

Kiemelt kép forrása: Terje Sollie/pexels.com