Végletekig elkötelezett: Motivációra fel!

Hogyan találtam meg önmagamban a motivációt?
Ahmed Zayan

Fiatal koromban volt egy olyan megmozdulás, hogy „javíts egy jegyet”, és emlékszem, hogy mennyire komolyan vettem. Abban a félévben irodalomból csak ötöst kaptam, így csillagos ötössel zártam. Nagyon büszke voltam magamra. A megmozdulás akkora sikert ért el, hogy rengetegen javítottak egy jegyet. Most tegyük ezt a motivációval: Motivációra fel!

A motivációt nem lehet boltban venni. Kicsit furán hangzana: kérek egy kiló kenyeret és tíz deka motivációt. Sajnos mástól sem kaphatjuk el – nem úgy, mint a náthát –, de ez teljesen rendjén van így.

Mivel sokat foglalkozom emberekkel, ennek a motiváció is szerves részét képezi. Azt is hozzá kell tennem, hogy engem hiába érdekel, hogy mi motivál embereket, amihez még tanácsokat is tudok adni, ettől nem lesz senki motivált.

A motiváció – és most lehet, hogy illúzióromboló leszek –, ott kezdődik, hogy az ember érzi, valami nincs rendben. Vele.

Nem a környezetével, az időjárással, a férjével, a feleségével, a szomszédjával, hanem saját magával. Belenéz a tükörbe, és nem azt látja, amit szeretne. Ez nem feltétlenül jelent külsőségeket. Mindenesetre ott áll, nézi magát és realizálja, hogy az életében semmi nem olyan, amilyet szeretne. Az egész úton talán ez a legnagyobb lépés, hogy elismerjük, valami nincs rendben. Velünk…

Elmesélem a személyes tapasztalatomat, utána szeretném megosztani, ami nekem segített.

Egy-két nagy csalódás hatására eljutottam arra a pontra az életemben, hogy egy nap belenéztem reggel a tükörbe, és nem ismertem azt a személyt, aki visszanézett rám.

Egészen fiatalkoromtól úgy éreztem, hogy mindig tennem kell valamit, hogy valaki szeressen. Bizonyos feltételekhez volt kötve az emberek szeretete irántam, és én annyira meg akartam felelni ezeknek, hogy egy idő után már nem tudtam, én ki vagyok. Mondanom sem kell, hogy én nem szerettem magam, mivel a tetteim egyáltalán nem voltak összhangban azzal, amilyen én szerettem volna lenni.

Azt mondják, hogy egy trauma képes arra, hogy megváltoztassa az embert. Így van. Eljött a pillanat, eljött 2020. Se ki, se be a lakásból, így az ember ráért töprengeni. Ez lehetőséget adott arra, hogy végre elkezdjek olyan dolgokat tenni, tanulni, csinálni, amit ÉN szeretnék. Gyökeres változások mentek végbe a környezetemben és bennem is. Rájöttem, hogy nem az ad magabiztosságot, hogy szeretni fognak, hanem az, hogy nem baj, ha nem.

Minden év elején leírom a nagy terveimet, amiket rendre nem tartok meg. Örömmel jelentem, hogy idén januárban, amikor megint számot kellett vetni önmagammal, csupa öröm és büszkeség járt át. Gondolatban többször megveregettem a vállamat.

Motivált vagyok, hogy egy olyan életet teremtsek magamnak, amiben alig várom, hogy felébredjek.

Ehhez az kellett, hogy tisztázzam magamban a célt, végre az enyémet, és ezt nem valaki más unszolására tettem. Amikor ez megvolt, az apró lépéseket kellett tisztáznom, és azokra koncentrálni. Mindig az előttem álló kis lépésekre, amelyekből majd visszatekintve a nagy lépések összeállnak.  

Ez az én receptem, bár megeshet, hogy valaki máshogyan csinálná.

Az elhatározás döntése

„Az elhatározás, hogy mindaddig állhatatosan kitartasz a célkitűzésed mellett, amíg ki nem vívod a sikert, hogy lelkesen állsz a munkához és az élethez, s hogy nekigyürkőzöl a nehéz problémáknak és győzedelmeskedsz felettük.”

David Cottrell

Állj meg egy pillanatra, és döntsd el, hogy mit szeretnél elérni. Ne a férjünk, feleségünk, szomszédunk, anyukánk mondja meg, hogy mit érjünk el. Döntsd el, hogy te mit szeretnél.

Lesznek ellenségek az úton, akik a saját gyengeségük miatt bántani akarnak majd, mert te elkezdtél tenni valamit. Ha valaki azt mondja, hogy nem vagy rá képes, ez az ő határa, nem a tied. Minden győztes hordoz sebhelyeket.

A cselekvés döntése

Ha azt szeretnéd, hogy ez az év legyen AZ év, ne üldögélj és várj! Menj! Változtass! Nevess többet! Próbálj ki valami újat! Szabadulj meg a kacatoktól! Feküdj korán és ébredj korán! Ne pletykálj! Légy hálás! Fogadd el a kihívásokat! Légy bátor!

Képzeld el, milyen hihetetlen lenne egy év múlva az életed, ha nemcsak fantáziálnál egy jobb életről, hanem elkezdenél tenni is valamit.

Tölts több időt tényleges tevékenységgel és kevesebbet meddő töprengéssel azon, hogy mit is szándékozol tenni.

Ne nyaralj „majdan szigeten” – ezt nem is tudom eléggé hangsúlyozni. CSELEKVÉS! A várakozás csapda! A várakozásra mindig lesz indokod. Igazság szerint az életben csak két dolog van: indokok és eredmények, és az indokok egyszerűen nem számítanak.

Hiába vagy sínen, ha csak ülsz egy helyben, akkor elüt a vonat.

Mindenki fejéből kipattant egy ötlet, aki valaha állt a zuhany alatt. A világot viszont az a személy változtatja meg, aki kilép a zuhany alól, megtörölközik, és kezd valamit az ötletével.

A hozzáállás döntése

„Gyakorlatilag semmi a világon nem állíthat meg egy pozitív hozzáállású embert, aki világosan szem előtt tartja célját.”

David Cottrell

„Maradj távol a negatív emberektől, minden megoldásra van egy problémájuk”, mondta Albert Einstein. Nehéz mindig pozitívnak maradni, kedvesnek lenni, mindenkinek lehet rossz napja, és hibázhatunk, hiszen emberek vagyunk. A lényeg, hogy mindig állj fel, és folytasd, ha lehet, még pozitívabban.

Ne pazarold az energiádat arra, hogy bűnbakot keresel. Talán egyszerűbbnek tűnik, de nem visz előrébb. Megoldást keress, ne bűnbakot! Ha elmész a boltba, és nincs kenyér, nem szeded elő a boltvezetőt, hogy miért nem rendelt, hanem átmész egy másikba.

Talán úgy tűnik, hogy a rendes fickók érnek célba utoljára, de ők rendszerint egy másik versenyen indulnak.

Nem tanulhatunk semmi újat mindaddig, amíg el nem ismerjük, hogy még nem tudunk mindent.

Aki nem fogadja el a tanácsot, azon nem lehet segíteni. Viszont nem is olyanoktól kell elfogadni tanácsot és kritikát, akik még életükben nem tettek semmit.

Értsd meg, hogy az igazságot választani nem mindig a legkönnyebb, végeredményben mégis e döntés visz a legmesszebbre az élet országútján.

A lenti sorokat én annak idején mantraként ismételgettem, elemezgettem és próbáltam magamévá tenni:

Tennivalók, emlékeztetők!

Nem vagy túl öreg, és nincs túl késő!

Koncentrálj!

Dolgozz keményen!

Légy kreatív!

Légy nyitott új dolgokra!

Légy pozitív!

Maradj távol a drámáktól!

Élvezd a kis dolgokat!

Élj a lehetőségekkel!

Lélegezz!

Tarts ki mindvégig!

Vedd körül magad hasonlóan elkötelezett emberekkel!

Tina Colt írása

Forrás: Pinterest, David Cottrell – Monday Morning Choices
Kiemelt kép: Ahmet Zayan / Unsplash