Ne féljünk a szörnyektől!

A gyász öt fázisa a La Noria című kisfilmben

A halál ténye az élet legelemibb valósága: örök átalakulás. A „honnan jöttünk, hová megyünk” kulturális, hitbéli kérdés, voltaképp kontextus, amelyet azért teremtünk, hogy értelmessé váljon a világ és a helyünk benne. Kell, hogy legyen valami válaszunk erre, mert az ismeretlen őrjítő. Néha az ismeretlen rémisztőbb, mint maga a fizikai halál.

A gyász egyéni, mégis közös tapasztalat. Mindenki megéli előbb-utóbb. Egy sötét, gomolygó, fullasztó érzés: a veszteség némán üvöltő, szűkölő kétségbeesése. Azt is gyászoljuk, aki elment, és egy részünket is, ami elveszett vele.

A gyász, ha képesek vagyunk megbirkózni vele, átalakítható egy szelídebb, bölcsebb tapasztalattá. A veszteség mindig fájni fog, de nem minden veszett el, sőt sok minden megmaradt. Csak meg kell találni, mi is az, ami megmaradt. Sőt, ha eléggé alázatosan és bátran megküzdünk a halál tényével, még azt is megtalálhatjuk, mivel gazdagodott a világ, mivel lettünk többek mi általa.

La Noria

Az emberi psziché bonyolult, mi pedig próbáljuk értelmezni komplex lelki folyamatainkat. A szembenézés a veszteséggel, a lélektan fogalmával élve, „gyászmunka”. Azáltal tudjuk kezelhetőbbé tenni érzéseinket, hogy szétválasztjuk őket. Úgy próbáljuk megérteni, mi zajlik le bennünk, hogy a folyamatot szakaszokra bontjuk. Elisabeth Kübler-Ross szakaszelmélete az egyik legismertebb. Az általa elkülönített fázisok:

  • elutasítás
  • düh
  • alkudozás
  • depresszió
  • belenyugvás

Az alábbi díjnyertes kisfilmre egy ismerősöm, Kerek Balázs hívta fel a figyelmem, aki maga is dolgozott a projekten (shot pipeline lead). A film online készült, nemzetközi kollaborációban. A La Noria (a spanyol cím jelentése: ‘a kerék’) a gyászfeldolgozás öt fázisát tematizálja a szörnyek révén, akikkel a kisfiúnak szembe kell néznie. És előbb-utóbb mindnyájunknak szembe kell néznünk a szörnyekkel.

Sós Dóra Gabriella írása

Ajánlott olvasmány:

Elisabeth Kübler-Ross: A halál és a hozzá vezető út. Budapest, Gondolat Kiadó, 1988.
A gyász öt szakasza: rettentően fájdalmas, de nem lehet kikerülni

La Noria

Készítette: NightWheel Pictures
Írta és rendezte: Carlos Baena
Producer: Sasha Korellis & Carlos Baena
VFX szupervizor: Yasin Hasanian
Zene: Johan Söderqvist
Sound design: Oriol Tarragó

További információ:

lanoriafilm.com/
facebook.com/LaNoriaFilm/
twitter.com/LaNoriaFilm
instagram.com/lanoriafilm/
nightwheelpictures.com/

Cikk és videók a film készültéről: “La Noria” Short Film by Carlos Baena

A kiemelt kép forrása: Siff.net