Nagyszerű élet pár négyzetméteren (apróházak itthon is)

Van élhető élet 40 négyzetméter alatt? A miniházak új hulláma még csak most kezdődik.

Magyarul még nincs egységes elnevezése, de talán miniház vagy apróház kifejezéssel tudjuk lefedni azt a háztípust, amely az angol nyelvterületeken tiny house néven hódít. A miniházmozgalom (tiny house movement) a kis életterek, vagyis a 40 négyzetméternél kisebb otthonok nagyszerűségét hirdeti.

Apróháztrend világszerte

Történetileg már régóta jelen van alternatív építészeti és életmódbeli koncepcióként a kis területet igénylő lakhatás. A ’70-es évektől is több olyan művészeti és építészeti publikáció jelent meg a témában, amely az anyagi előnyök mellett a környezettudatosság és a mentális jólét kapcsolatát is hangsúlyozta. Azonban az amerikai lakosság szélesebb körben inkább a 2007-es gazdasági válság után kezdett el érdeklődni jobban a műfaj iránt.

Az utóbbi pár évben egyre jelentősebb médiafigyelem fordult az apróházak felé. Számos, elsősorban angol nyelvű YouTube-csatorna mutat be apróházakat a tervezéstől a megvalósulásig, külön hangsúlyozva tulajdonosaik gondolkodásmódját, motivációit, igényeit. A Netflixen is nézhetünk ilyen sorozatokat, illetve több magyar „tiny house” Facebook-csoportba is beléphetünk, vagy követhetjük a vállalkozó kedvű magyar barkácsolók saját építésű apróházprojektjeit. (Ilyen például a „Konténerház fillérekből” FB-oldal.)

Forrás: Photosforyou (Pixabay)

A mozgalom Európában is népszerű. Sokan azt hihetik, hogy csak Amerikában érhetők el könnyen az ilyen típusú házak, de valójában már Európa-szerte is sok gyártócég van, illetve itthon is találhatunk különböző típusú apróházak építésére szakosodott gyártókat.

Az újfajta lakhatási megoldások kifejezetten aktuálisak, hiszen az évek óta jellemző lakhatási válság mellett a koronavírus-járvány okozta karanténhelyzet és gazdasági következmények valószínűleg sokakat az életmódváltás felé fog terelni a közeli jövőben.

A költséghatékonyságon túl tudatosságból is érdemes lehet ebbe az irányba elindulni. A minimalista élet, a környezetbarát megoldások, illetve a természetközelibb életmód is szempont lehet a kis alapterületű építkezésekhez.

Forrás: Carina Romagno (ApartmentTherapy.com)

Nézzük meg, milyen befektetést kíván tőlünk egy apróház!

Nagyon sokféle megfontolásból és igénnyel vághatunk bele egy indulhatunk egy ilyen projektbe: a végcél lehet az állandó lakhatás, a befektetés, esetleg az üdülés és a kempingezés. A mobilitás is kulcskérdés lehet, hiszen a mozgathatóság (például vontató tréler alapvázzal) adózási szempontból is jelentős könnyítést hozhat.

Forrás: Tiny House Giant Journey in the Petrified Forest and an RV.jpg (Wikipedia Creative Commons)

Készházak

Ha nem saját kezűleg szeretnénk felépíteni az apró házunkat, a „tiny house”, „apróház”, illetve „könnyűszerkezetes, mozgatható ház” kifejezésekre keresve azt láthatjuk, hogy a Magyarországról elérhető kivitelezők általában a 20–35 négyzetméteres készházakat nettó 8–13 millió Ft, illetve kulcsrakész állapottól 160 000 Ft/m2-től hirdetik. Sok cég kifejezetten kiemeli, hogy olyan környezetbarát megoldások beszerelésére is lehetőséget biztosítanak, mint például a környezetbarát komposztvécé vagy a napelemes fűtés, áramellátás.

Miniszabi miniházban

Egy, a korábban megszokottnál jelentősen szűkebbre szabott élettér persze nem mindenkinek lehet komfortos, de mindenképpen adhatunk neki egy esélyt. Airbnb, illetve más nagyobb szállásadó oldalakon is találhatunk kiadó szállásokat miniház méretben, érdekes alternatív megoldásokkal. Például ha legközelebb az alföldi tanyavilágba mennénk kirándulni, miért ne tölthetné a család a hétvégét egy 21. századi igények szerint felszerelt jurtában? Vagy inkább választanánk egy retró stílusú kisházat a Balaton-parton?

Hadházy Sára írása

Hivatkozások:

Carmela Ferraro: Small but perfectly formed. Financial Times, 2009. 02. 21.
Miniházakért Magyarországon Civil Társaság (FB-csoport)
Péter Beáta: Összkomfortos lakóház kerekeken. Szekelyhon.ro, 2017. 06. 14.
Tiny House Hungary
A kiemelt kép forrása: WinnieC (Pixabay)