Egy ismeretlen ismerős: Kárász Ilonka

A modern dizájn mesterének lenyűgöző életútja és munkássága
Kárász Ilonka, egy ismeretlen ismerős
Kárász Ilonka, egy ismeretlen ismerős

Szerelem első látásra: üde, élénk színek, mozgalmas ábrák, tobzódó növényi és állatmotívumok, most kivételesen nem a bevásárló utca kirakataiban. Nem, nem a divattervezők elmúlt pár évben piacra dobott kollekcióit vagy a legújabb lakberendezési trendeket jellemeztük, hanem egy tehetséges magyar dizájner alkotásait. Kárász Ilonka választott hazájában, az Egyesült Államokban vált híressé, jellegzetes, színpompás illusztrációi többek között a New York Times címoldaláról köszöntek vissza. Itthon ennek ellenére még mindig kevesen ismerik őt, éppen ezért vendégszerzőnkkel együtt fedezzük fel újra munkásságát!

A művésznő majd ötven éven át (1924–1973) illusztrálta az akkor még havilapként megjelenő, híres-hírhedt magazint. Könnyen felismerhető, játékos és aprólékos stílusa 186(!) borítóról köszön vissza, ami igen nagy teljesítmény volt már a maga korában is.

Valóban mesébe illő pályafutást tudhatott magáénak, és az ilyen happy enddel végződő, a való élet által írt történetek ösztönzőbbek lehetnek a „színes-szagos”, de önmagukban sokszor semmitmondó motivációs idézeteknél. Ilonka története valahogy így szól:

Volt egyszer egy tehetséges magyar lány, aki (az óperenciás) tengeren túl szinte mindent elért a szakmájában, amit csak lehetett. Tette ezt egy egyszerű bevándorlóként, abban az időben, amikor a nők nagy része nem álmodhatott továbbtanulásról, karrierről, nem beszélve arról, hogy valaha befutott művész lehessen.

Még híres fényképészeknek is megakadt rajta a szeme. Forrás: Wikimedia Commons

Szépsége és különös személyisége szintén sok rajongót szerzett neki: még a Frida Kahlót is fényképező, fotóművész honfitársunknak, Muray Miklósnak is modellt állt, valamint a Vanity Fair-divatlapban jelentek meg a képei, mint a New York-i latin negyed egyik múzsájának. Húga, Mariska szerint

„Mona Lisa-stílusú hajviselet, éjfekete szempár, komoly tekintet” jellemezte.

A modern stílus egyik első úttörője volt az Egyesült Államokban, a Magyar Királyi Képzőművészeti Főiskola első női hallgatójaként, ugyanis a bécsi művészvilággal való szoros kapcsolatnak köszönhetően korán megismerte a kortárs európai irányzatokat. Amerikában már egész fiatalon művészeti csoportosulást szervezett maga köré, egyetemen tanított, sőt a divatvilágban is megállta a helyét. Később elismert textiltervező húgával gyakran dolgoztak együtt.

Szinte teljes pályáját végigkísérte a New York Times-címlapok illusztrálása. Eredetiségének köszönhetően szakmai berkekben is elismerést szerzett velük, de az olvasóközönség tetszését egyaránt hamar elnyerték ezek az alkotások. Témaválasztásában ugyanígy megmutatkozik gazdag fantáziavilága: a növényi és állati motívumokon kívül olykor a magyar folklórból merített, ugyanakkor mozgalmasabb, városi életképein sokszor megjelenik az ember és a természet bensőséges kapcsolata.

Harmonikus természeti összkép

„A csoda a részletekben rejlik” – lehetne borítótervezőként a jelmondata. A hétköznapok mindannyiunk számára ismerős, szívmelengető pillanatait, a közvetlen környezetünkben szerényen meglapuló varázslatot fedezhetjük fel újra képei által.

A modernista jegyek – a letisztult vonalvezetés és egyszerű formák – szokatlan színpárosításokkal, az olykor különlegesen finom árnyalatok, máskor merész színhasználattal találkoznak ezeken az élet szeretetét tükröző ábrákon. Illusztrátorként változatos technikákkal alkotott (linó- és fametszetek, rajzok és festmények), és kitűnő érzékkel teremtette meg a kapcsolatot a kiadvány témája és a befogadó (olvasó) között, pontosan értve a vizuális elemek szerepét.

A sokoldalú iparművésznő nemcsak illusztrátorként vagy grafikusként, de textil- és formatervezőként is megcsillogtatta a tudását, és minden területen maradandót alkotott. Magazin- és könyvborítók, térképek, tapéták, autók és repülőgépek kárpitjai, étkészletek, gyerekszobabútorok és komplett enteriőrök egyaránt magukon viselik a kézjegyét.

Munkáit a legnagyobb amerikai gyűjtemények őrzik, mint a nevezetes MET (Metropolitan Művészeti Múzeum) vagy a MoMA (New York-i Modern Művészeti Múzeum). Mi most elsősorban a nyári hangulatot tükröző címlapjai közül válogattunk nektek egy csokorral: üde zöldek, városi kertek, hűvös árnyalatú vizek és tarka lepkék várnak rátok a galériában.

Kertvárosi mozgalom
Az erdei kirándulás szépségei
Egy város élénk színei
A veteményes fortélyai
Meghitt családi piknik
Romantikus csónakázás
Szivárványos rovarvilág

Ádám Eszter írása

Kiemelt kép: Lakáskultúra
A címlapok forrása: Pinterest
Az összefoglaló és a válogatás eredetileg a Kettőspont-blogon jelent meg: https://kettospontblog.wordpress.com/2021/06/14/karasz-ilonka/