Én, a környezettudatosság egyéni harcosa

A környezettudatosság és a zero waste mozgalom szorosan összekapcsolódik. Hosszú, rögös út vezet a hulladéktermelés minimalizálásához. Kételyeimről és apró sikereimről számolok be.

Mikroműanyag-szennyezés, globális felmelegedés, éghajlatváltozás, a biodiverzitás rohamos csökkenése. Tudom, már a csapból is ez folyik. A földünk ökoszisztémájával foglalkozó tudósok már régóta kongatják a vészharangot. A jövőképünk pedig nem fest túl jól. Ebből a reménytelennek tűnő helyzetből már egy jó ideje én is keresem a kiutat. Mit tehetnék én, hogy a változások elinduljanak? Hogy lehetne elég, ha csak én, egyénileg kezdek el környezettudatosan élni, gondolkodni?

Mindig csak egy kis lépéssel előrébb a zero waste felé

Állok a nagy szupermarket áruval roskadásig megpakolt polca előtt, és képtelen vagyok a döntésre. Az egyik termék kétszeresen is műanyagba csomagolt, a másik pálmaolajat tartalmaz, a harmadikat szimplán nem szeretem. Szinte lehetetlen olyat választanom, ami minden kritériumomnak megfelel. Ismeritek az érzést? Ebből a fárasztó vívódásból végül arra a következtetésre jutottam, hogy nem lehet mindent egyszerre. Apránként haladok, ott hozok áldozatot, ahol könnyebben megy. Például zöldséget és gyümölcsöt csak saját zsákba (textil, vászon, háló vagy újrahasznosított régi nejlon) pakolok vásárláskor. A szelektív hulladékgyűjtés szintén az egyik első bébisztep. Ám az is nagy odafigyelést igényel, hogy helyesen szelektáljunk: zsiradékkal szennyezett papírt ne dobjunk a papírgyűjtőbe, illetve fontos ismerni, hogy milyen típusú műanyagokat tehetünk bele. 3,6,7, ezeket mantrázom, az ilyen számozású műanyagokat ugyanis nem lehet újrahasznosítani! (A kategorizációról itt találhattok leírást.) Ha a konyhai zöldhulladékot külön gyűjtjük, és komposztáljuk akár házilag, akár közösségileg, azzal is hatalmas lépést tettünk a zero waste felé.

A szelektív hulladékgyűjtés csak az első lépés.
Fotó: Julia M. Cameron (Pexels.com)


A haladók figyelmébe ajánlom a tejboltokat, ahol saját üvegbe, tárolókba kérhetők a termékek. Így fedeztem fel újra a forralt házi tej ízgazdagságát, és így lett a reggeli tejeskávém minden napom csúcspontja. Aztán időről időre érdemes a csomagolásmentes boltokat útba ejteni textilzsákokkal és befőttes üvegekkel felszerelkezve. Itt beszerezhetők gabona- és tésztafélék, különböző magvak és hüvelyesek. És még millió ötletet adnak, hogyan lehet környezetkímélő módon élni mindennapjainkat.
A következő nagy váltás lehet a háztartás vegyszermentesebb vezetése. Persze az sem mellékes, hogy minél kisebb hulladéktermeléssel tegyük ezt meg. Kezdésként érdemes nagy kiszerelésben gondolkodni, akár mosószerről vagy samponról, tusfürdőről legyen szó. Ha ennél tovább merészkednétek, kísérletezzetek a természetes mosószerekkel, mint a mosószóda, a mosószappan vagy a mosódió, illatot pedig izgalmas esszenciájú illóolajokkal adhattok a ruháknak. Tusfürdő és sampon helyett egyre többféle szappant és samponszappant lehet már kipróbálni. Tisztítószerekből is bőséges a kínálat. Vannak már környezetbarát, újratölthető és teljesen természetes szerek is. Ahogy látjátok, szerencsére egyre több lehetőségből válogathatunk. Nehéz nekikezdeni, de hamar jönnek a sikerélmények. Nekem nagyon szembetűnő eredmény volt, hogy egyre kisebbre és kisebbre kellett cserélnem a kukát, mert olyan hosszú időbe tellett megtölteni.

Fenntartható anyagok, mosószóda és illóolajok – a háztartás zöldítéséhez nem kell sok.
Fotó: Monfocus (Pixabay.com)

Választásainkkal szavazunk!

Az előszóban felfestett reménytelen helyzetre sokan csak legyintenek. Ugyan mit ér egyénileg környezettudatosnak lenni! Pedig minden egyes vásárlás számít! Hiszen a vásárlásoddal nemcsak egy termékre adod le a voksod, hanem annak tartalmára és csomagolására is. De ennél is tovább mehettek. Én például kedvenc édességeimnél így lendülök akcióba: ha felfedezem, hogy pálmaolajjal készítik a terméket, ráerősítek még a „szavazatomra” egy írásos visszajelzéssel a gyártó felé. Közösségimédia-felületükön megírom nekik, hogy nagyra értékelném a környezettudatos és fenntartható irányba való elmozdulást, különben nem engedi a lelkiismeretem, hogy legközelebb is az ő terméküket vásároljam meg.
Másik mini misszióm az ételrendelés kérdése. Itt is nagyon fontos szemponttá vált a környezettudatos csomagolás. Sajnos nagyon gyakran használják a hungarocellt, ami nem újrahasznosítható. Érdemes az étteremtől előre érdeklődni, miben szállítanak ki, illetve jelezni, hogy mi ragaszkodnánk a papír- vagy alufólia-csomagoláshoz. Szintén mi, a vásárlók vagyunk, akik elindíthatják az éttermeket a környezettudatosság útján! Íme egy bónusz ökomegoldás: a Rakun dobozközösség tagjaként a közösség cserefémdobozaiba kérheted az ételrendelésedet.
A földünkért, jövőnkért való aggodalom frusztrációt szül, ám sokat segít, ha beszélgetek a kérdéseimről, kételyeimről barátaimmal. Számos ismerősöm szerzett be ezen eszmecserék hatására fém- vagy üvegkulacsot, de én is kaptam hasznos tippeket öko- és újratölthető mosószerekre. Ha elmondom a piacon, a kis boltban, hogy nem kérek zacskót, mert nem akarok szemetet termelni vele, harmadjára talán már nem fognak a nejlonért nyúlni, amikor ott vásárolok.

Döntéseink hatása a nagyjátszmákra (amerre a világ is mozdulni látszik…)

Minden egyéni döntésünk összeadódik. Mára számos ökotudatos közösség alakult online és offline, akik nemcsak együttes szerveződésekbe fogtak, de tudásátadás is zajlik itt: Tudatos vásárlók, Humusz, Öko-Közösségben élni. Az egyre nagyobb számú környezettudatos csoportok hatására sorra nyílnak a csomagolásmentes boltok. Többek között Zöldbolt, Pancs Bolt, Ligeti Bolt vagy Hulladékmentes néven találjátok meg őket, egyeseket webshop, másokat barátságos kis üzlet formájában.

Egyre több csomagolásmentes bolt nyílik, ahol saját tárolónkba vásárolhatunk.
Fotó: Polina Tankilevitch (Pexels.com)


Jelentős változás állt be az autóvásárlásban is, amely szintén a megváltozott vásárlói igényeknek köszönhető. Én ugyan a városi tömegközlekedés és biciklizés lelkes híve vagyok, de elfogadom, hogy van olyan helyzet, amikor az autó nagyon hasznos lehet. Az elektromos autókra folyamatosan nő a kereslet, ezért egyre nagyobb számban gyártják őket. Igaz, hogy a sok zöldrendszámos autó sokszor inkább önámítás, mivel ezek inkább hibrid járgányok, de mégis egy szemléletváltás látszik elkezdődni. Ne feledkezzünk meg a közösségi autóhasználatról sem, számos szolgáltató, mint a GreenGo, Mol Limo vagy Share Now kínál elektromos járművet a városi közlekedéshez. Szerintem megéri próbálkozni velük.

Jöjjön a végére még egy sikersztori, ahol a sok kicsik igényei a nagyokat is megmozgatták. Online aláírásgyűjtés kezdődött, hogy a DM és a Rossmann telepítsen üzleteibe újratöltő automatákat. Ezt mára 42 000-en írták alá. Ennek hatására a DM drogéria Sansin ökotusfürdő és folyékony kézmosó, mosógél, öblítő és mosogatószer utántöltésével kísérletezik veresegyházi boltjában. A környező országokban már jól működik ez a szolgáltatás, reméljük itt is hamarosan bővítik az üzletek körét. Az utántöltés és üveg-, tégelyvisszaváltás számos zöldboltban (Ligeti, Zöldbolt, Zöldpolc) szintén megtehető. Én nagyon megörültem, amikor felfedeztem, hogy a Nyom nélkülnél még az ajakbalzsamos fémtégelyt is be tudom cserélni. Uniós és kormányzati szinten mára betiltották az egyszerhasználatos műanyagokat, mint a szívószál és a fültisztító pálcika, evőeszközök és tányérok, valamint bizonyos vastagságú nejlonzacskók (50 és 15 mikron közötti). A törvény 2021. július elsejétől lépett életbe. Apró siker ez is. Alig várom, hogy ugyanez a döntés az összes nejlonzacskóra vonatkozóan is megszülessen! Bízom benne, hogy a betétdíjas üvegek visszaváltása mihamarabb ismét tendenciává válik, és egyre több gyártó vált erre a csomagolásfajtára.

Számos pontban lehetne még folytatni, mit tehetnénk még. De egyelőre legyen ez elég. Hisz ahogy mondtam, kis lépésekben könnyebb haladni. Ha egy „intézkedést” sikerül megvalósítani, és beépült a mindennapjainkba, jöhet a következő kísérlet. Nekem a környezetbarát és fenntartható kozmetikumok lesz az új nagy vállalásom.

Szerző: Ádám Eszter

Kiemelt kép: Mart Production (Pexels.com)

Hozzászólások (1):

  1. K kati

    2021/07/03 at 07:08

    Igyekszem!!

Hozzászólások.