Minimalista életmód – A kevesebb több?

A minimalizmus útjára lépve elengedünk mindent, ami felesleges az életünkben, hogy csak a fontos dolgokra koncentrálhassunk.
minimalista életmód


“Amit birtokolsz, az birtokba vesz.”

– hangzik el a mára már kultikussá vált Harcosok klubja című filmben, ami – a szintén abban az évben megjelenő Mátrix és Amerikai szépség mellett – igen erős kritikával illette a fogyasztói társadalmat. Azt a fogyasztói társadalmat, amely a 90-es években (főképp Amerikában, de sok más országban is) még a korábbiaknál is jelentősebb költekezésbe kezdett. Az akkori háztartások átlag éves költségvetése drasztikusan megnőtt, és most egy olyan évtizedről van szó, aminek idején a világháló és az azon keresztüli rendelés még csak gyerekcipőben járt. Az internet és az okostelefonok mainstreammé válásával a fogyasztás iránti igény azóta sem csökkent, sőt.

Mindez persze nem meglepő, hiszen a kapitalizmus mint gazdasági rendszer nem is volna képes túlélni, ha nem egy fogyasztói társadalom alatt működne. Miért is ne költekeznénk ész nélkül, miközben minden utcasarok plakátja, minden tévében látott reklám, minden interneten szembejövő hirdetés arra buzdít, hogy fogyasszunk minél többet, hisz ez a normális, és ez tesz minket boldoggá? Ha mindenhonnan ezt az üzenetet kapjuk, akkor biztos így is van, nem igaz?

Szerencsére nem.

Kép: Andrew Neel (Pexels.com)

Tyler Durden mondata arra utal, hogy már nem mi birtokoljuk a tárgyainkat, hanem a tárgyaink birtokolnak minket. A cégek, a média és ismerőseink hatására azt hittük, hogy a minél nagyobb mértékű jólét hajhászása, a minél több és drágább tárgy birtoklása jelenti a kulcsot a boldogsághoz. Az igazság viszont az, hogy egy-egy újabb tárgy megvétele legfeljebb csak rövid ideig tartó, mulandó öröm okozására képes. Ha tetszik is egy új ruha, vagy telefon, amit vettünk, az agyunkban felszabaduló endorfin hamar elveszíti hatását, és csak egy újabb termék megvétele csillapíthatja a mindig jobbra és mindig újabbra vágyó fogyasztó énünk vágyait. Amennyiben nem állunk ellen a folyamatos kísértésnek, és többnek látjuk ezeket a tárgyakat önmaguknál, úgy nem csak a pénztárcánk válik soványabbá, de a többi emberrel való kapcsolatunkra is káros hatással lehet. Az Amerikai szépség kanapés jelenete is erre igyekszik rávilágítani.

Ha változtatni szeretnénk a jelenlegi, fogyasztást alapul vevő életmódunkon, a minimalizmus egy több szempontból is hasznos alternatíva lehet.

“Ez csak egy kanapé!”

Elsőre úgy tűnhet, hogy a minimalista életmód hadat üzen a fogyasztói kultúrának, de ez valójában nincs így. A minimalizmus célja nem az, hogy kevesebbet fogyassz, hanem hogy a felesleges dolgoktól megszabadulva a lényeges dolgokra koncentrálhass, amelyek ténylegesen segíthetnek a boldogság elérésében. Ezek a dolgok pedig nem egy újabb ruha, egy okosabb telefon, még egy autó vagy egy nagyobb ház, hanem például több idő eltöltése a szeretteiddel. A minimalista életmód egyik legnagyobb előnye ugyanis az, hogy a lényegtelen, számunkra valós értéket nem képviselő tárgyak és időtöltések kiiktatásával rengeteg időt szabadít fel az életünkből. De mielőtt ebbe jobban belemennénk, kezdjük az elejéről.

Kép:Ksenia Chernaya (Pexels.com)

De mit jelent egyáltalán az, hogy valaki minimalista módon éli az életét? Erre szerencsére nem létezik univerzális válasz, a minimalizmus egyik legnagyobb előnye ugyanis a rugalmassága. Nem attól leszel minimalista, ha egy meghatározott értéknél kevesebb tárgyat birtokolsz, kevesebb pénzt költesz és/vagy kevesebb időt töltesz el egy hobbiddal. Bár a minimalizmus alapja a mértéktartás, azt te határozod meg, hogy mekkora ez a mérték, és az életed mely területein alkalmazod. Lehet, hogy egyesek számára a te minimalista életstílusod nem fog minimalistának számítani, de ezek olyasféle dolgok, amikkel nem kell törődnöd. A lényeg csak az, hogy számodra működik-e a dolog, vagy sem.

Hogyan érdemes belevágni a minimalista életmódba?

A legcélszerűbb a tárgyakkal kezdeni. Először is tegyél fel magadnak kérdéseket a birtokodban lévő tárgyakhoz kapcsolódóan, mint pl.:

Tényleg szükségem van rá?

Ténylegesen értéket képvisel az életemben?

Elszomorítana a hiánya?

Szedj össze minél több olyan holmit, amikről úgy érzed, hogy nincs rájuk szükséged (ruhák, régi játékok, dísztárgyak), tedd őket dobozokba, és rakd le azokat a lakás egy részére. Mindezt megteheted néhány nap alatt, de talán célszerűbb lassabban haladni, mondjuk csak naponta egy-két tárgyat belehelyezni ezekbe a dobozokba. Ha vannak olyan tárgyak, amiket többször is kiveszel az ezt követő napokban/hetekben, akkor azokat nyugodtan megtarthatod. Valószínűleg azért vetted ki őket, mert értékesek számodra. Ez azonban a többi tárgyról már nem lesz elmondható.

Minimalista életmód
Kép: Kate Trifo (Pexels.com)

Ez alatt a folyamat alatt több, valójában lényegtelen tárggyal kapcsolatban felmerülhetnek olyan gondolatok, mint: “De ez egy fontos emlék! Ajándékba kaptam! Miért dobnám ki, ha annyit fizettem érte?” Satöbbi, satöbbi.

Ez teljesen normális, de nem szabad hagyni, hogy ezek a gondolatok megállítsanak minket. Minden életmódváltás nehéz, és ez a minimalizmusra különösen érvényes. Ha azon kapjuk magunkat, hogy minden egyes tárgy esetében ilyen gondolatok jutnak az eszünkbe, akkor érdemes lassítani, és visszatérni a korábbi, igazán fontos kérdésekhez.

Tényleg értékes számomra ez a tárgy?

Tényleg zavarna a hiánya?

Ha sikerült kiválogatni az értéktelen holmikat, nagy eséllyel felszabadulva fogod érezni magad, mint egy jó kis takarítás után. A sok holmit és kacatot persze nem célszerű egyenesen a kukába hajítani. Azok a tárgyak, amelyek számodra már nem képviselnek értéket, másoknak még hasznosak lehetnek. Egy részét eladományozhatod az ismerőseidnek, vagy akár ismeretleneknek, de pénzért el is adhatod őket, hogy még anyagilag is megtérüljön valamennyire a dolog.

Ezután hogyan tovább?

Miután megszabadultunk a számunkra nem fontos tárgyaktól, célszerű kialakítani egy újfajta vásárlási szokást, hogy a tárgyak felhalmozása ne valósuljon meg ismét. Csak olyan tárgyakat vásárolj, amiknek ténylegesen hasznát veszed. Elhiszem, hogy tetszik neked az a lófej maszk, egyszer én is akartam venni egyet. Igen, tényleg nagyon szép az a késkészlet ott, de minek, ha van már otthon is? És biztos szükséged van arra az új pár cipőre az otthoni három (vagy húsz) mellé?

Viszont megint csak hangsúlyoznám, hogy a minimalizmus nem a tárgyak birtoklását ellenzi, hanem a lényegtelen tárgyak felhalmozását. Ha szeretsz könyveket olvasni, és egy egész gyűjteményed van belőlük, akkor attól nem érdemes megválni, hisz valószínűleg értékesek számodra. Nekem is van egy csomó könyvem és videójátékom, és eszem ágában sincs kidobni őket. Sőt az is tervben van, hogy elkezdek ördöglakatokat gyűjteni, mert mindig is élveztem kirakni őket, meg tök jól néznének ki a falon.

Több idő és más előnyök

Eddig többnyire tárgyakról beszéltem, és ha szeretnéd, itt meg is állhat nálad a dolog. Ha viszont szeretnél tovább menni, érdemes átgondolnod, melyek azok az általad végzett tevékenységek, amelyek csökkentése pozitív hatással lehet az életedre.

Ma az emberek jelentős része telefonfüggő. Ez nem egy generációs jelenség, gyerekek, felnőttek és idősek egyaránt rabjává tudnak válni ezeknek a készülékeknek, amik tele vannak addiktívabbnál addiktívabb appokkal. Egy átlagos amerikai egy 2019-es felmérés szerint kb. 4 órát használja a telefonját naponta, ami nyilván több, mint amennyit a szeretteikkel töltenek.

A telefonfüggőségről nehéz leszokni, de nem lehetetlen, és szerencsére a telefon nem sugároz nikotinhoz hasonló addiktív anyagokat a bőrünkbe, amik nehezítenék ezt a folyamatot. Érdemes megnézni a telefonunk beállítások menüjében, hogy mennyi időt töltöttünk a telefonunk társaságában az utóbbi hetekben. (Androidon a beállítások menüben, a digitális jóllét fül alatt találhatjuk meg ezt.) Az eredmények lehet, hogy sokkolni fognak, de emiatt ne érezd rosszul magad, annak nem vennéd sok hasznát. Inkább csökkentsd fokozatosan a telefonhasználatodat. Ha mondjuk te is napi négy, vagy több órát töltesz a mobilod társaságában, csökkentsd le mondjuk napi háromra. Ha könnyen megy, pár hét múlva jöhet a kettő óra, vagy akár még kevesebb. Az értesítések kikapcsolása sokat segíthet.
Ha radikálisabban akarsz fellépni, a digitális detox is egy jó ötlet lehet. Válassz ki egy napot a hétből, amikor nem használod az okostelefonodat, vagy ha igazán nagy kihívást akarsz, minden elektromos eszköztől függetlenítheted magad huszonnégy óráig. Ha az őseink évezredeken át képesek voltak ezek nélkül túlélni egy egész életet, akkor valószínűleg te sem fogsz belehalni, ha megszabadulsz ezektől huszonnégy órára.

minimalizmus
Kép: Henry & Co.(Pexels.com)

A telefonfüggőség persze csak egy függőség a sok közül. Ha van olyan, vagy akár több hobbid, “bűnös szenvedélyed”, amelyekkel kapcsolatban úgy érzed, hogy túl sok időd megy el rájuk (olvasás, sorozatnézés, videójátékozás), próbáld meg korlátozni ezeket a tevékenységeket. Megint kihangsúlyozom, hogy érdemes kisebb lépésekben haladni.

És mihez lehet kezdeni a sok felszabadult idővel? Ezt neked kell eldöntened, de valószínűleg nem lenne rossz ötlet több időt fordítani azokra az emberekre, akik fontosak számodra. Kiruccanás a barátaiddal, randi a csajoddal/fiúddal, vagy éppen szülők, nagyszülők meglátogatása.

A felszabadult időt még érdemes régi, vagy új célok végrehajtására szentelni. Éveken át halogattad egy novella és/vagy regény megírását? Ideje tollat ragadni. Mindig is szerettél volna elutazni külföldre, de valami mindig közbejött? Ideje tervezni. Szeretnéd újra felvenni a kapcsolatot egy rég nem látott barátoddal? Ideje tárcsázni.

Minimalista életmód
Kép: Andrew Neel (Pexels.com)

Mivel a minimalizmus arra buzdít, hogy csak a lényeges dolgokra költs, így értelemszerűen egy pénztárcabarát életfilozófiáról beszélünk. A minimalista életmóddal meggátolhatod a túlköltekezést, és azzal, hogy nem vered el a pénzedet felesleges dolgokra, marad tartalékod az igazán lényegesekre.

Ha fontos számodra a környezetvédelem, a minimalizmus megint csak egy jó választás lehet számodra, hisz a minimalizmus kéz a kézben jár a környezetbarát életvitellel. Azzal, hogy kevesebb tárgyat vásárolsz, csökkented a magad után hagyott ökológiai lábnyomot. Sokat számít? Nem, de a semminél többet, és jó példát mutatsz másoknak.

Összegzés

Az eddig leírtak alapján úgy tűnhet, hogy a minimalizmus egy tisztán pozitív dolog, ami minden ember életére csak pozitív hatással lehet. Hiba lenne azonban többet belelátni, mint ami.
A minimalizmus továbbra is csak egy életfelfogás, és ahogyan a többi életfelfogás, úgy ez sem vezet automatikusan boldogsághoz. A minimalizmus segíthet a céljaid végrehajtásában, de azokat továbbra is neked, saját erődből kell végrehajtanod. Nem lesz könnyű, főleg, ha már hozzászoktál a függőségeidhez, és belekényelmesedtél a fogyasztói létbe. De ha kitartó vagy, okosan és megfontoltan haladsz, hosszú távon kifizetődhet a dolog.

Zárásul Joshua Fields Millburn minimalista szavaival búcsúznék:

“Szeresd az embereket, és használd a tárgyaidat, mert ennek a fordítottja sosem fog működni.”

Az idézet a Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról című filmből származik.

Szerző: Szekeres Máté

Kiemelt kép: Vlado Paunovic (Pexels.com)

A szerző Facebook-oldala

Hivatkozások:
Hadházy Sára: Nagyszerű élet pár négyzetméteren (apróházak itthon is) Tudaton Magazin, 2021. 03. 22. Letöltés ideje: 2022. 07. 18. https://tudaton.hu/nagyszeru-elet-par-negyzetmeteren-aprohazak-itthon-is/

Minimalista életmód kialakítása Superfitt, 2022. 01. 20. Letöltés ideje: 2022. 07. 18. https://www.superfitt.hu/minimalista-eletmod-kialakitasa/
Simple Living Wikipédia, Letöltés ideje: 2022. 07. 18. https://en.wikipedia.org/wiki/Simple_living

Babák Szilva: Minimalizmus: az új életfilozófia lehet a boldogság kulcsa Marie Claire, 2021. 05. 17. Letöltés ideje: 2022. 07. 18. https://marieclaire.hu/eletmod/2021/05/17/minimalizmus-az-uj-eletfilozofia-lehet-a-boldogsag-kulcsa/

Tóth Csilla Rebeka: Az első 10 lépés a minimalista életmód felé Éva Magazin, 2017. 01. 27. Letöltés ideje: 2022. 07. 18. https://www.evamagazin.hu/psziche/az-elso-10-lepes-a-minimalista-eletmod-fele

Anthony Ongaro: What Is Minimalism? A Practical Guide to a Minimalist Lifestyle Break The Twitch Letöltés ideje: 2022. 07. 18. https://www.breakthetwitch.com/minimalism/#:~:text=Minimalism%20is%20all%20about%20owning,and%20space%20in%20our%20lives.

Filmek a minimalizmus témakörében:

Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról
IMDb link: Minimalizmus: Egy dokumentumfilm a fontos dolgokról (2015) – IMDb

Minimalisták: A kevesebb most több
IMDb link: Minimalisták: A kevesebb most több (2021) – IMDb