„Az emberek nem is sejtik, mennyit tanítanak nekik az állatok”

Ismerd meg az állatok megmentőjét, a csodálatos Dr. Pol-t!

Dr. Jan Pol nem mindennapi állatorvos. A holland származású doktor 2011-óta kiváló munkásságának köszönhetően ragasztja a nézőket a televízió képernyőjéhez. A Dr. Pol állatklinikája című amerikai valóságshow a Nat Geo Wild műsora, amely immáron tíz évad óta boldogítja mind a fiatalokat, mind az idősebbeket.

A fiatal Jan és felesége Diane Jan bernáthegyijével, Margával, Jan édesanyjának házánál Hollandiában. (Kép forrása)

Pol 1942-ben született Hollandiában. A fiatal Dr. Pol már tizenkét évesen tudta, hogy az ő küldetése az állatok megmentése lesz. Állatorvosi tanulmányait az Utrechti Egyetemen kezdte, ahol közölték vele: ne is álmodjon a praktizálásról Amerikában. Lelkesedése azonban megmaradt, és feleségével később Michiganbe költözött, ahol tíz éven át Harbor Beach városában praktizált. Kezdetekben a garázsában kialakított rendelőben fogadott kisebb és nagyobb gyógyításra szoruló állatokat. Majd 1981-ben új helyre költözött feleségével: Weidmanban kialakította új rendelőjét, ahová szinte bármilyen állatot vihettek az emberek. Ez lett a Pol Veterinary Services, ahol a forgatások is zajlanak a mai napig.

Családias forgatások

Vidéken nemigen jellemző a sürgősségi állatkórház, ezért leginkább a különböző vészhelyzetek teszik ki a mindennapjaikat. Például terepen egy borjú születésének elakadása, vagy ha egy kíváncsi kutya túl közel került egy sünhöz. Polnak három örökbefogadott gyermeke van feleségével, Diane-nel, akivel boldog házasok már ötven éve.
A három gyermek: Charles, Kathy és Diane. Közülük Charlest a képernyőn is többször láthatjuk. Producerként vállalja a legnagyobb szerepet a forgatásokon, ő volt az, aki először filmre vette édesapja munkáját. Mára dr. Pol nevét világszerte ismerik.
Egy epizód negyvenöt perces, a forgatásuk reggel nyolctól este nyolcig tart, és körülbelül huszonkét ember dolgozik az epizódokon. A doktor hol terepen, hol pedig a rendelőben foglalkozik a legkülönfélébb esetekkel. Többéves munkája során több mint 20 000 ügyfelet kezelt. Ebbe beletartoznak a tehenek, lovak, juhok, kecskék, kutyák, macskák, de még kopasz tengerimalac is. Azt vallja, az állatorvoslásban jobban szereti a hagyományos módszereket alkalmazni, és leginkább az ösztöneire hallgat.

Dr. Pol és felesége, Diane ma
(Kép forrása)

Többször láthatunk a képernyőn lovakat, teheneket, de nem meglepőek a kiskedvencek és a különböző rágcsálók sem. Az egyik legextrémebb páciense egy kígyó volt, amit a könyvében is kifejt.

„Egy hölgynek a közelünkben volt egy négy láb hosszú boája. Élő patkányokkal etette, és egyszer lefeküdt aludni anélkül, hogy figyelt volna arra, hogy a kígyó megemészti-e gond nélkül a patkányt. Mikor felébredt, akkor látta, hogy a patkány megharapta a kígyó gerincét, de a kígyó még életben volt. Egy nagy műanyag edénnyel érkezett a rendelőbe.
A patkány egyenesen a kígyó gerincéről rágta le az izomzatot, a csigolyák is látszódtak.
Szörnyen nézett ki a kígyó, nyilvánvalóan szörnyű fájdalmai voltak. Adtunk neki antibiotikumot és olyan készítményeket, amelyek nedvesen tartják a sebet, amíg gyógyul. Megmutattuk a tulajdonosának, hogyan kell beadni a készítményeket. Elment, és soha többé nem hallottunk róla.” (Forrás: cheatsheet.com)

A doktor életében számos extrém eset fordult elő, ahol ösztöneire és tudására együttesen kellett hallgatnia, talán épp ezzel nyerte el a nézők szeretetét.

Mindig azt mondom: nézz az állat szemébe! Fantasztikus, ha időt szánsz az állatok megfigyelésére. Nem számít, hogy ló, kecske, kutya, macska, bármi lehet. Elmondják, amit akarnak, csak figyelned kell.

National Geographic, 2021

A pörgős doktor életében egy hiba is előfordult, ami nagy port kavart a médiában.
2014-ben egy nő azt állította, hogy dr. Pol nem viselt megfelelő orvosi öltözetet boston terrierjének műtétje során. Hiába volt sikeres a terrier műtétje, a michigani állatorvosi tanács elmarasztalta dr. Polt, és ötszáz dollár büntetést szabtak ki rá. Sőt, még próbaidőre is tették, és egy oktatásra is elküldték. Ám elhivatottsága azóta is töretlen, a doktor szerződését újra meghosszabbította a National Geographic, így a közös munka folytatódhat.
Aki szeretné követni dr. Pol mindennapjait, a National Geographicon pénteken 22:00-kor beleshet a rendelőjébe.

Aktív élet a közösségi médiában

Dr. Pol azóta jelen van többek között az Instagramon, a Twitteren, a Youtubeon is. Sőt, egy könyvet is kiadott, Meg ne fogd a tehén farkát! címmel, ami összefoglalja a négy évtizedes munkáját szívmelengető és humoros töltettel. Többször nyilatkozta azt, hogy sosem gondolta volna, hogy a műsora ilyen népszerű lesz.

A Nat Geo-val készített interjú során elárulta, mi a legfontosabb üzenete az emberek felé:

A filozófiám az, hogy a gyerekek állatokkal nőjenek fel. A gyerekeket jobb felnőtté teszi, ha állatokkal nőnek fel. Különösen akkor, ha a gyerekek még nagyon fiatalok, ekkor gyakran előbb gondoskodnak az állatokról, vagy játszanak velük, mint hogy járni tanulnának. Az emberek nem is sejtik, mennyit tanítanak nekik az állatok…

National Geographic, 2021

Szerző: Durgó Nikolett

Kiemelt kép: Michael Stankevich (National Geographic)