Felelős állattartás: „tanuljunk meg jól szeretni”

Sok állattartó gondolja azt, hogy a rendszeres etetés és a tutujgatás már jó gazdivá teszi. Pedig ez egy óriási félreértés.

Háziállatunk akár a legjobb barátunk, hű társunk, státuszszimbólumunk vagy éppen gyerekpótlékunk is lehet. Teljesen függetlenül attól, miért szegődtünk az állat mellé, A kis herceg óta tudjuk: felelősséggel tartozunk azért, amit megszelídítettünk. A felelős állattartás pedig nem merül ki sem a szeretetben, sem abban, hogy kielégítjük mindennapi szükségleteit.  

Természetesen felmerülnek etikai kérdések azzal kapcsolatban, ha valaki saját fantáziáit kielégítve színesre festi házi nyuszija bundáját, vagy csak azért tart tenyésztőtől vásárolt állatot, mert téves információk alapján megbízhatóbbnak tartja, mint a szaporítókat, esetleg a fajtatiszta kutya viselkedése hamis biztonságérzetet ad a gazdának. Az állat viszont minden esetben akkor lesz fegyelmezett és boldog, ha a gazda az igényeinek megfelelően alakítja ki a környezetét, és foglalkozik az állattal. 

Mindenféle állattartás ugyanúgy megköveteli a felelősséget, legyen szó feltétel nélküli szeretettel teli otthonról, üzemi terület védelméről vagy pásztorkodásról.  

Az állattartás szereteten alapul (Pixabay.com)

A háziállatnak elsősorban, mint minden lénynek, szeretetre van szüksége. Az odafigyelés és a törődés sem elhanyagolható tényező, amennyiben állatot tartunk. A bicskei Amanda Kutyaovi álláspontja az, hogy nem elég szeretni egy kutyát, jót akarni neki édeskevés: tanuljunk meg jól szeretni.  

Az sem elég például, ha jó szándékkal sétálni visszük a kutyát – megfelelő időben, megfelelő időtartamú sétát kell biztosítanunk számára.

Az állat speciális igényeinek megfelelő körülmények megteremtése nem vita tárgya. Ez pedig fajonként, fajtánként, korosztályonként eltérhet. 

Mi kell a háziállatnak?  

Ezeket az igényeket egy felelős gazdinak szem előtt kell tartania. Az első lépés, hogy csak abban az esetben tartsunk bármilyen állatot, ha erre felkészültünk. Az érzelmi elköteleződésen túl az anyagiakat is biztosítani kell – akinek nincs több százezer forintja a számláján az oltásokon túli esetleges orvosi vagy ellátási költségekre, az ne vállaljon háziállatot, bármilyen szomorú és magányos is lesz.  

Fajtának, állapotnak megfelelő táp mindig legyen, friss vizet, kert esetében nyáron árnyékot, télen fedett házat, területet biztosítsunk az állatunknak. Tökéletes állapotú és megfelelő méretű kerítéssel gondoskodjunk arról, hogy se magában, se másokban ne tegyen kárt az állat, ez alapvető.  

Fontos a megfelelő táplálás (Pexabay.com)

Mert ha beüt a krach, az állat nem tud majd kölcsönadni egy műtétre, speciális tápszerre, kutyaiskolára. A törődés folyamatos kell legyen akkor is, ha anyagi vagy családi helyzetünk megváltozik.  

Ha már itt tartunk, kutya esetében a felelős állattartás egyik alappillére a nevelés. Nem az a lényeg, hogy Rex tudjon pacsit adni, vagy kivegye a sört a hűtőből, de a szocializáció a gazda feladata és felelőssége.

Abban, hogy közösségben tudjon az állat viselkedni, hívószóra lejöjjön a vadról, és örömmel vegyen részt egy-egy játékban, fontos szerepet töltenek be a kutyaiskolák. Emellett olyan szakmai tudással látják el a gazdikat, amellyel a hétköznapokban is a házikedvenc kedvére lehet tenni. 

A falka szerepe (Blue Bird fotója a Pexels oldaláról)

Közkeletű tévhit, hogy a kutyának nincs szüksége vezetőre. Az is félreértés, hogy az állat dominanciára vágyik, vezető viszont kell mellé. A kutya általában falkában gondolkodik, és szüksége van egy falkavezérre, akire felnézhet, és aki terelgeti az útján. Fontos az engedékenység, a szeretetteli bánásmód és a keretek megadása is, hogy a kutya tudjon mihez igazodni.  

Rágcsálók és madarak esetében nem olyan hangsúlyos a szocializáció, viszonylag ritkák a nyusziközösségek és a közösségi papagájröptetők. A macskák öntörvényűsége is legendás, ők sem azok az állatok, akiket macskaiskolákban vizsgáztathat az ember, bár próbálkozások vannak erre is. A motivációjukat, szükségleteiket viszont jobban meg tudjuk érteni, ha az ő nyelvükön próbálunk meg közelíteni hozzájuk, tőlük se várjuk, hogy cicakorukban az embergyerekhez hasonlóan viselkednek majd. 

Kutyák esetében viszont a felelős és jó gazdisághoz hozzátartozik az iskoláztatás, legyen szó házőrzőről vagy táskában hordozható ölebről. 
 

„A felelős gazdi ivartalanít, védi a kutyát a kullancsoktól, a bolháktól, rendszeresen gondozza a kutyát, nem teszi vegává. A felelős gazdi védi a kutyáját ebben az időben is. Napok óta hőségriadó van, ilyenkor nem elég az árnyék és a kis tálba kitett víz, nagy vödör kell friss vízzel” – szögezte le Varga Adri az Amanda Kutyaovitól, aki hozzátette, a bunda is a kutyához tartozik. Ha ennek gondozása több ezer forint, akkor se várjuk meg, amíg teljesen elhanyagolttá válik a szőr. 

Fontos, hogy jól válasszuk ki a társunkat, mert lehet, hogy megveszünk a vizslákért, de ha nem tudjuk számára biztosítani a megfelelő mozgást, és nem tudunk vele naponta több órát foglalkozni, akkor a környezetünknek, de a legfontosabb: a kutyának is ártunk, bármennyire rajongunk is érte. A kutya életviteléhez a gazdinak is alkalmazkodnia kell.

Okítsuk az ebet, mintha egy hároméves gyermek lenne (Pixabay.com)

A trenírozás minden szakember szerint nagyon fontos, akár naponta több órát is lehet ezzel tölteni. Sokan nincsenek tisztában azzal, hogy a kutya akkor lesz okos, jólnevelt és a közösség tagja, ha foglalkoznak vele. Ha harap, ha rág, ha ugrál, azzal kezdeni kell valamit.  

A kutya oktatásának sok módja van (Blue Bird fotója a Pexels oldaláról)

A szakmai támogatás adott, újabb mankót kapnak a gazdik

Nébih márciusban jelentette be, hogy a kutyatartók számára egyfajta komplex edukációs programot indít gazdijogsi néven. Weboldaluk egyelőre feltöltés alatt áll, annyit azonban tudni lehet, hogy ha a program elindul, ősszel lehet első körben bekapcsolódni. A cél, hogy az állattartók „jó gazdákká” váljanak. Ingyenes lesz, ráadásul a nappali kényelméből, online végezhető majd az elméleti képzés, amely később gyakorlati elemekkel is bővülne.  

Neves szakemberek működnek közre a programban, ami a hatóság közlése szerint a kutyaválasztás szempontjait veszi górcső alá, anatómiai és élettani alapismereteket nyújt, de bemutatja a kutya alapvető szükségleteit, viselkedési formáit és problémáit is.  

A szabadszellemű kutyatartók felháborodását mindenesetre kiváltotta a tény, hogy a Nébih a gazdijogsitól tenné függővé a kutyatartást és az örökbefogadást is. Aki nem rendelkezik megfelelő képesítéssel, az a tervek szerint nem tarthat majd kutyát. Varga Adri megjegyezte, hogy a felháborodottak közt nem a felelős gazdikat találjuk, a szervezet üdvözli a gazdijogsit, és remélik, tényleg be is vezetik majd.  

Kiemelt kép forrása: Blue Bird fotója a Pexels oldaláról

Mácsadi Anni írása