A madárvilág irodalmi illusztrációi

Kollár-Tóth Zsuzsanna képválogatása és kedvcsináló gondolatai Lázár Ervin Öregapó madarai elbeszéléséhez.
Irodalmi illusztráció

Kollár-Tóth Zsuzsanna a Tudaton Magazin országos pályázatán különdíjat ért el vizuális alkotás kategóriában. Illusztrációi irodalmi berkekre is kiterjednek, ezúttal Lázár Ervin Öregapó madarai című művét bemutatva ábrázolják a madárvilág különlegességeit.

Lázár Ervin leginkább a meséiről ismert író. Írásaihoz az inspirációt javarészt gyermekkorából merítette. Jellegzetes hangvételű meséi mind a gyermekek, mind a felnőttek körében népszerűségnek örvendettek, örvendenek.

Lázár Ervin: Öregapó madarai (hangoskönyv)

Az Öregapó madarai című elbeszélése Rébel László rajzaival jelent meg először 1974-ben. Ez a könyv azonban nem mese, hanem ornitológiai hűségű madártörténeteket vonultat fel. Ebben a szívhez szóló történetben megelevenedik a dunántúli tanyavilág.

Dunántúli tanyavilág

A szerző megteremti Öregapó alakját, aki nyári estéken leül a tornácra, és a madárvilágról mesél. A meghitt beszélgetések, rövid kirándulások során nem csak a madarakkal ismerteti meg az őt körülvevő gyereksereget. A történetek tanítanak emberségről, a természet, az állatok tiszteletéről és a barátság értékeiről.

A kedves, bölcs Öregapó

Mindegyik rövid történetnek megvan a maga sajátos kérdésköre, tanulsága. Káros madár-e a kakukk vagy a veréb? Halálmadár-e a kuvik? Miért szeretik az emberek a gólyát? Ezen egyszerűnek tűnő kérdéseken keresztül nyitja fel a gyerekek és velük együtt az olvasók szemét is.

Amellett, hogy mi is szeretnénk látni lappantyút, szóriszarkát és bíbicet, szinte vágyunk a tanyavilág csendes nyugalmába, és szívesen hallgatnánk Öregapó hangját, történeteit.

A könnyen olvasható, rövid történetekre osztott elbeszélés olvasása a gyerekeknek is élmény, és bár távol áll mai modern világunktól, aktuális problémákkal találkozhatnak benne. Öregapó szerethető, jóságos alakja, a fiúk eleven természete és kíváncsisága teszi a történeteket könnyen befogadhatóvá gyerekek és felnőttek számára egyaránt.

A többszöri kiadások során a könyvhöz számos művész készített illusztrációkat, hiszen ez a mű az illusztrációk által teljesedik ki. Én a képeket a keresztlányom születésnapjára készítettem, aki nagyon szeret olvasni. A madarak megjelenítése során törekedtem a pontos ábrázolásra, de azért szerettem volna, ha a művészi jelleg, és valami különleges hangulat is megjelenik a képeken.

Az illusztrációk készítője: Kollár-Tóth Zsuzsanna