A létezés egyszerű gyönyörűsége

Tovább rettegsz, vagy inkább ugrasz? Sodródsz vagy döntesz? A Green Renaissance rövid interjúfilmeinek hétköznapi szereplői mélyreható tapasztalataikat osztják meg velünk.

Légy, aki vagy, és mondd, amit gondolsz, mert azok, akiknek ez baj, azok nem számítanak, és akik számítanak, azok viszont nem bánják!”

Dr. Seuss

„Ki akarod söpörni az arroganciát az életedből? Próbáld ki a szegénységet!” Mire gondol egy ember, akit kirabolnak, és elveszti minden ingóságát? Theo du Plessis egy napig szenvedett, kipanaszkodott magából mindent, amit úgy vélt, éreznie kellene, majd rádöbbent, hogy valójában megkönnyebbült: „Remek, akkor ezekkel se kell már foglalkoznom”. Ez volt az ő damaszkuszi pillanata. A dél-afrikai vándor, a szamarak prófétája osztja meg velünk gondolatait, akinek munkáját kedvességgel fizetik meg.

(A videó magyar felirattal megtekinthető.)

„Menj, és ha félsz, menj a félelmeiddel együtt.”

Mindnyájunkban ott az ösztön, hogy kibontakozzunk, kiteljesítsük önmagunkat. De a keretek szétfeszíthetetlennek, az akadályok meghaladhatatlanoknak tűnnek. A célunkat nem kapjuk meg borítékban, nekünk kell megtalálni.

Nem tudom, ti mit tapasztaltatok, de én számtalanszor éreztem életem során, hogy nem ott vagyok, ahol lennem kellene, nem azzal vagyok, akivel lennem kellene, nem azt csinálom, amit tennem kellene… Sorsfordító döntéseken vagyok túl: némelyiket jó döntésnek tartom, és van, amit mélységesen sajnálok.

De amikor elhatalmasodik fölöttem a rossz érzés, elég apró dolgokon változtatnom, hogy visszataláljak az ösvényemre. Például nem mondok mindenre igent, amire igent illene mondani, és nem mondok mindenre nemet, amire reflexből nemet mondanék. Vagy naponta egy jó cselekedetet teszek, mert az nekem nem jelent nagy erőfeszítést, de másnak sokat segít. Máskor pedig nem mondok ki valamit, ami másnak szükségtelen fájdalmat okoz. Ilyen kis tettekkel is lehet kezdeni. Minden nap ezer választásunk van, hogy jobb emberek legyünk.

„Mindannyian fejlődni és változni akarunk. Minél idősebbé válunk, annál nehezebb megváltoztatni bármit is. Egyre rémisztőbbé válik… A változás a fejlődésről szól – ugyanakkor a lehetőségről is. A beléd írt lehetőségről, hogy kivé válhatsz.”

Te mi felé érzed a hívást?

Mi volt elképzelhetetlenül nehéz, mégis a legőszintébb lépés, amit tehettél?

Meddig mennél el (és mit teszel meg), hogy megvalósíthasd egy álmodat?

(A videó magyar felirattal megtekinthető.)

Sós Dóra Gabriella írása

Kiemelt kép: Julia Volk (Pexels.com)