A gomba alatt

A szerkesztőség újabb tagokat köszönt, egyre többen vagyunk a gomba alatt!
A gomba alatt

Ismeritek Szutyejev A gomba alatt című meséjét? Ahogy nő a gomba, úgy fér el alatta egyre több és több állatka. Így nő a Tudaton is, és ad helyet egyre több és több szerkesztőségi munkatársnak. Az utóbbi hónapokban sokan csatlakoztak hozzánk, a csapat sokszínűségét gyarapítva üdvözölhetünk magunk között fotóst, korrektort, marketinges és HR-es munkatársat, valamint egy új szerkesztőt is. Ismerjétek meg őket ti is!

Csábi Fanni

Csábi Fanni, HR-munkatárs
Csábi Fanni, HR-munkatárs

Tudatosan élni számomra annyit tesz, mint tisztában lenni saját magammal és a világ történéseivel. Azt is fontosnak tartom, hogy legyen egy értékrendem, amely szerint élek. Igyekszem, hogy minél inkább jelen tudjak lenni a pillanatokban, és ne a múlton vagy a jövőn rágódjak. Tervezni persze szükséges, illetve a múltból leszűrni a tanulságot, és összegezni mindazt, ami örömet okozott, és azt, ami nehézséget. Ez sokszor nem annyira könnyű, de azon vagyok, hogy ezeket tudatosítsam magamban. Év elején sokat segít ebben a YearCompass, amely ingyenesen letölthető szuper kis feladatokat ad annak érdekében, hogy átgondoljuk az előző évünket, és megtervezzük a következőt.

A környezet nekem az utazást, minél több hely megismerését és a környezet megóvását jelenti. Az utazás volt számomra mindig is a legjobb kikapcsolódás, rengeteget fejlődik az ember személyisége, ha felkerekedik és hagyja, hogy új dolgokat lásson és tapasztaljon. Igyekszem úgy élni, hogy a Föld csodáit a későbbi generációk is láthassák, ők is részesülhessenek belőle. Hiszem, hogy a mindennapokban apróságokkal is pozitív hatást gyakorolhatunk a környezetünkre, amelyek nem is jelentenek nagy erőfeszítést, csupán egy kis odafigyelést, amíg beépül az új szokás a napi rutinba.

Az önismerettel csak később kezdtem el foglalkozni, mert sem az iskolában, sem otthon nem nagyon került szóba, egyedül talán a pályaválasztáskor. Saját érdeklődésem alapján olvasok és hallgatok beszélgetéseket önismereti, pszichológiai témában. Szerencsére úgy érzem, hogy egyre több forrás van az interneten, egyre inkább előtérbe kerül az önismeret, amihez természetesen a Tudaton Magazin is hozzájárul. Szeretnék az önismeretben fejlődni, hiszen saját magam vagyok a kiindulópontja mindennek, ami körülvesz, és sok minden tényleg azon múlik, hogy milyen szemüvegen keresztül nézem. A problémák megoldásában, különböző helyzetekre való reagálásban, és döntések meghozatalakor is segítségemre van az, ha tudom, hogyan érzem magam egy-egy szituációban, mi ennek az oka, és mit miért teszek. Ezért feltétlenül érdemesnek tartom a magammal való foglalkozást, az „énidő” minden percének kihasználását és élvezetét.

Csortán Tímea

Csortán Tímea, marketing munkatárs
Csortán Tímea, marketing munkatárs

Azért fontos számomra az önismeret, hogy előbb magammal legyek tisztában, ezáltal később másokhoz is megfelelően tudok majd viszonyulni. Persze az egészség is fontos szerepet játszik az életemben. Ennek tudatában, amíg egyedül éltem, tudatosabban kezdtem figyelni az egészségemre, ami abban nyilvánult meg, hogy hetente tornáztam otthon, illetve kiiktattam néhány káros dologot az életemből, mint a cukros üdítők fogyasztása. A környezetet illetően elmondhatom, hogy számomra fontos a tisztán tartása, ugyanakkor szeretem a természetet is megcsodálni egy kellemes túrázás vagy erdei szemétszedés közben. A természet adta csodás látványoktól mindig nagyon jó kedvem lesz: egy naplementében percekig tudok gyönyörködni.

Hardy Anna

Hardy Anna, fotós
Hardy Anna, fotós

A tudatosság az életemben egy örök tanulási folyamat. Igyekszem önmagammal és a környezetemmel szemben is tudatosan cselekedni, ami néha könnyebben, néha pedig nehezebben megy. Úgy gondolom, hogy a minél nagyobb tudatosságra törekvés egy izgalmas és sok kihívással járó, életen át tartó önismereti út.

A magazinhoz azért csatlakoztam, mert számomra is fontosak azok a témák, amelyekkel foglalkozik. Nagyon megörültem, amikor rátaláltam a Tudatonra, mert itthon hiánypótlónak gondolom ezt a fajta újságírási ágazatot. A képek, úgy gondolom, elengedhetetlen részei egy cikknek, meghozzák a kedvet az olvasáshoz, és figyelmet keltenek. Eddig is fotóztam kedvtelésből a magazint érintő témákban, és most, hogy kifejezetten cikkekhez fotózok hangulatképeket, nagyon motiváltan tart engem, illetve a személyre szabott képek az olvasót is még közelebb hozzák az adott témához.

Kovács-Sipos Nóra

Kovács-Sipos Nóra, szerkesztő
Kovács-Sipos Nóra, szerkesztő

A tudatosság számomra az, hogy amikor az életemet illetően célokat határozok meg, akkor ismerem az okokat, a miérteket. Tisztában vagyok az előnyökkel, hátrányokkal és a várható következményekkel. Az ehhez vezető utat úgy tervezem meg, hogy előre átgondolt, logikus és következetes lépések sorrendje legyen. Amikor tudatos életvezetésről beszélek, abban benne van a kontrollálhatóság, és hogy az én kezemben van az irányítás. Tudatosságra törekedni jó érzés, ami magabiztossággal tölt el.

Az önismeret az én olvasatomban a lényünk és a személyiségünk olyan megtapasztalása, amely közelebb visz a mindenkori legjobb önmagunkhoz. A legkeményebb önismereti munkát sokszor akkor végezzük, amikor meg kell küzdenünk valamivel. Ha ezekhez megfelelő stratégiákat tudunk kialakítani, akkor sikerrel túljuthatunk rajtuk, erősítve ezzel lelkünket, személyiségünket. Az olvasást többek között erre is használom, ezért szeretem. A könyvek segítenek bizonyos állapotokon átlendülni, vagy az adott problémát új aspektusból megvilágítva átkeretezni. Közben persze mindig olyan helyzetekkel kell szembenéznünk, amikkel korábban még nem találkoztunk, így ez egy hosszú tanulási folyamat, ahol a befektetett energiák előbb-utóbb megtérülnek.

Annak ellenére, hogy mekkora divattá vált manapság a legújabb diétákat követni és a legtöbb egészségügyi problémára az életmódváltást is javasolni, még mindig rettentően keveset foglalkozunk a lelki jóllétünkkel. Pedig a kettőt elválasztani egymástól nem nagyon lehet, amikor az egészségi állapotunk rendbe rakásáról van szó. Ha feltett szándékom, hogy jobban érezzem magamat a bőrömben, akkor testi és lelki szempontból is egyaránt kell rajta dolgozni.

Rauscher Éva

Rauscher Éva, korrektor
Rauscher Éva, korrektor

Ha tudatosan éljük az életünket, sokkal többet hozhatunk ki magunkból és egész életünkből. Jó példával pedig másokat is motiválhatunk, inspirálhatunk. Tényleg annyi az élet, amennyit beletöltesz! Viszont nem mindegy, hogy mit és hogyan töltesz bele. Ehhez kell a tudatosság. Az önismeret ennek az egyik kulcsa, de nem hiányozhat a testi-lelki-szellemi harmónia megteremtése, az egészség. A környezetvédelem, a bolygónk védelme nekem azért olyan fontos, mert a saját gyerekeim alatt vágom a fát nap mint nap. Tudatosan törekedni kell arra, hogy minél kisebb kárt okozzunk az életmódunkkal, a fogyasztási szokásainkkal. Ebben sokat segít nekem a magazin, egyrészt a cikkekkel, másrészt azzal, hogy én is dolgozom rajta, így elvárom magamtól, hogy átültessem mindezt a gyakorlatba. Nem könnyű! Ti is tudjátok.

Kiemelt kép: Visually Us/Pexels.com