Sokszor futok bele abba a hibába, hogy valamiről előre elképzelem, hogy mennyire lehet nehéz, macerás. Ezzel a vendégváró süteménnyel is így voltam, de olyan sokan megcsinálták már az eredeti receptet, hogy rájöttem, annyira nem lehet vészes. Ha már így alakult, rögtön kétféle verzióban is elkészítettem. A krém ugyanaz, a tészta más. Mindkettő hamar elkészül és nagyon finom.

Az első tészta hozzávalói:
- 200 g liszt
- 100 g cukor
- 1 ek. útifű maghéj
- 200 ml növényi tej
- 80 ml növényi olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 tk. natúr kakaópor
- piros ételfesték
Minden hozzávalót összekeverünk. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk úgy, hogy nagyjából 1 cm vastag legyen, majd 170 fokon kisütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni Ezután pogácsaszaggatóval korongokat formázunk.
Tipp: A leeső részeket pohárkrémhez, kókuszgolyóhoz vagy sütinyalókához is felhasználhatjuk.
A második tészta hozzávalói:
- 300 g liszt
- 200 g hideg, vegán margarin felkockázva
- 100 g porcukor
A margarint elmorzsoljuk a szárazanyagokkal, majd gombóccá gyúrjuk. A tészta a kezünk melegétől fog lágyulni. Egy órán át a hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk fél vagy 1 cm vékonyra és tetszőleges formákat szaggatunk. 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor még a krém sem tudja hamar visszapuhítani.

A krémhez:
- 250 g vegán mascarpone
- 100 g vegán fehércsoki, olvasztva
- 300 ml habtejszín (vegán, cukrozott)
A krém – ahogyan a tészták is – már ismerős lehet. Az egyik kedvenc fehércsokoládés mascarpone krémemet használtam. A mascarponét 1-2 órával korábban érdemes elővenni, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ehhez keverjük alacsony fokozaton az olvasztott fehércsokit, majd magas fokozaton a habtejszínt. 4-6 perc alatt egy stabil krémet fogunk kapni.

A „meggyzselé” -hez:
- 150 g meggy
- 2 ek. cukor
- kevés fahéj és őrölt szegfűszeg
- 70-90 ml víz
- 20 g keményítő vagy fél csomag főzős pudingpor
A hozzávalókat egy edényben főzni kezdjük, ezalatt a vizet kikeverjük a keményítővel vagy a fél csomag főzős pudingporral. Ha a meggy puha, botmixerrel pürésítjük, majd a tűzre visszahúzzuk és a keményítős vízzel folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, majd botmixerrel újra homogénre keverjük.


Már csak az összeállítás van hátra:
A két krémet habzsákokba vagy erős zacskóba töltjük (a szilikon habzsák remek választás). A tészta szélére körben fehércsokis krémkupacokat nyomunk, középre pedig a meggyes krémből teszünk. Ráhelyezzük a következő réteg tésztát. Ismét krém következik. Használhatjuk csak az egyiket vagy mindkettőt. Gyümölccsel díszítve tálaljuk. De a bátrak építhetnek több emelet magas csodákat is.
Tipp: a két krémet összekeverve isteni, meggyes-fehércsokoládés verziót kaphatunk.
Paul-Boros Rita receptje és fotói
