Vendéget vársz? Van egy ötletünk!

Elhoztuk nektek Paul-Boros Rita vendégváró süteményét. Ezzel a recepttel mindenkit levehetsz a lábáról!
Vendégváró
Vendégváró

Sokszor futok bele abba a hibába, hogy valamiről előre elképzelem, hogy mennyire lehet nehéz, macerás. Ezzel a vendégváró süteménnyel is így voltam, de olyan sokan megcsinálták már az eredeti receptet, hogy rájöttem, annyira nem lehet vészes. Ha már így alakult, rögtön kétféle verzióban is elkészítettem. A krém ugyanaz, a tészta más. Mindkettő hamar elkészül és nagyon finom.

Sütemény torony

Az első tészta hozzávalói:

  • 200 g liszt
  • 100 g cukor
  • 1 ek. útifű maghéj
  • 200 ml növényi tej
  • 80 ml növényi olaj
  • 1 csomag sütőpor
  • 1 tk. natúr kakaópor
  • piros ételfesték

Minden hozzávalót összekeverünk. A tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk úgy, hogy nagyjából 1 cm vastag legyen, majd 170 fokon kisütjük. A tepsiben hagyjuk kihűlni Ezután pogácsaszaggatóval korongokat formázunk.

Tipp: A leeső részeket pohárkrémhez, kókuszgolyóhoz vagy sütinyalókához is felhasználhatjuk.

A második tészta hozzávalói:

  •  300 g liszt
  • 200 g hideg, vegán margarin felkockázva
  • 100 g porcukor

A margarint elmorzsoljuk a szárazanyagokkal, majd gombóccá gyúrjuk. A tészta a kezünk melegétől fog lágyulni. Egy órán át a hűtőben pihentetjük. Lisztezett felületen kinyújtjuk fél vagy 1 cm vékonyra és tetszőleges formákat szaggatunk. 180 fokon, kb. 10 perc alatt világosra sütjük. Nem szabad túlsütni, mert akkor még a krém sem tudja hamar visszapuhítani.

recept vendévgáró sütiszívekhez

A krémhez:

  • 250 g vegán mascarpone
  • 100 g vegán fehércsoki, olvasztva
  • 300 ml habtejszín (vegán, cukrozott)

A krém – ahogyan a tészták is – már ismerős lehet. Az egyik kedvenc fehércsokoládés mascarpone krémemet használtam. A mascarponét 1-2 órával korábban érdemes elővenni, hogy szobahőmérsékletű legyen. Ehhez keverjük alacsony fokozaton az olvasztott fehércsokit, majd magas fokozaton a habtejszínt. 4-6 perc alatt egy stabil krémet fogunk kapni.

Vendégváró süti recept

A „meggyzselé” -hez:

  • 150 g meggy
  • 2 ek. cukor
  • kevés fahéj és őrölt szegfűszeg
  • 70-90 ml víz
  • 20 g keményítő vagy fél csomag főzős pudingpor

A hozzávalókat egy edényben főzni kezdjük, ezalatt a vizet kikeverjük a keményítővel vagy a fél csomag főzős pudingporral. Ha a meggy puha, botmixerrel pürésítjük, majd a tűzre visszahúzzuk és a keményítős vízzel folyamatos kevergetés közben besűrítjük. Hagyjuk kihűlni, majd botmixerrel újra homogénre keverjük.

Már csak az összeállítás van hátra:

A két krémet habzsákokba vagy erős zacskóba töltjük (a szilikon habzsák remek választás). A tészta szélére körben fehércsokis krémkupacokat nyomunk, középre pedig a meggyes krémből teszünk. Ráhelyezzük a következő réteg tésztát. Ismét krém következik. Használhatjuk csak az egyiket vagy mindkettőt. Gyümölccsel díszítve tálaljuk. De a bátrak építhetnek több emelet magas csodákat is.

Tipp: a két krémet összekeverve isteni, meggyes-fehércsokoládés verziót kaphatunk.

Paul-Boros Rita receptje és fotói

Dolgozz velünk