Boldog gyermek, szorongó szülő

Avagy a válaszkész nevelés rejtelmei
Anya gyermek

Kódnyelv?

A válaszkész nevelés egyet jelenthet a BLW-vel, hordozással, EC-vel, iszsz-szel, együttalvással* – mindezektől a baba jó kedélyű, nyugodt, boldog, édesanyjához szorosan kötődő gyerekké válik. Ugyanakkor jelentheti a szörnyű önmarcangolást, stresszt, az állandó harcot, melyet az anya él meg (akár a társsal, akár a családdal, de saját magával is), vagy a feje fölött lógó kételyeket: Elég jó? Nem rontja el a nevelést? Biztosan nem árt a gyereknek?

Forrás: Cleyder Duque/Pexels.com

*BLW: (baby-led weaning), vagyis az igény szerinti, falatkás hozzátáplálás
EC: (Elimination Communication), vagyis a természetes csecsemőhigiénia
iszsz: igény szerinti szoptatás

A módszer

A kötődő nevelés lényege a szülő-gyermek közötti szoros kötődés kialakítása, a gyermek igényeire való adekvát válasz, a közelség, a bizalom, önmagamba vetett hit. Ő jelez, ha közölni akar velem valamit, én pedig a jelzéseinek figyelembevételével reagálok, megetetem, ha éhes, tisztába teszem, ha bekakilt, és felveszem, ha karban akar lenni. A karomban, illetve a kendőben tartom, amíg jólesik neki.

(Büki Andrea: Ölelj át!)
Forrás: Zach Lucero/Unsplash.com

A módszer alapjait William Sears gyermekorvos és felesége, Martha Sears fektette le azután, hogy negyedik gyermekük megszületése felkavarta az állóvizet: az eddig bevált módszerek nem működtek, ezért úgy döntöttek, új irányból közelítik meg a gyermeknevelést – így született meg a kötődő nevelés.

A módszer bizonyos részeit egyre több gyerekorvos és védőnő ismeri, ajánlja az újdonsült szülőknek, ugyanakkor rengetegen vannak, akik a régi, „jól” bevált módszereket támogatják, mindenféle új irányzatot elítélnek, elvetnek. Éppen ezért, sok szülő vagy nem ismeri ezeket a lehetőségeket, vagy ismerik ugyan, de olyan ellenállásba ütköznek, hogy kénytelenek feladni, vagy titokban, a védőnő, gyerekorvos tudta nélkül alkalmazni, hallgatva saját ösztöneikre.

Azért van segítség?

A módszer megismerésére, elsajátítására, egymás támogatására sok lehetőségük van a szülőknek.

Válaszkész Szülők Egyesülete

Ez az egyesület az érdeklődő szülők számára nyújt segítséget több témakörben. Olvashatunk cikkeket, írásokat a terhességtől egészen a kisgyermekkor végéig. Lehetőséget kínálnak online és személyes tanácsadásra is, ahol segítenek választ találni az egyedileg felmerülő kérdésekre, problémákra, megismertetik a módszert, segítenek az alkalmazásában, tippeket, javaslatokat tesznek.

Nekünk bevált
Forrás: Nekünk Bevált Shop

Fekete Imola, kommunikációs szakember, online mentálhigiénés tanácsadó blogja, a Nekünk bevált, a kötődő nevelés, büntetésmentes tanítás, pozitív motiválás témájában mutat mindennapos helyzeteket, megoldásokat a követőinek. Azonos címmel 2020-ban megjelent a könyve is, melyben a blog első négy évének tartalmát összesíti.

Az általa megírt helyzetek és a megoldások sokaknak segítséget jelentenek, bár tény, hogy nem alkalmazhatók minden esetben, hiszen minden gyerek más és más: ami az egyiknél működik, az a másiknál inkább árt.

Lehet a gyermeket könyvből nevelni, de minden gyermekhez más könyv kell.

(Thomas Gordon)

Támpontnak, példának mégis tökéletes, sok ötletet gyűjthetünk a történetekből, melyeket kipróbálhatunk, megtarthatunk, elvethetünk, vagy akár saját képünkre formálhatunk.

Kötődő nevelés Facebook csoport

Ebben a csoportban mindenki felteheti kérdéseit, leírhatja aggályait mindennel kapcsolatban: etetés, altatás, napirend, bölcsőde, óvoda, bármi jöhet, ami gyermek. Mindenki a legjobb tudása, a saját tapasztalatai alapján próbál segítséget nyújtani. Legtöbbször hasznos, megértő, segítő válaszokat kapnak a kérdezők, a közösség megértő, támogató, és ami a legfontosabb: ugyanabban a cipőben jár.
Sokszor fordul elő, hogy olyan kérdés érkezik, amiből süt az önvád, az önbizalomhiány, a kétségbeesés. 

Rákiabáltam – egy életre elrontottam?

Forrás: Andrea Piacquadio/Pexels.com

Szülőnek lenni nem mindig fenékig tejfel, van úgy, hogy az ember fáradt, kialvatlan, rosszkedvű, netán éhes (ugye megvan a Snickers-szörny?). Ilyenkor nem várható el, hogy a huszadik hisztit is kitörő lelkesedéssel, hatalmas türelemmel, és a megfelelő megoldással fogadja, és kezelje. Hibázni szabad, sőt kell is!

Ahogy Donald W. Winnicott (1953) és a mi bölcs Vekerdynk (2017) mondja:

a gyereknek nem tökéletes szülőre, csak egy elég jó anyára (és apára) van szüksége!

segít a Szakirodalom

A következő könyvek mind a kötődő nevelés elvei alapján íródtak, a módszer elsajátításában hivatottak segíteni a szülőket. Érdemes elolvasni közülük néhányat:

  • Adele Faber–Elaine Mazlish: Beszélj ​úgy, hogy érdekelje, hallgasd úgy, hogy elmesélje (Reneszánsz, Budapest, 2006)
  • Adele Faber–Elaine Mazlish: Testvérek ​féltékenység nélkül (Reneszánsz, Budapest, 2007)
  • Büki Andrea: Ölelj át! (Aposztróf, Budapest, 2010)
  • Dr. ​Marshall B. Rosenberg: A ​szavak ablakok vagy falak (Agykontroll, Budapest, 2001)
  • Fekete Imola: Nekünk bevált (Sathuelum, Szentendre, 2020)
  • L. Stipkovits Erika: Szeretettel ​sebezve (HVG Könyvek, Budapest, 2015)
  • Laura Markham: Békés ​szülő, boldog gyermek (Ursus Libris, Budapest, 2016)
  • Margot Sunderland: Okosan ​nevelni tudni kell (M-érték, Budapest, 2008)

Hacskóné Bezzeg Alexandra írása

Felhasznált források:

Kiemelt kép: Liana Mikah/Unsplash.com