Ami gluténmentes, az egészséges is… vagy mégsem?

Gyors felszívódású szénhidrátok, kukorica- és rizsliszt... Nézzünk kicsit a „gluten-free” címke mögé!
gluténmentes_kiemelt kép

Sokan, sokféle okból követnek gluténmentes diétát, és térnek át a mentes kenyerekre, péksüteményekre. Néhány éve egy ilyen váltás igencsak felforgatta az ember életét, ma viszont már a kisebb üzletekben is találunk gluténmentes termékeket.

Ezek kétségkívül megkönnyítik az életünket, de vajon tényleg jók nekünk? Nézzük meg kicsit alaposabban!

A „gluten-free” címkén túl

Szinte mindenkinek a családjában vagy az ismerősei között van legalább egy ember, aki gluténérzékeny. Sokan még mindig legyintenek rá, és divatnak tekintik, de sajnos az ételérzékenységgel élők száma évről évre folyamatosan növekszik. Nem csoda hát, hogy már a nagyobb cégek kínálatában is megjelentek a gluténmentes termékek – egyszerűen reagálniuk kell a megváltozott vásárlói igényekre. 

Így kerül a boltok polcaira (és a kosarunkba) egyre több gluténmentes tészta, lisztkeverék, muffin vagy épp pizzatészta.

Ez idáig szép és jó, az öröm óriási, amikor valaki gond nélkül megehet egy kakaós csigát valahol, vagy újra adhat lángost a kislányának, aki évek óta sóvárogva nézi a többieket a strandon. De akkor mi ezzel a baj…? 

Ami gluténmentes, az egészséges is… vagy mégsem?
Kép forrása: PublicDomainImages/pixabay.com

A helyzet az, hogy attól, hogy valami gluténmentes, még egyáltalán nem biztos, hogy egészséges is. 

>> Vajon mi a helyzet a növényi tejjel? Kattints, és hallgasd meg a podcastot! >>

Ez persze nem mindenkinek egyformán fontos; vannak, akik az étkezés során kizárólag az élvezeti faktorra koncentrálnak, és a finom(ított), de a szervezetüket terhelő falatokat választják nap mint nap. Mindez gyakran csak évekkel később érezteti hatását különféle problémák formájában, mint például magas vérnyomás, inzulinrezisztencia.

Ami gluténmentes, az egészséges is… vagy mégsem?
Kép forrása: Zsu27/pixabay.com

Sokan számolnak be arról is, hogy a gluténmentes diéta számos pluszkilót okozott nekik, amit nem értenek, hiszen elvileg pont az egészségükért tartják be az előírásokat. 

A problémát az okozza, hogy a legtöbb, boltban kapható gluténmentes késztermék kukoricalisztből, illetve rizslisztből készül.

Ezek pedig gyors felszívódású szénhidrátok, ezáltal hirtelen emelik meg a vércukorszintet (ugyanúgy, mint a hagyományos finomlisztből készült termékek). Arról nem beszélve, hogy általában tele vannak cukorral és különböző adalékanyagokkal is, amelyekre egyikünk szervezetének sincs szüksége.

>> Dokumentumfilm-sorozat is készült arról, hogy mi van a címkén túl. Ajánlónkért kattints! >>

Mit együnk ezek helyett? 

Íme néhány gluténmentes gabona, ami tápanyagokban gazdag és lassú felszívódású:

  • köles
  • zab (alapvetően gluténmentes, de a feldolgozás során szennyeződhet gluténnal, ezért mindig ellenőrizd a csomagolást, és keresd a gluténmentes jelzőt!)
  • barna rizs
  • hajdina
  • cirok
  • amaránt
  • quinoa
  • teff
Ami gluténmentes, az egészséges is… vagy mégsem?
Kép forrása: Enotovyj/pixabay.com

A gabonákon kívül számításba jöhetnek a különféle maglisztek is, például mandula- vagy kókuszliszt.

Tehát, ha tudatosan figyelsz a táplálkozásodra, hosszú távban gondolkodsz, és fontos számodra az egészséged, felejtsd el a mesterséges, finomított élelmiszereket!

Válaszd inkább a fenti gabonákat, valamint a belőlük készült liszteket, lisztkeverékeket, és mindig nézd meg az összetevők listáját, akkor is, ha mentes termékről van szó!

Hevesi Szandra írása

Kiemelt kép forrása: Marina Leonova/pexels.com