Vasúttörténeti Park – nem csak a vonat szerelmeseinek

Idén 175 éves a magyar vasút: fantasztikus programokkal várják a kikapcsolódni vágyókat a Vasúttörténeti Parkban

Nem tartom magam a vonat szerelmesének. Sokat használtam annak idején, elvitt az egyetemre és hazahozott, de sosem álmodoztam vonatokról. Mígnem lett egy fiam. Nos, úgy gondolom, ezt nem is kell részleteznem. Amíg kisebb volt, elégnek bizonyult Thomas, Percy, Cranky és a Chuggington összes szereplője (most itt nem sorolnám fel mindet), de ahogy cseperedett a gyermek, úgy kábult el az igaz vasparipáktól, mint mondjuk én egy jó könyvtől. Ezért mindenképpen el kellett látogatni a Vasúttörténeti Parkba. De meg kell mondanom: élveztem. Nagyon.

Magyar Vasúttörténeti Park
 

A park alapterülete 70.000 négyzetméter és több mint 100 féle vasúti jármű található itt.

2000. július 14-én nyitotta meg kapuit Európa első interaktív vasúti parkja. A Magyar Vasúttörténeti Park alapkövét 1999. november 22-én rakták le. A Közlekedési és Vízügyi Minisztérium, a MÁV Rt. és a MÁV Nosztalgia Kft. támogatásával közel nyolc hónap alatt valósult meg a beruházás.

Magyar Vasúttörténeti Park

A nosztalgiavonatok – mint például a legöregebb gőzmozdony 1870-ből és a legendás Árpád motorvonat a 30-as évekből – egy 1911-ben épített körfűtőházban állnak, ami azért is rendkívüli, mert 34 állása van. Emellett sok különleges mozdony, vasúti jármű (sínautó, kézi- és motoros hajtány, mérőkocsi, gőzdaru, hóeke, hómaró) található itt és nemcsak megnézni lehet őket, hanem kipróbálni is. A látogatók utazhatnak nagymozdonyon, beülhetnek a Csajka sínautóba, hajtányozhatnak, fordítókorongozhatnak, vagy felülhetnek a lóvasútra.

Továbbá – amit nagyon élveztem – a kerti kisvasút, ami végigmegy az egész parkon és kismozdonyok vontatják. Emellett van Vasútmodell-ház a miniatürizált vonatok világában elveszni vágyóknak.

Játszótér, park, rengeteg sétálási lehetőség, étterem, fagylaltozó is fellelhető ezen a hatalmas területen. Jól megközelíthető személyautóval, kerékpárral vagy tömegközlekedéssel is. Ingyenesen igénybe vehető, zárt parkolóhellyel rendelkezik. Minden évben áprilistól novemberig várja az érdeklődőket. Habár ezt ideiglenesen módosította a járványhelyzet, a Vasúttörténeti Park jelenleg már nyitva van és rengeteg érdekes programmal várja az odalátogatókat. Remek szórakozást nyújt egy családnak, esetleg baráti társaságnak.

Magyar Vasúttörténeti Park

Idei programok:

Július 17-18175 éves a magyar vasút tematikus hétvége
Július 25Nyáresti Jazz Express – Zséda és a Kvartett
Július 30Nyáresti Jazz Express – Myrtill és a Swinguistique
Augusztus 21Nyáresti Jazz Express – Fehér Adrienn Cserháti estje
Augusztus 27-29Budapest Show Nemzetközi ásványbörze és ékszerkiállítás
Szeptember 11-12Kerti Vasút és Gőzmozdony Fesztivál

Képek forrása: a Magyar Vasúttörténeti Park és a szerző saját képei

Tina Colt írása