„Ugorjunk terpeszbe, öt, hat, hét, nyolc…!”

Tornázzunk szemet gyönyörködtető retró fitneszvideókra!

Az otthoni edzés kedvelőit az utóbbi évek youtuberjei igazán elkényeztették, konkrétan bármilyen műfajban találhatunk már minőségi, ingyenes edzésanyagot. De ki mondta, hogy a választék bősége egyenes arányban hozza majd a mozgáskedvet? A következőkben segítünk feldobni a fitneszperceket: ezekkel az edzésekkel nemcsak kalóriát égetünk, hanem egyben jól is szórakozunk!

A ’80-as és ’90-es évek hazai fitneszlédijeit hoztuk el, akiknek intenzív vizuális időkapszuláik segítségével igazi esztétikai többletélményt kapunk. Teljesen mást jelentett annak idején egy ilyen jellegű videót elkészíteni… Mozgás közben érdemes rácsodálkozni, hogy mennyi kamerabeállítással, micsoda stylistmunkával, mennyi helyszínnel dolgoztak annak idején a fitneszguruk!

Ma is korszerűnek számítanak-e a retró edzésprogramok?

A szakértők valószínűleg nemet mondanának erre. Nem csak divatból jöttek létre az újabb edzési típusok.  De ezek a vidám, karakteres, ’80-as és ’90-es évek eleji edzések mindenképpen jók arra, hogy kellemesen megemeljük a pulzusszámunkat, és alaposan átmozgassuk magunkat. 

A magyar fitnesztörténelem legendás alakja, Bíró Ica inspiráló edzéseit már YouTube csatornájáról is követhetjük. Ica a ’80-as, ’90-es években manökenként dolgozott, majd szülése után vágott be a testszépítésbe. 1995-ben jelent meg az első videója, 1996-ban egy könyve is. Az évek során kilencféle testszépítő programot dolgozott ki, illetve speciális edzésanyag jelent meg kazettákon és DVD-ken. 2003-ban elvégezte a Testnevelési Egyetem testépítő–fitnesz szakát, oktatóként vizsgázott.

Béres Alexandra a ’90-es évek második felétől közvetíti a mozgás szeretetét a nagyközönség felé. 1996-ban indult a televízióban műsora, majd számtalan edzésprogram jelent meg tőle, máig aktív, és sok cég és termék reklámarcaként találkozhatunk vele a tévében és magazinokban. Nem biztos, hogy mindenki tudja Béres Alexandráról, hogy 2003 és 2013 között tagja volt a magyar női curlingválogatottnak.

Zárógondolatként: Ki gondolta volna, hogy csak a 20. század közepén kezdett elterjedni a rendszeres testmozgás mint az egészség javítását szolgáló eszköz? 1949-ben Jerry Morris epidemiológus (!) írta le hivatalosan az első összefüggéseket a szív- és érrendszeri egészség és a testmozgás között.

Hadházy Sára írása

Kiemelt kép: RODNAE Productions (Pexels.com)

Forrás:
Jerry Morris obituary. The first physician to show the link between exercise and health. theguardian.com