Testvaj – a legegyszerűbb testápoló recept

A kis tömbökbe öntött testvaj a legjobb testápoló száraz bőrre. Megmutatjuk, hogy dobd össze!
testápoló testvaj recept

Mi az a testvaj?

A testvaj nem csak egy trendi név a testápolóra. Testvajnak nevezzük az olyan gazdag testápolót, ami főleg vajakból áll, és vizet általában nem, vagy alig tartalmaz. Gyakori összetevői a kakaóvaj, sheavaj, kókuszolaj, méhviasz, olívaolaj. De tartalmazhat más bőrápoló olajokat: ricinusolajat, argánolajat, szezámolajat is, illetve illatosításra különböző illóolajokat. A bőrön védőréteget képez, de nem kelt zsíros érzetet. Gazdag textúrája miatt kis mennyiség is elég belőle egy használatra.

Miért ezt használom testápoló helyett?

Low waste életmódra törekszem, ezért amit csak tudok, magamnak készítek. A kozmetikumaim nagy részét is. A három fő összetevőből a méhviaszt és a kakaóvajat könnyen be tudtam szerezni csomagolásmentes boltban, a kókuszolaj pedig kapható üvegben nagy mennyiségben vagy vékony papírban. Így az előállítás minimális szeméttel jár.
Továbbá testápolót a vizes és az olajos összetevői miatt bonyolultabb elkészíteni, mert emulgeálni kell. Ez inkább a profi kozmetikumkészítők asztala. A testvaj összetevőit csak össze kell olvasztani, így alig van munka vele. Ha pedig túl kemény lett, könnyen javítható.

Az ekcémás bőrömnek ráadásul kifejezetten jót tesz. Bár a már kialakult, gyulladt ekcémán nem segít, számomra a megelőzésben a testvaj az igazi ász, mert az ekcéma tipikusan kiszáradt területeken támad. A kritikus testtájakat naponta kenve sokkal kevesebb folt alakul ki a bőrömön, mint nélküle.

A testvaj hozzávalói

A recept annyira egyszerű, hogy az összetevőket még pontokba szedni sem érdemes. Egy rész méhviasz, egy rész kókuszzsír, egy rész kakaóvaj. Ezenkívül néha szoktam beletenni egy egészen kicsi argánolajat, de anélkül is kiválóan táplálja a bőrt. Tehetünk bele még ízlés szerint illóolajokat illatosításra.

Testvaj hozzávalói: méhviasz, kakaóvaj, kókuzszsír.
Méhviasz, kókuzszsír és kakaóvaj-pasztillák.

Aki low waste életmódra adja a fejét, annak egyébként is érdemes beszereznie ezeket. Ugyanis több kozmetikumban is használhatók, például ajakbalzsamban vagy dezodorban. Így kevés alapanyag töltheti be több termék funkcióját.

Szó szerint elég csak összedobni

A kimért összetevőket egy tálba kell helyezni, ami lehet üveg, fém vagy mázas kerámia. A tálat helyezzük forró gőzfürdő fölé a tűzhelyen. A mikrohullámú sütőt vagy a tűzön olvasztást nem javaslom, mert könnyen túlmelegedhet benne az anyag. A forró gőzben történő olvasztásnál akkor sem történik baj, ha esetleg elfeledkezünk róla.

A bőrápoló testvaj elkészítése
Az összetevők összeolvasztása gőz fölött.

Az olvadékot össze kell keverni és szilikonos formába önteni. Muffinforma tipikusan jó erre a célra. Hűtőben fél óra alatt megszilárdul, és már használható is.

testápoló tesvaj
A kész testvajam.

A kész tömbök a bőrhöz dörzsölve megolvadnak, mint egy rúzs. Ráadásul a testvaj nem tartalmaz vizet, ezért sokáig eláll a polcon.

Kellemes kenekedést!

Szerző: Széplaki Berta

Kiemelt kép: Darya Sannikova (Pexels.com)