Gyógynövények nőknek

Méhész Ádám összeállítása azokról a gyógynövényekről, melyek kifejezetten ajánlatosak nőknek.

Beköszöntött a téli időszak. A reggelek még szokatlanul hidegek, a szél már inkább kellemetlen, és egyre sűrűbbek az esős napok. Kevésbé van kedvünk kimozdulni ilyenkor, ezzel arányosan pedig csökken a napi mozgás, ami az immunrendszert nem segíti. Nőknél gyakori ebben az időszakban, hogy a már jól megszokott testi folyamatokban változások lépnek fel. Ezt kompenzálni kell. Ha pedig testmozgással nem megy, akkor az étrendre kell nagyobb hangsúlyt fektetni. Illetve arra, hogy miket iszunk.

Cikkem most ebben fog segíteni. A következő négy növény kúraszerű alkalmazása bármilyen probléma nélkül is ajánlott időszakosan.

Palástfű

Fogyasztás:
Teája jóformán szagtalan, kissé kesernyés ízű, de abszolút könnyen fogyasztható. Ha gyors segítséget szeretnénk általa elérni, akkor napjában 2-3 csészével is fogyaszthatjuk. Azonban hosszú távon keresztül alkalmazva a napi 1 tea is igen hatékony. Mellékhatása ugyan abszolút nincs, de terhesség esetén nem ajánlott.

Mire jó:
Már a XIX. századi Johann Künzle (svájci tiszteletes) is ajánlotta fehérfolyás, méhgörcsök és szülés utáni problémák kezelésére. Ez manapság sem vitatott. Hatékony azonban egyéb menstruációs panaszokra, például gyulladásos folyamatok és endometriózis kezelésére. Összehúzó hatása segít hasmenés, vérhas és bélgyulladás kezelésére. Külsőleg nedves kötésként terhességi csíkok és narancsbőr halványítására alkalmas. Lemosóként ideális ráncok ellen és bőrhidratálásra. Fogínygyulladás esetén napjában legalább 5x öblögessünk
vele.

Közönséges palástfű
Közönséges palástfű

Cickafark

Fogyasztás:
Teája kellemes illatú, aromás ízű, de viszonylag keserű is, így nem mindenki szereti. Belőle napi 1, legfeljebb 2 csésze bőven elegendő. Kúraszerűen érdemes fogyasztani, vagyis 6-8 hét alkalmazás, aztán ugyanennyi szünet. Ha emelt mennyiségben, napi 2 teát iszunk belőle, akkor csak 4 hétig tartson a kúra. Növényi ösztrogént tartalmaz, így férfiaknak huzamosabb fogyasztása nem javasolt. Terhesség és szoptatás alatt ne használjuk, illetve 12 éves kor alatt sem ajánlott.

Mire jó:
Gyulladáscsökkentő hatását az egész testben kifejti, de különösképp ajánlott hüvely- és méhgyulladás kezelésére. Segít csökkenteni a menstruációs vérzést és az ilyenkor fellépő görcsöket. Fogyasztása enyhíti a gyomorgörcsöt és serkenti az epeváladék termelést. Borogatásként sebgyógyító hatású, így aranyér kezelésére is alkalmas. Ilyenkor ülőfürdőként a leghatékonyabb. Petefészekciszta és mióma esetén javasolt irrigálni az alaposan átszűrt teával. Ekkor legalább 20 percig kell benntartani a folyadékot. Azonban ha gombás eredetű a probléma, akkor az irrigálás nem javasolt.

Közönséges cickafark
Közönséges cickafark

Pásztortáska

Fogyasztás:
Teája amolyan „zöld” illatú, fűszeres ízű, főleg a borsóra és a borsra emlékeztető. Napi egy csésze fogyasztása elegendő belőle, de iható akár napi hárommal is. Csak akkor 2 hét után iktassunk be egy hónap szünetet. Egyébként kúraszerű alkalmazása javasolt, tehát 6-8 hét fogyasztás, majd egy hónap szünet. Várandós és szoptatós anyák ne használják, gyermekeknek sem javasolt 12 éves korig, illetve erősebb vérhígítót szedőknek sem.

Mire jó:
Erőteljes vérzéscsillapító hatásáról ismert, amit a menstruációnál is kifejt, ha arra van szükség. Stimulálja a méhizmokat, így segít csökkenteni a fájdalmat. Hatékony változó kori tünetek enyhítésére. Vérhígító és vérnyomáscsökkentő hatással rendelkezik hosszabb távon keresztül fogyasztva. Rendszeres fogyasztása jó hatást gyakorol az epére. Külső alkalmazásában is remek vérzéscsillapító. Tinktúraként főleg ajánlott izomfájdalom, izomláz, húzódás, gyakori görcs kezelésére. Sportolóknál hatékonyan növeli a teljesítőképességet és csökkenti az izomsérülés veszélyét. Aki fejfájós, annak a csuklya tájéki izmokat, a homlokot és a halántékot érdemes kenegetnie vele.

Pásztortáska
Pásztortáska

Körömvirág

Fogyasztás:
Virághoz képest nincs különösebb illata, teája viszont enyhén kesernyés. Napi 1-3 csészével iható. Azonban ha huzamosabb ideig fogyasztanánk, akkor a napi 1 tea is bőven elegendő. Merészebbek a nyers virágát akár salátába is keverhetik, szépen fel fogja dobni a színvilágát. Allergiás reakciót ugyan ritkán vált ki, de pollenallergiásoknál előfordulhat. Várandósság és szoptatás időszaka alatt nem ajánlott. Gyerekeknél 6 éves korig inkább csak külsőleg alkalmazzuk, belsőleg ne.

Mire jó:
Menstruáció szabályozására a ciklus második felétől érdemes fogyasztani, napi egy csészével, egészen a végéig. Szépen segít, ha túl fájdalmasak azok a bizonyos napok, illetve a hozzá társuló feszültség enyhítésében is részt vesz. Teája egyébként jó hatással van az emésztőrendszerre. Serkenti a máj és az epe működését. Hatékony a testben fellépő gyulladásos folyamatok ellen és vértisztító hatással is rendelkezik. Felületi sebek kezelésére az egyik leggyakrabban használt gyógynövény. Ideális ekcéma, kiütés, rovarcsípés ellen. Segít visszér, vénagyulladás és égési sebek kezelésében. Fehérfolyás ellen érdemes irrigálni a teával. Ehhez alaposan le kell szűrni a forrázatot és legalább 20 percig benntartani. Szájüregi rák fennállásakor napi 2 nyers körömvirág lassú elrágcsálása hatékony
kiegészítés az orvosi kezelés mellett.

Körömvirág
Körömvirág

Remélem, írásommal segíteni tudtam a mostani vagy akár jövőbeli problémák kezelésében. Természetesen a férfiak sem maradnak ki, hamarosan a nekik szóló cikkem is érkezik. Addig is, további információkért megtaláltok Facebookon, Gyógynövénytúra – Méhész Ádám néven.

Méhész Ádám írása

A képek a szerző tulajdonában állnak.