Testaurátor – Egy rendhagyó kísérlet naplója, avagy rántottából lehet még tojás?

Az egészségmegőrzés alapjainak boncolgatása

Szemlér Ákos egy kecskeméti testnevelő tanár, mozgásterapeuta és kung-fu edző, aki télen jeges vízben merül, nyáron pedig 24 órás böjtre hívja a Facebook-ismerőseit.

Ahogy azt egy vele készített interjúban is nyilatkozta, valószínűleg sokan kötözni való bolondnak tartják, hogy télen a jeges vízbe megy, de ők nem tudják, hogy többek között ez is egy világszerte alkalmazott egészségnövelő módszer. Ákos egy személyes blogon írta meg cikksorozatát arról, hogy szerinte mire kellene odafigyelnünk, hogy minőségibb életet élhessünk.

Mit minőségibb, hosszabb életet!

„Nos, ez a blog az életmódról szól. Nevezhetjük reforméletmódnak, egészséges életmódnak, természetes életmódnak, az ismerőseim többsége szimplán hülyeségnek hívja. A legújabb trendi neve egyébként az úgynevezett biohacker (suta magyarral: biohekker). E közösség tagjai azon dolgoznak, hogy hogyan ’hackeld’ meg a testedet, a biológiádat úgy, hogy a maximumot hozhasd ki belőle.”

„Lám, lám, láss csudát, a tengerentúlon ismét, sokadszorra is felfedezték a spanyolviaszt! Ugyanazok a módszerek, alapelvek, fizikai és mentális eljárások vannak még mindig, mint amiket évezredek óta használ az emberiség, de micsoda trendi név alatt fut ez most… És így egyből tömegeket kezd el érdekelni! Hiába, a marketing az marketing.

Így aztán, 25 év után, megdöbbentem értesültem róla, hogy én is biohekker vagyok! Mert rendszeresen testmozgást végzek. Mert nem eszem meg minden szemetet. Mert a gondolkodásmódom próbálom fejleszteni. Mert keresem az egészségfejlesztés lehetőségeit…”

cottonbro / Pexels

Vannak, akik unortodoxnak tartják Ákos jeges fürdőn és rendszeres böjtön túlmutató szemléletmódját, pedig egyetlen célja az egészség megőrzése.

A cikkeiből szeretnénk most szemezgetni – a nézőpontváltás garantált – avagy rántottából lehet még tojás?

Ne öregedj meg!

„…Imígyen szólt hozzám kedves testnevelő kollégám és mentorom, miközben az iskola udvarán át baktattunk a tesicsarnok felé. Nos, ez elsőre nem is hangzott rossz ötletnek. Pláne, ha mentori utasításban kapja az ember, annak mindenképp utána illik járni – nekiláttam hát felderíteni a kérdéskört.

A felderítés első fázisában kíváncsi voltam, hogy működik ez az öregedésügy az élővilágban úgy általában. Elég meghökkentő a helyzet, nagy vonalakban így fest:

Az egész bolygón az emberi faj az egyetlen, melynek egyedei a genetikailag kódolt életciklusuk döntő többségét lassú fizikai és mentális hanyatlásban élik le.

Senki nem csinálja ezt az élővilágban rajtunk kívül! A normális élőlények kifejlődnek, majd életük nagy részét egészségesen, képességeik maximális megtartásával élik le, csak a legvégén van egy gyors hanyatlási ciklus, majd a vég. Ez az adott faj élettartamától függetlenül megjelenő, általános jelenség. Ugyanúgy igaz az aranyhörcsögre, az elefántra, az emberszabású majmokra vagy a madarakra, az aranyhalra az akváriumban. Tehát ez valami természetben jelen lévő rendezési elv kell, hogy legyen. Bármely élőlény élete felénél pont ugyanúgy néz ki, pont ugyanolyan képességekkel rendelkezik, mint teljes kifejlődése pillanatában. Ugyanaz a dinamika, ugyanaz a küllem, ugyanaz a szaporodási képesség.

Te el tudsz képzelni egy embert, aki 50 évesen ugyanolyan erős, gyors, dinamikus, szellemileg friss, és még úgy is néz ki, mint 25 éves korában? Pedig erős a gyanú (az összes többi fajt megtekintve), hogy a természeti rendező elv szerint EZ A NORMÁLIS állapot.

Szóval, vagy az van, hogy mi vagyunk a bolygó genetikai selejtjei, és egyfajta kozmikus büntiben részesülünk, VAGY az idők folyamán elvesztettük a használati utasítást önmagunkhoz…”

A Testaurátor-cikknek hamarosan folytatása várható!

Szemlér Ákos blogja
Kiemelt kép: Vadimsadovski (Pexels.com)