Sós karamellás kosárka (vegán)

A vegán sós karamell és csokikrém házassága
Vegán sós karamell kosárkák

Már nagyon régen csináltam sós karamellát, ami nagy hiba. Gondoltam, abból nem lehet baj, ha a @minden_ami_mentes (Vajda Ágnes) receptje alapján vegánosított csokikrémet összeházasítom vele. Ha földimogyorót használok, lehetne a neve Snickers tart is. Mivel az nálunk még tiltólistás, így maradt a törökmogyorós verzió, de bármilyen más mag passzol hozzá. Természetesen aki allergiás rá, el is hagyhatja a receptből. 

Egyébként mostanában nagyon beragadt nálam a csokivonal. Legközelebb biztosan valami gyümölcsössel érkezem, de még nem tortával, mert abból szeptemberben lesz épp elég.

Tipp: A krémeket praktikus már előző nap elkészíteni, mert azoknak jót tesz, ha több időt töltenek a hűtőben. 

Fotó: Boros Rita karamellás kosárkái

Tészta:

  • 320 gramm liszt
  • 55 gramm finomra őrölt mandula / zsíros mandulaliszt
  • 250 gramm vegán margarin
  • 125 gramm porcukor

A liszteket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg margarinnal, és hozzágyúrjuk a porcukrot.

Folpackba csomagoljuk, és betesszük a hűtőbe legalább 30 percre. Akár napokig is eláll így. 

Sós karamella: 

  • 200 ml vegán habtejszín (nem a tartós, fixálós)
  • 50 gramm vegán margarin
  • 160 gramm cukor
  • 1 nagy csipet só

A cukrot közepes lángon melegítjük, nem kevergetjük, csak ha már szinte az egész felolvadt. A tejszínt közben felforrósítjuk. A karamellizálódott cukorhoz adjuk a margarint, és összemixeljük, amíg utóbbi teljesen elolvad. Azután félrehúzzuk a tűzről, és belekeverjük a forró tejszínt és a sót. 

A pulton hagyjuk kihűlni, közben néhányszor átkavarjuk. 

Hűtőben tároljuk, akár 2 hétig is eláll. Ha marad egyáltalán…

Videó: Selymes, sós karamella

Csilliárd kalóriás csokikrém, most kicsit több csokival:

  • 200 ml növényi habtejszín
  • 125 gramm cukor
  • 60 gramm holland kakaópor
  • 80 gramm vegán étcsoki
  • 150 gramm vegán margarin
  • 0,5 adag presszókávé
  • 1 tk vaníliaaroma vagy fél vaníliarúd kikapart magja

A tejszínt felmelegítjük a cukorral, olvadásig kevergetjük. Félrehúzzuk, majd hozzáadjuk a kakaóport, visszatesszük a tűzre, és csomómentesre keverjük. Ezután ismét félrehúzzuk, és beletördeljük a csokit, beleöntjük a kávét. Ezzel is homogénre keverjük, végül hozzáadjuk a margarint is (keverés, keverés, keverés). Egy éjszakára hűtőbe tesszük, vagy 30 percre a fagyasztóba. Másnap robotgéppel habosítjuk.

Elkészítés: 

A tart formánkat vékonyra nyújtott tésztával kibéleljük (lisztezett deszkán nyújtjuk). Én két részletben, külön az alját és külön az oldalát bélelem, de van, aki egy nagyobb kört szaggat, és azt nyomkodja, igazgatja bele. 

Az alját megszurkáljuk villával. Nekem gyakran bedőlt az oldala sütés közben, ezért egy alufólia karikát hajtogatok mindegyik tésztával bélelt formába, így biztosan a helyén marad a tészta.

Fotó: Rita elrendezési módszere

Légkeveréssel 180 fokon világosra sütjük 8-10 perc alatt. 

Díszítés:

  • 50 gramm vegán étcsoki olvasztva
  • 3 ek. mogyoró (vagy más mag) durvára vágva

A kihűlt tart kosárkák peremét előbb a csokiba, majd a mogyoróba mártjuk. Félig megtöltjük csokikrémmel, utána egészen a peremig karamellás krémmel. 

Fotó: Csokikrémre karamellkrém

Igazi csokis, sós karamellás kényeztetés! Jó étvágyat hozzá!

További inspirációért kattints ide: https://milk-free-and-more.eu/

A recept megálmodója: Paul-Boros Rita

Szerkesztette: Szentgyörgyi Flóra