Nekem a sütés terápiás hatású, és most határozottan terápiára van szükségem. Körbenéztem, mi van itthon, és találtam 200 g magányos, natúr tökmagot. Elég ritkán sütök pogácsát, mert ez valahogy a nagyik és dédik feladata nálunk. Az ő profizmusuk vitathatatlan. Azért megpróbáltam a nyomukba érni. Remélem sikerült!
Hozzávalók:
- 600 g liszt
- 25 g friss élesztő
- 200 g olvasztott, vegán margarin
- 200 ml langyos rizstej
- 1 tk cukor
- 1,5 tk só
- 50 g durvára vágott tökmag
- kb. 75 ml vegán tejszín (cukrozatlan)
A kenéshez:
- 2-3 ek csicseriborólé (konzerv leve)
- 20 gramm tökmag, durvára vágva
A langyos tejbe tesszük a cukrot és belemorzsoljuk az élesztőt. Félretesszük.
A többi hozzávalót egy tálba mérjük, majd az élesztős tejjel összegyúrjuk.
Kb. 50 percig kelesztjük, majd jöhet a hajtogatás. Először szimplán, majd kétszer dupla hajtással. Az első hajtásnál 30×35 cm-es téglalappá nyújtjuk a tésztát, gondolatban 3 oszlopra osztjuk. A bal oldalit a középsőre hajtjuk, majd erre a jobb oldalit.
Vízszintes irányban tesszük a tésztát magunk elé (tehát fektetjük az előzőleg készített 3 rétegű oszlopot). Kinyújtjuk kb fél-1 cm vastagságú téglalapra, és dupla hajtást készítünk. A tésztát gondolatban 4 oszlopra osztjuk. A bal és jobb szélét is behajtjuk a mellettük lévő oszlopra, majd az egész bal oldalt a jobbra.
Ez utóbbi dupla hajtást megismételjük, majd 20 percig pihentetjük a tésztát. (A hajtások között most nem kell pihentetni.
Az idő leteltével 2 cm vastagra nyújtjuk, megkenjük a csicseriborsó levével (ennek hiányában növényi tejjel, margarinnal), megszórjuk tökmaggal (én nagy szemű sót is tettem rá), és kiszaggatjuk pogácsaszaggatóval.
Sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk, 200 °C-on kb. 20 perc alatt aranybarnára sütjük. Én tettem alulra egy kis vizet a sütő aljába, amikor tettem tepsit. Szerintem jót tesz a kelt tésztáknak, ha gőzben kezdenek sülni.
Jó étvágyat hozzá!
Paul-Boros Rita képei
További információ: Paul-Boros Rita receptoldalán
Paul-Boros Rita receptje