Vegán mogyorókrémes csigák

Ebből az adagból tíz darab isteni mogyorókrémes csigánk lesz. De vigyázat, nagyon gyorsan fogy!
Mogyorókrémes csiga

Ez a finomság határozottan a hedonistáknak ajánlott. Nagy hibája, hogy már sütés közben olyan fantasztikus illata van, ami miatt képtelenség ellenállni neki. Több, mint két hete hiba nélkül ment a diéta. Most megszegtem. Szerintem elég a képekre nézni, és tudjátok is, miért.

Hozzávalók:

  • 375 g liszt
  • 60 g barnacukor
  • 1 cs. instant élesztő
  • 1 ek. kókusz vagy napraforgó olaj
  • 75 g olvasztott vegán margarin
  • 160 ml langyos növényi tej (mandula vagy kókusz)
  • 1 csipet só
  • kenéshez: vegán mogyorókrém (kb. 3 evőkanálnyi)

Így készítsd:

A tészta hozzávalóit egy tálba mérjük, és jó alaposan összegyúrjuk. 45 percig meleg helyen, letakarva pihentetjük. Amikor megkelt, kb. 30×40 centisre nyújtjuk, és megkenjük a mogyorókrémmel. Harmadoljuk el a tésztánkat. Előbb a bal, majd a jobb harmadot hajtjuk a középsőre. Az így kapott hosszúkás téglalapot félbehajtjuk, így már szinte négyzet alakja lesz. Végül kb. 0,5-1 cm vastagra nyújtjuk. 1,5 ujjnyi csíkokra vágjuk, a csíkokat kicsit széthúzzuk hosszabbra, megsodorjuk, és csigára formázzuk kívülről befelé tekerve (így a közepe magasabb marad).
Megszórhatjuk kevés piros gyümölccsel, és 210 fokra előmelegített sütőben, sütőpapíron kisütjük. A formázás után csak annyi ideig kell pihentetni, amíg a sütő bemelegszik.
Ha szép fényes csigákat szeretnénk, ahogyan a képen is, akkor forrón, cukorsziruppal kell lekenni őket.
A cukorsziruphoz 2 evőkanálnyi cukrot és ugyanennyi vizet forraltam össze.

Próbáljátok ki!

Csigák

Paul-Boros Rita receptje és fotói