Egy tojásmentes pite, aminek épp szezonja van

Pumpkin pie, avagy sütőtökös pite. Ajánljuk mindenkinek, aki tudatosan szeretne bűnözni az étkezésében! :)
pite_kiemelt

Alig vártam, hogy végre beköszöntsön az ősz, és pitét csináljak! Nagyon jó kombó a sütőtök-fahéj páros. Ropogós tészta és szinte remegős töltelék… Az illatáról ne is beszéljünk! Ráadásul tojásmentes, így az arra érzékenyeknek sem kell lemondaniuk róla! Hát kell ennél több?!

Alapanyagként ezekre van szükségünk…

…a tésztához: 

  • 20 dkg liszt 
  • 5 dkg porcukor 
  • 8 dkg vaj 
  • 1 csipet só
  • 4 evőkanál hideg víz

…a töltelékhez: 

  • 50-60 dkg sült sütőtök
  • 240 ml sűrített tej 
  • 20 dkg cukor 
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1/4 teáskanál gyömbér, szegfűszeg, szerecsendió 
  • 1 evőkanál keményítő 
Itt a tökszezon! Kép: Matthias P. R. Reding (Pexels.com)

Először a tésztát készítem el. A lisztet elkeverem a porcukorral, sóval, majd összemorzsolom a vajjal, végül hozzáadom a vizet, és gyorsan összegyúrom. Ezután 1 órára hűtőbe teszem, azért, hogy szépen formázható tésztát kapjak. Amikor ez eltelt, vékonyra kinyújtom, és belehelyezem a piteformába. Előmelegített sütőben, 180 fokon 15 percig sütöm. 

Közben elkészítem a tölteléket is. Először is a sütőtököt megsütöm, majd vele együtt az összes alapanyagot krémesre turmixolom. Ezt így egyben ráöntöm a még meleg tésztára. Visszateszem a sütőbe, és 170 fokon további kb. 50-60 percig sütöm.

Amikor kiveszem, még kicsit remegős a közepe, de aggodalomra semmi ok, amikor kihűlt, ez megdermed. Tálalás előtt 2-3 órát hűlni hagyom, aztán meg csak gyönyörködöm a látványban, és élvezem az ízmámort.

Szerző: Tóth Tamara

A kiemelt kép a szerző saját tulajdona.