Szeretem az őszt (tudom, tudom: már mondtam)!
Ez az ízkombináció már nagyon régóta a fejemben volt. Alig vártam, hogy a családban olyan születésnap legyen, ahol ezt el/megsüthetem. A körte chips ötlete már nagyjából egy éve megtetszett. Sok videót néztem és bár nagyon egyszerűnek látszik, azért azt kell mondjam, sütője válogatja. Végül a szüleim házában készült el a torta és hiába a sok próbasütés, náluk bizony közel 7 óra volt az a szárítás, ami nálam kettő. 🙂
Nem is készült két adag belőle, csak egy. Emiatt a díszítést többször is újra kellett terveznem. A recept leírásából kimaradt, de itt pótolom, nem maguktól színesek. Egy kis vízzel kevert ételfestékkel vannak lefestve, így kerültek a sütőbe.
Nézzük, mi kell hozzá:
A piskóta hozzávalói:
- 300 gramm liszt (BL55)
- 45 gramm keményítő vagy főzős pudingpor
- 120 milliliter olaj
- 300 milliliter növényi tej
- 150 gramm cukor
- 1,5 zacskó sütőpor
- 3 kávéskanál vanília kivonat
- 3 teáskanál útifűmaghéj
A fehércsokis mascarpone krém hozzávalói:
- 250 gramm vegán, mascarpone jellegű krém
- 400 milliliter vegán habtejszín (a stabil, fixálós)
- 160 gramm vegán fehércsoki
A fehércsokis vajkrém hozzávalói:
- 125 gramm vegán margarin
- 40 gramm vegán fehércsoki
- 75 gramm porcukor
- 15 milliliter forró víz
A sós karamell hozzávalói:
- 200 milliliter vegán habtejszín (nagy zsírtartalmú, nem fixálós)
- 50 gramm vegán margarin
- 160 gramm cukor
- 1 nagy csipet só
Az amerettós körte hozzávalói:
- 4 körte kimagozva, meghámozva
- 20-30 milliliter Amaretto
- 1 csomag főzős pudingpor vagy annak megfelelő mennyiségű keményítő
- 0,5 citrom leve
- 0,5 kávéskanál fahéj
- 250 milliliter körtelé
- 3 evőkanál cukor
A díszítéshez pedig ezeket készítsük elő:
- 0,5 adag amarettós körte (kevesebb folyadékkal)
- 250 milliliter vegán habtejszín (fixálós, stabil)
- 2-3 körte
Lépések
Sós karamell
A cukrot közepes lángon melegítjük, nem kevergetjük, csak ha már szinte az egész felolvadt. A tejszínt közben felforrósítjuk. A karamellizálódott cukorhoz adjuk a margarint, keverjük amíg teljesen elolvad. Végül félrehúzzuk a tűzről és belekeverjük a forró tejszínt és a csipet sót. A pulton hagyjuk kihűlni, közben néhányszor átkeverjük. Hűtőben tároljuk, akár két hétig is eláll. Ha marad…
Piskóta
A piskóta hozzávalói három vékony, 24 centis formához elegendőek. Praktikus az összes mennyiséget harmadolni, egyenként bekeverni majd laponként megsütni 170 fokon kb. 15-20 perc alatt (tűpróba). A kisült lapok frissen törékenyek, óvatosan helyezzük egy nagyobb tányérra vagy tálcára. Lehet egymásra téve tárolni őket, közéjük sütőpapírt érdemes tenni, hogy ne tapadjanak össze. Folpackba csomagolva, szobahőmérsékleten kissé visszapuhul, másnap könnyebb vele dolgozni.
Fehércsokis vajkrém
A fehércsokis vajkrémhez megolvasztunk egy tábla fehércsokoládét. A legegyszerűbb, ha zacskóba tördeljük, jól lezárjuk és forró vízbe tesszük pár percre. Így biztosan nem fog megégni vagy csomósodni.
A forró vízben elkeverjük a porcukrot, hozzáadjuk a kézmeleg hőmérsékletű fehércsokit és belekockázzuk a margarint. Habverővel, magas fokozaton kihabosítjuk. Habzsákba vagy erősebb zacskóba szedjük, félretesszük.
Fehércsokis mascarpone krém
A mascarponét villával kissé áttörjük, hozzáadjuk a 2 tábla megolvasztott fehércsokit (olvasztás módját lásd fentebb) és a 4 dl habkrémet. Magas fokozaton, habverővel kihabosítjuk.
Amarettós körte
A megtisztított körtét kb. fél centis kockákra vágjuk. Az amarettóval, cukorral, citromlével, fahéjjal főzni kezdjük.
Amikor már puhulni kezd, felöntjük a körtelében elkevert keményítővel és sűrűre főzzük.
Félretesszük hűlni, időnként megkeverjük.
Összeállítás
Amikor minden elemünk elkészült, elkezdhetjük összeállítani a tortát.
Tipp: Érdemes a tortakarikában csinálni, mert akkor szép egyenes lesz.
A karikát vax papírral vagy írásvetítő fóliával kibéleljük oldalt, de ha nincs, akkor megteszi a sütőpapír is.
Beletesszük az első piskótát, megkenjük sóskaramell-krémmel, körben kb. 2 cm magas peremet nyomunk habzsákkal a vajkrémmel (a képen látható módon). Ettől marad bent garantáltan a krém.
Középre mascarpone krémet simítunk, majd erre kanalazzuk a kihűlt amarettós körtét.
Ismét egy piskóta következik és megismételjük a fenti műveleteket. Végül piskótával zárjuk a tortát, a tetejét és a peremét megkenhetjük vékonyan vajkrémmel, hogy ne száradjon ki.
Díszítés
Ennél a résznél gyakran írom, hogy teljesen rátok van bízva. Mert így van.
Ha mégis pontosan ilyet szeretnétek készíteni, akkor az alábbi módon tehetitek:
Az amarettós körtéből csináltam pluszban egy fél adagot, de kevesebb, kb. 1 dl folyadékkal. A körtét itt szinte teljesen pürésítettem. Ezt öntöttem szilikonformába.
Körben és a tetején felvert vegán habtejszínt használtam.
És a lényeg, a körte chips! Gyalun/mandolinon a körtét nagyon vékonyra vágtam. Nem kell sem magozni, sem hámozni. 2 réteg sütőpapír közé tettem a szeleteket és két tepsi között sütöttem 90 fokon 20 percet, majd a felső tepsit és a felső sütőpapírt eltávolítva nagyjából 2 órán át, 70 fokon szárítottam. Időnként ki kell nyitni a sütőajtót, hogy a fölösleges gőz ki tudjon jönni.
Hűvös, páramentes dobozban pár napig biztosan ropogós marad.
További allergénmentes inspirációért kattints a Milk Free And More blog oldalára!
A recept megálmodója: Paul-Boros Rita
A cikkben szereplő képek a szerző tulajdonát képezik.